Jump to content

zatezne kamate-obračun


anonimno

Preporučene objave

Imam jedno pitance za pravne sladokusce;-)

 

naime radi se o tome da moja firma tuži drugu zbog neplaćenih računa čije je dospijeće bilo u različitim datumima još iz 1998 godine...Iznosi su veliki ali glavnica je podmirena 2001. godine. E sad smo u sudskom postupku gdje tražimo kamate i naša služba ima razl.stajališta o izračunu kamata i postavljanja zahtjeva u vezi njih u tužbi..Evo gdje je dvojba: Jedan račun (od mnogih, plaćanih na isti način-djelomično) recimo na iznos od 80.000,00 eura dospijeva 2.7.1998 godine a dužnik nam plaća dio tj 10.000,00 eura 12.1.1999. godine, pa ostaje 70.000,00 eura.na to jedni obračunavaju kamatu od dana zadnje uplate tj. 12.1.1999 godine, a drugi od dana dospijeća računa tj. 2.7.1999. godine.Dakle, jedni su obračunavali kamate na račune od dana plaćanja dužnika, a ja mislim da bi trebalo da se računaju od dana zakašnjenja tj. dospijeća svakog računa, bez obzira na kasnija plaćanja dužnika. Molim Vas za mišljenje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kakvi odgovori!!!!!!!!!!

 

Ajme lljudi, ne petljajte se tamo gdje vam nije mjesto.

 

Prvo, ovo nije mjesto za takvo pitanje, drugo samo pitanje je smušeno jer je bitna razlika između kamatne stope na devize i kune, treće ako se radi o takvim iznosima situacija nije bezazlena i MORATE UZETI ODVJETNIKA koji će putem financijskog vještaka izračunati potraživanja.

 

UPOZORAVAM vas na odredbu članka 313. ZOO, te na pitanje toka procesnih kamata (kada je glavnica utrnula je bitno, kada je tužbeni zahtjev za isplatu kamata postavljen i sl.).

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija