Jump to content

Očevidnik ovrha kod HZMO-a???


Mauja

Preporučene objave

Pozdrav,

Nedavno sam kao ovrhovoditelj zaprimio rješenje o ovrsi kojim se određuje ovrha na mirovini ovršenika, ali isto još nije pravomoćno, a i pitanje je kad će postati budući ovršenik ne preuzima sudska pismena, pa ću se vjerojatno načekati svoje crkavice, ako je uopće ikada i dočekam. Rješenjem je određena ovrha od strane HZMO-a, a ne FINA-e, pa me zanima mogu li u međuvremenu, dok čekam pravomoćnost, na bilo koji način saznati postoje li već aktivne ovrhe, tj. postoji li i u HZMO-u neki očevidnik ovrha kao u FINI, a koji bi mi omogućio dobivanje informacije koji sam u dugom redu osoba koje čekaju naplatu svog duga od ovršenika.

 

Pregledom sličnih tema pronašao sam jednu u kojoj je navedeno da je banka traženjem ovrhe na plaću zaposlenika zaobišla red ovrhovoditelja koji su već od ranije upisani u FINI, te da svoje potraživanje naplaćuje direktno kod poslodavca prije nego isti isplati plaću na bankovni račun. Pitanje koje mi se nameće je: je li to legalno i uobičajeno, tj. da li i ovrhovoditelji koji traže obustavu kod HZMO-a imaju prednost pred onima koji čekaju naplatu preko FINA-e.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

koliko sam ja upućen, ne postoji neki očevidnik u HZMO-u gdje se može vidjeti što je sve u redu naplate na pojedinoj mirovini. To je do susretljivosti djelatnika HZMO-a koji to rade. Službeno ne bi smjeli davati nikakve informacije, jer se radi o povjerljivim podacima. No, nakon što prime rješenje o ovrsi redovito nazivaju ovrhovoditelja i izvješćuju ga da nije prvi u redu naplate, već da je u redu prvenstva (redu za naplatu).

 

Apsolutno je legalno obratiti se isplatitelju stalnog novčanog primanja ovršenika i zatražiti isplatu. Tu se radi o tzv. obustavi od plaće. Administrativnoj zabrani. Koja se poštujući ograničenje iz članka 173. Ovršnog zakona isplaćuje izravno ovrhovoditelju.

 

Teoretski gledano takva naplata je u istoj razini s FINA-om, no faktički je brža. Jer pare idu odmah ovrhovoditelju, a drugi dio ide na bankovni račun ovršenika kojeg je blokirala FINA, koja onda prosljeđuje ovrhovoditelju koji je kod nje prvi u redu za naplatu.

 

Eto, nadam se da sam Vam barem malo pojasnio.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Jedino mi je još ostalo nejasno što se dešava u slučaju ako je sada u FINI već u tijeku ovrha nad 1/3 primanja, a HZMO zaprimi moje rješenje o ovrsi. Da li onda HZMO, bez obzira na ustege u FINI, 1/3 mirovine prosljeđuje na moj račun i da li FINa dalje nastavlja sa provedbom druge ovrhe na ostatak mirovine? To bi mi bilo nelogično jer bi se tako ovršilo više od zakonski dopuštene 1/3 mirovine.

Ili u tom slučaju jedna ovrha čeka da se izvrši ona druga?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

Upravo tako. HZMO bez obzira na ustege FINE 1/3 mirovine obustavlja i prosljeđuje na Vaš račun. Naravno da FINA plijeni ostatak koji se prosljeđuje na tekući račun ovršenika, osim ako mu se taj dio ne uplaćuje na zaštićeni račun. Samo u tom slučaju se ne plijeni taj ostatak.

 

Točno je da ako mu FINA plijeni prosljeđeni dio, da se plijeni više od zakonski dopuštene 1/3. No upravo da bi se to izbjeglo postoji zaštićeni račun. Naime, ograničenje ovrhe iz članka 173. Ovršnog zakona vrijedi samo za pljenidbu plaće i drugog stalnog novčanog primanja ovršenika. Ono ne vrijedi za FINU koja plijeni tražbine po računima i štednim ulozima.

 

Jedna ovrha ne čeka drugu. Igraju obje.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija