Jump to content

Isključenje plina i ovrha bad novčanim sredstvima


manca

Preporučene objave

Poštovani!

 

Prije dvije godine Plinara nam je zbog dugovanja obustavila opskrbu plinom zako što su demontirali i odnijeli plinomjer. Sada žele naplatiti dugovanje putem ovrhe na mirovini majke koja nam je jedini izvor prihoda( peteroćlana smo obitelj). Zanima me da li isključemke plina spada pod ovržni postupak i što mi je činiti kako bih izbjegla ovhu nad mirovinom? Hvala na odgovru i lp.

Nakon koliko vremena nastupa zastara nad neplačenim režijama?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

isključenje plina ne spada u ovršni postupak. To su očito neka pravila plinare, odnosno njihov način postupanja u slučaju dugovanja. No takav je način postupanja Ustavni sud zabranio još 2007. godine: http://www.hazud.hr/ustavni-sud-zabranio-prisilno-iskljucenje-vode-struje-i-plina-jos-2007-godine/

 

Ne dajte stoga da Vas vozaju.

 

Da bi izbjegla ovrhu nad imovinom prvenstveno bi pokušati otplatiti predmetno dugovanje ili dogovoriti neki plan otplate. Ako to nije opcija ili nije moguće, tada otvorite zaštićeni račun u Fini, a nekretninu opteretite založnim pravom u korist nekog od članova obitelji.

 

Zastara za neplaćene režije za plin nastupa za jednu godinu od dana izdavanja računa (naravno, ako prije isteka tog roka taj račun nije utužen kod javnog bilježnika).

 

Zakon o obveznim odnosima kaže:

 

"Jednogodišnji rok zastare

 

Članak 232.

 

(1) Zastarijevaju za jednu godinu:

 

1) tražbina naknade za isporučenu električnu i toplinsku energiju, plin, vodu, za dimnjačarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka, odnosno usluga obavljena za potrebe kućanstva,..."

 

Eto, nadam se da sam Vam barem malo pomogao.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija