Jump to content

Prijevara kod iznajmljivanja stana


Oeept

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Zanima me što mogu poduzeti u sljedećoj situaciji.

 

Skraćena verzija:

Najmodavac mi lagao o režijama. Ispada da mi duguje između 300 i 400kn. Pričuvu od jednom računa kao režije, iako je u početku priča bila drugačija. Prevario me da platim režije njemu direktno u džep i da sam platim račun. "Rješenje iz snova" bi bilo da dobijem novce, ili barem dio nazad i da više ne moram rukovati s najmodavcem. Radi se ukupno oko 5 tisuća kuna. Najmodavac nije prijavio poreznoj. Imam dokumentirane transkacije i pisanu izjavu najmodavca o početnom dogovoru. Opcije?

 

Potpuna verzija:

S najmodavcem sam se dogovorio oko plaćanja stanarine i režija. Zbog moje odsutnosti tijekom prva 2 mjeseca iznajmljenog perioda smo se dogovorili da plaćam stanarinu i samo postotak režija. Najmodavac nije mogao dokazati kolike su režije, ali sam zbog hitnosti mog odsustva povjerovao da je postotak režija koji moram platiti 200kn. Ugovor ne postoji, ali imam od najmodavca potpisanu izjavu o dogovorenom postotku, stanarini i pologu. Radi se o sedmom mjesecu.

 

Osmi mjesec je plaćen na isti način, stanarina + navodni postotak režija.

 

Sad u devetom mjesecu su stigli računi i utvrdio sam da same režije ne prelaze 200kn. Kako dogovoreni postotak nije bio da ja plaćam 100% iznosa, ispada da me najmodavac vara.

 

Također su pristigli računi za 8. mjesec, što je već plaćeno najmodavcu, a što je najmodavac zahtjevao da ja platim prije 15., u suprotnom mi polog ne bi bio vraćen.

 

Uz to je najmodavac odjednom okrenuo priču o pričuvi, pri čemu nju ubraja unutar režija, što na početku nije bio dogovor.

 

Ispod crte ispada da je razlika između iznosa koji sam ja platio i koji je bio dogovoren 410kn. Najmodavac me svjesno prevario za 410kn. Čak i kad bi se pričuva uzimala u obzir, opet vrijedi da mi je najmodavac dužan +300kn.

 

Kako je cijela priča počela lažnim oglasom (stanarina + režije, polog nije spominjan; koliko vidim po članku 90. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima radi se o nečemu što plaća suvlasnik zgrade, ne najmoprimac) i nepoštivanjem početnog dogovora, smatran da sam od početka varan. Idealno rješenje za mene bi bilo kada bi postojala mogućnost da dobijem svoje novce nazad. Znači radi se o 3 stanarine (+1000kn; 7., 8. i 9. mjesec), iznos režija za 7. mjesec, 8. mjesec (i onaj plaćen računom i onaj plaćen najmodavcu) i polog. Preporuke, savjeti?

 

Najmodavac ova 3 mjeseca nije prijavio poreznoj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijevarom bi ovdje doista bila obuhvaćena samo ova razlika u režijama, što je iznos svakako manji od 2.000,00 kuna, slijedom čega biste vi bili dužni pokrenuti kazneni postupak privatnom tužbom, a ne DORH.

 

Ne možete proširiti prijevaru na cjelokupni dogovor, jer ste na njega pristali i nije vam bio sporan. To što niste stanovali tamo, to je vaš problem, jer ste i na takav dogovor pristali. Jedino sporno jeste ta razlika, tu se slažem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@bobo3: Ne, ne bih želio da plati ne znam kakve kazne. Volio bih da stanje bude onako kako smo se početno dogovorili, a ne po novim uvjetima. Po novim uvjetima najmodavca stan izlazi iz mog budžeta. Ukoliko nije moguće dogovorno doći do sporazuma, želim znati koje opcije imam.

 

@G-Man: Hvala na odgovoru! Šteta.. Znači ovo što mi je slagano o tome što se sve ubraja u režije ništa ne vrijedi? Uz to mi je promjenjen datum dok kad stanarina treba biti plaćena, ali o tome nažalost nemam ništa pismeno, pa vjerujem da ne vrijedi ništa. U konačnici ne mogu poduzeti apsolutno ništa i moram se pomiriti s tim da sam "školski" prevaren? Čak i za tih 300-400kn, ako on kaže "goni se", gonim se?

 

Općenito, za buduće pokušaje najma stana, na što bih trebao obratiti pozornost da mi se ovako nešto ne dogodi ponovo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U konačnici ne mogu poduzeti apsolutno ništa i moram se pomiriti s tim da sam "školski" prevaren? Čak i za tih 300-400kn, ako on kaže "goni se", gonim se?

 

Nije baš školska prijevara, ali prijevara jeste. Hoćete li se pomiriti s tim ili ne - vaša je odluka. Ili progutajte knedlu ili idite u postupak koji će potrajati vrlo vjerojatno nekoliko godina, pa se zapitajte imate li prije svega živaca za to.

 

Općenito, za buduće pokušaje najma stana, na što bih trebao obratiti pozornost da mi se ovako nešto ne dogodi ponovo?

 

Apsolutno sve detalje dogovoriti i staviti na papir. Usmene dogovore izbjegavati kao vrag tamjana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija