Jump to content

Ovrha i stečaj


Ina83

Preporučene objave

Poštovani,

 

molim odgovor na pitanje ukoliko netko zna.

Obrtnik je bio u postupku predstečajne nagodne i postupak je obustavljen, a obrtnik je odjavio obrt. Nakon obustave postupka predstečajne nagodbe pokrenula sam ovrhu kod jb na temelju izdanog računa, a ista ta tražbina mi je priznata u predstečajnoj nagodbi, te sam danas dobila pravomoćno i ovršno rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave protiv vlasnika odjavljenog obrta.

Međutim vidim na stranicama FINE da je FINA jučer stavila prijedlog trgovačkom sudu za pokretanje stečajnog postupka nad dužnikom vlasnikom trgovačkog obrta. Naravno, prijedlog je tek zaprimljen i nije još doneseno rješenja niti je bilo ročište radi ispitivanja razloga za otvaranje stečaja.

Zanima me smijem li staviti prijedlog FINI za isplatu sa računa tog obrtnika s obzirom da je stavljen prijedlog za pokretanje stečaja? Vrijedi li tu zabrana ovrhe na temelju čl. 98. stečajnog zakona?

I još pitanje, kod prijave tražbine u stečaju prijavljujem li to ovrv rješenje ili račune iz predstečajne nagodbe? U biti, vrijedi li mi uopće to ovrv rješenje za prijavu tražbine?

 

 

Oprostite na podužem postu, ali morala sam objasniti situaciju.

 

Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

 

Odmah nosite rješenje o ovrsi na Finu protiv takvog dužnika! Ne čekajte ni trenutka! Ovršite i ostalu njegovu imovinu ako je znate. Naročito nekretnine. Vodite računa da zabilježbom ovrhe na njegovoj imovini Vi stječete založno pravo i red prvenstva u naplati, što Vas u eventualnom stečajnom postupku čini razlučnim vjerovnikom (s velikim pravima)!

 

Spominjete da je taj dužnik zatvorio obrt, ali da je Fina stavila prijedlog za pokretanje stečajnog postupka. Pa, takav prijedlog mi se ne čini baš osnovanim u trenutku kada je u obrtnom registru zabilježeno "odjava obrta". Stoga je vrlo vjerojatno da će takav prijedlog biti odbijen.

 

Zabrana ovrhe iz članka 98. Stečajnog zakona ne vrijedi sve dok stečaj ne bude kao takav otvoren. A to može biti tek nakon održanog ročišta radi izjašnjavanja o prijedlogu za pokretanje stečaja i ročišta radi ispitivanja (utvrđivanja) stečajnih razloga. Znači ne tako brzo. Zabrana ovrhe u ovom predstečajnom postupku, vrijedila bi jedino ako u rješenju o pokretanju prethodnog (predstečajnog) postupka stečajni sudac odredi zabranu ovrhe iz članka 44.stavak 2. točka 3. Stečajnog zakona kao mjeru osiguranja. Sve do tada, ovrhe su normalno dozvoljene. I nemojte da Vas motaju. Pokrenuti prethodni (predstečajni) postupak nema posljedice kao da je stečaj već otvoren. Dužnik i nadalje normalno posluje dok mu se ne postavi stečajni upravitelj (a ne samo privremeni stečajni upravitelj).

 

Prijavu tražbine u stečaju vršite osnovom rješenja o ovrsi!!! Ovršna je to isprava za razliku od računa koji su samo vjerodostojna! Odlična Vam je pozicija ako je to rješenje pravomoćno i ovršno - tada ste razlučni vjerovnik s pravom glasa na skupšini čak i u slučaju da Vam stečajni upravitelj ospori tražbinu. :-D

 

Evo, nadam se da sam Vam razjasnio Vaše dvojbe.

 

Vidim i u drugim Vašim postovima da vrlo lijepo pišete i stručno se izražavate. Pravnica ste u nekoj firmi?

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mnogo Vam hvala na iscrpnom odgovoru. Svakako ste riješili moje dvojbe. Rješenje sam poslala pa čekam odgovor FINE.

Da, zaposlena sam kao pravnik u jednoj privatnoj tvrtki, ali nemam iskustva sa trgovačkim i stečajnim pravom pa mi to zadaje puno muka i dvojbi.

Još jednom Vam hvala.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija