Jump to content

Prva nekretnina - plaćanje poreza


jerry2807

Preporučene objave

Pozdrav,

imam jedno pitanje - malo je komplicirana situacija pa vas molim za savjet.

Nedavno sam kupila svoju prvu nekretninu i u zakonskom roku prijavila porez na nekretninu i zatražila oslobođenje plaća istog prema članku 11a Zakona o porezu na promet nekretninama. Jedan od dokumenta koji se traži prilikom predaje zahtjeva je i dokaz o mjestu prebivališta, ja sam isti i donijela. No, kako nekretnina još uvijek nije uređena za stanovanje te će mi trebati vremena i financija da nekretninu uredim, još uvijek živim na staroj lokaciji te sam sukladno tome prijavila mjesto boravišta na toj staroj lokaciji.

 

Dva dana nakon promjene mjesta prebivališta porezna je u PK karticu upisala novu poreznu ispostavu (iako sam isti dan kada sam mijenjala prebivališta promijenila i boravište, ali mi je rečeno da MUP poreznoj dostavlja samo podatke o prebivalištu, ne i o boravištu) te sam ja odlučila prijaviti na PK kartici mjesto boravišta. To je sve u redu prošlo, no u poreznoj su me upozorili da zbog toga neću dobiti oslobođenje plaćanja od poreza jer moram imati i prebivalište i boravište na novoj nekretnini. Čitajući zakon, vidim da je žena na šalteru bila u pravu - zaista piše u zakonu da građanin mora imati prijavljeno prebivalište i boraviti u nekretnini koju je kupio.

 

Dakle, očekujem da će mi odbiti moj zahtjev za oslobađanje poreza i da ću porez morati u cijelosti platiti. No, da li ipak postoji mogućnost da se žalim na to jer sam ja prijavom prebivališta pokazala da ću tu trajno živjeti, ali ako nekretninu treba urediti, zbog čega ja ne bih mogla godinu dana živjeti negdje drugdje - a ako živim negdje drugdje, opet kršim zakon jer nisam prijavila mjesto boravišta.

 

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju - ne postoji mogućnost, jer tko garantira državi da vi nakon tri godine jednostavno ne odlučite prodati tu nekretninu i živjeti negdje drugdje?

 

Osnova za porezno oslobođenje kod kupnje prve nekretnine predviđena je upravo za situaciju kada u toj prvoj nekretnini, obveznik doista i živi. Jedino tada ima smisla da se država odrekne svog dijela kolača po osnovi poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija