Jump to content

Kršenje ugovora o djelu


HvalaVam

Preporučene objave

Poštovani,

 

Obraćam Vam se u svezi slijedeće situacije:

 

Nezaposlena sam već duže vrijeme. Ove godine početkom srpnja diretorica jedne turisičke agencije pitala me dali bih za nju obavila neke poslove kao što su sortiranje sadržaja za internet, izrada vizit karti, plakata, facebook profila i sl. Na moj upit da li će to uključivati i rad sa strankama na recepciji turističke agencije, direktorica odgovara negativno jer je na tim poslovima zaposlena druga osoba.

 

14.07.dolazim u agenciju,no u međuvremenu je u tih par dana djevojka koja je radila na recepciji otpuštena. Od drugog dana, navedena direktorica, odnosno naručiteljica zahtjeva da budem prisutna cijelo radno vrijeme koje je bilo ujedino i dvokratno (s iznimkom da mi je nekoliko puta dozvolila da poslije podne ostanem doma, a to je bilo kada sam tek počela raditi), uključujući i nedjelje, te mi daje na potpis ugovor o djelu. Rekla je kako moram dolaziti u tim terminima kako bih stigla obaviti sve poslove, a koji su to točno poslovi nismo definirali te sam pretpostavila poslovi koje je direktorica navela prije nego sam počela s poslom.

 

Ne želeći raditi probleme ne pitam ništa, dolazim svaki dan redovito na posao u vrijeme kako je zahtjevala direktorica tj. naručiteljica. Već nakon prva 2 dana koje sam provela u agenciji, direktorica odlazi na privatno putovanje u drugi grad i ostavlja me potpuno samu. Dolazim u vrijeme otvaranja ujutro i poslije podne kako je diretorica naredila, naravno ljudi ulaze u agenciju i od mene traže informacije, smještaj i slično, ja sam bila jedina osoba u agenciji. Odgovaram na sve upite stranaka uz to istovremeno radim na pripremi web i grafičkih sadržaja za naručiteljicu. Naručiteljica, odnosno direktorica, vraća se nakon 2 dana sa putovanja, a ja i dalje nastavljam rad u punom radnom vremenu, nedeljom nerijetko ostajem sama, direktorica ne dolazi jer je imala za obavljati doma kućanskih poslova, ponovno odlazi na putovanje u trajanju jednog dana kad također ostajem sama. I dalje poslušno dolazim kako god ona zahtjeva ne želeći raditi probleme, pokušavam uz rad sa strankama obaviti i što više posla koji je dogovoren ugovorom o djelu.

 

Sredinom osmog mjeseca, u špici turističke sezone posla je sve više i više,na recepciji primam stranke, odgovaram na telefonske pozive, na zahtjev direktorice odlazim u banku,poštu, mjenjačnicu, odgovaram na e-mailove, kontaktiram iznajmljivače, odlazim sa strankama pokazivati apartmane i slično.

 

Kako se približavao 15.08. , odnosno već mjesec dana otkad je potpisan navedeni „ugovor o djelu“ vidjela sam kamo to vodi i da će takav odnos zadrzati do kraja isteka ugovora, a ja ću raditi za svotu koja je određena ugovorom o djelu, neovisno o tome što tamo provodim cijelo radno vrijeme, a ne onoliko vremena koliko bi mi bilo potrebno za obavljanje djela iz ugovora jer bih te poslove već završila.

 

 

U međuvremenu sam za naručiteljicu obavila više poslova iz područja koja su bila „pod ugovorom“ i 16.08. pitam je što želi da još izradim, jer već sam sve sadržaje koje je od mene zahtjevala izradila. Nakon toga ona odgovara kako sam ja „totalno nekreativna i kako sama moram osmisliti što ću raditi dok sam tamo te kako joj nisam završila izradu opisa svih apartmana s detaljima o kvadraturi, blizini mora, parking, Wi-Fi, blizina sadržaja, i sl. te zatim dodaje kako me neće isplatiti jer to nije završeno“ . Uz to je dodala kako ja ionako samo "sjedim i igram se i slažem Lego kockice" misleći pritom na izradu kolaža sa slikama koje je ona sama zahtijevala te sam se u tom trenutku se osjećala omalovaženo te kako je posao koji obavljam bezvrijedan. Ja na to odgovaram da mi to prije nije spomenula te da bi i to već bilo obavljeno da mi je rekla da to želi i da nisam potrošila toliko vremena na radu sa strankama nakon čega ona podrugljivim tonom i s podsmjehom odgovara tko mi je kriv što sam radila nešto što mi nije bilo u ugovoru i da me ne mora i neće platiti niti za ovo što sam po ugovoru za nju izradila jer posao po zakonu nije gotov pa me nije niti dužna isplatiti.

Na to odgovaram ću završiti opise apartmana ako smatra da sam i to dužna uraditi da bi ispunila ugovor te bila isplaćena po istom , ali i izjavljujem da odbijam daljnji rad sa mušterijama na pultu tj. recepciji. Nakon toga direktorica još više podiže ton nakon što sam izjavila da odbijam daljni rad sa strankama za koji ionako nisam plaćena i pred strankama mi naređuje da pokupim svoje stvari i da odem, te sam tako i učinila, ovo se odvilo u drugom dijelu radnog vremena, tj popodnevnom dijelu. Također mi tijekom razgovora daje do znanja da novac nije niti planirala uplatiti na žiro račun , već me je planirala isplatiti "na ruke" u gotovini.

 

Nakon 2. dana, 18.08. misleći da se dotična ravnateljica umirila, ponovno dolazim u agenciju ponuditi da završim isključivo te opise, s obzirom da je rekla da me po ugovoru ne mora ništa platiti jer posao nije dovršen (premda sam kasnije provjerila u zakonu da je naručitelj dužan isplatiti izvršitelja ukoliko se ugovor prekida po volji naručitelja, ali sam svejedno ponudila da završim i to), ali ona odbija i kaže da napišem „Izvještaj“ te da joj dostavim materijal koji sam izradila po kojem će ona procijeniti dali i koliko će me isplatiti (napominjem da je direktorica u toku izrade poslova sve materijale već pregledala i koristila te je znala točno o kakvom materijalu se radi, plakat - pano od 2 metra x metar i 30 je izrađen te se nalazi na ulazu u agenciju, vizit karte , facebok, tumblr, twitter , naljepnice za vino i svi ostali sadržaji su bili u upotrebi agencije.

 

22.08. Ponovno dolazim u agenciju s izvještajem i podacima nakon čega me ona ponovno vraća i kaže da se vratim u utorak, 26. kolovoza.

 

26.08. po njenoj prethodnoj uputi ponovno dolazim u agenciju, no ona me ponovno vraća daje mi usb stick jer nije željela prihvatiti materijale s moje vanjske memorije (oko 15GB materijala), te ponovno izjavljuje da nisam završila posao i kako je angažirala odvjetnika te kako će razgovor biti sniman za njezinog odvjetnika te mi zaprijetila sudom. Pitam se za što je to angažirala odvjetnika kada ja niti u jednom trenu nisam spomenula rješavanje spora na sudu. Odlazim u nevjerici , uvidjevši da naručiteljica/direktorica nije spremna na dogovore i sporazumno rješenje koje sam nudila 2 puta i to na svoju štetu, pristala bih i na isplatu manjeg dijela ukoliko direktorica smatra da ja svoj dio posla nisam obavila.

 

Nakon ovoga također uviđam da nema više smisla odlaziti u agenciju i dostavljati joj izvješće i materijale, već odlučujem da ću joj sve dostaviti poštom uz povratnicu.

 

Zatim od direktorice dobivam odgovor poštom kako rad ponovno moram predati osobno te da materijali dostavljeni poštom "ne udovoljavaju naručenom poslu te znatno odstupaju od naručenih smjernica" (Napominjem da je direktorica tijekom izrade sve materijale prihvatila i koristi te nije imala nikakvih zamjerki).

 

Ponovno joj šaljem novo pismo sa novom molbom za uplatu te novim datumom (po ugovoru je bila dužna isplatiti iznos na žiro račun 15.dana nakon službene predaje ugovorenih poslova koji je već tada bio odavno istekao , ali ne odaziva se niti na novi rok te tu prestaje daljnja komunikacija).

 

 

 

Za rad na recepciji nisam niti trazila nikakvu isplatu , već za poslove koje sam obavila po ugovoru o djelu.

 

 

 

Zanima koja su moja prava u ovoj situaciji temeljem toga ugovora i dali sam ja kao Izvršitelj smjela biti ostavljena sama u agenciji u radnom vremenu? Također posjedujem sve materijale u digitalnom formatu koje sam izradila po ugovoru o djelu za navedenu agenciju, a ostali sadržaji nalaze se na internetu.

 

Hvala Vam unaprijed na odgovorima te Vas molim da me uputite što i kako dalje te s obzirom da nemam primanja zanima me gdje mogu potražiti pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zar mi nitko ne može dati neki savjet?

 

Pošto imam ugovor koji je potpisan a po tom ugovoru u tom roku ništa nije isplaćeno na žiro račun zar ne mogu otići na policiju i dignuti prijavu?

 

Ili da idem na inspekciju rada pošto je naručitelj zloupotrijebio ugovor o djelu da mu ujedino budem i na šalteru i naređivao radno vrijeme?

 

Kasnije sam saznala da je za ove poslove trebalo sklopiti ugovor o autorskom djelu, ali naručitelj je sklopio ugovor o djelu? Kada sam primila ugovor naručitelj je rekao "evo, ako dođe inspekcija". Po zadnjem pismu naručitelj želi prikazati da poslovi iz ugovora nisu obavljeni i da imaju nedostatke a to nije istina pošto je sa svim poslovima naručitelj bio zadovoljan i koristi ih. Uostalom naručitelj je od mene tražio obavljanje poslova koji nisu u ugovoru već bi spadali u djelatnost te firme a sad želi prikazati da ja posao iz ugovora nisam obavila.

 

Šta da radim?

 

Hvala unaprijed na svim odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za ugovaranje ovakve vrste poslova potrebne su dvije strane.....i ugovor. Nitko ovdje nije vidovit da bi mogao vidjeti što ste vi to i kako ugovorili pa vam mogu samo preporučiti za za početak potražite ovlaštenu i stručnu pravnu pomoć i da istom ili istoj prezentirate svu dokumentaciju a poglavito taj famozni ugovor o djelu.

 

Iz ovog što gore navodite proizlazi da se eto prema mom osobnom mišljenju radi o nečemu što ama baš nikakve veze nema s tom vrstom pravnog posla, no nije mi jasno zašto ste pristala na tako nešto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pristala sam raditi poslove jer sam budala, jer sam vjerovala da što se više budem trudila i radila, a kako je naruučteljica spominjala i planove za budućnost i što ću sve raditi, da ću ostati tamo za stalno. I zato se nisam bunila, premda mi je od početka smetalo što imam ugovor o djelu, a ona zahtjeva da tamo budem puno radno vrijeme i te kataloge koje sam izradjivala je bilo za korisnike njezine agencije, te je rekla da je registrirala agenciju i za te djelatnosti.

A nezaposlena sam puno godina, besplatnu pravnu pomoć ne mogu dobiti jer imam imovinu - nekretninu u raspadu koja je za adaptaciju na svom imenu.

I sad moram platiti za pravnu pomoć da bih dobila ono što sam pošteno i svojim radom zaradila.

 

Imam li realnih šansi i dali mi se isplati tražiti pravnu pomoć pošto se radi o iznosu od 4000 kn, ako ne ide na sud dali i onda naručitelj plaća troškove odvjetnika ili samo ako ide na sud?

 

Koliko dugo se čeka na suđenje u Malom Lošinju?

 

Što se tiće samog ugovora, po meni je on manjkav ; u ugovoru samo piše "izraditi će poslove grafičke pripreme i web dizajna" a naručitelj će nakon primitka u roku od 15 dana uplatiti iznos od 4000 kn i sad me s tim ucjenjuje da ja posao nisam obavila i završila a ona je mene izbacila kad sam odbila dalje raditi na pultu šta nije bilo u ugovoru. Dakle nije točno definirano što i koliko posla , a potpisala sam jer je to bilo ono šta je rekla da ću raditi, to sa dežuranjem u agenciji je bilo nakon što sam potpisala ugovor i tada sam već napravila plakat i vizit karte i znala sam ako odbijem bilo šta da me neće ništa htjeti platiti, na kraju sam zbog stalnog vrijeđanja i ponižavanja od strane naručitelja i odbila to raditi pa me eto izbacila i ne zeli platiti jer nisam htjela više raditi na pultu za šta me ne misli platiti. I to mi je htjela isplatiti na ruke a ne na žiro račun ali pošto nisam radila na pultu još 15 dana ni to nije htjela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pišete upit vezano za ugovor o djelu a ovime što ste opisali prije bi se radilo o ugovoru o radu !

Ugovor o djelu po zakonskoj definiciji ne smije imati obilježja ugovora o radu. U ovom slučaju koliko sam pročitao ima više elemenata za ugovor o radu nego ugovor o djelu.

 

Po meni ste si sami krivi.

Išli ste potpisivati ugovor o djelu samo radi forme , samo radi inspekcije. Da ste potpisali odgovarajući ugovor o radu sada bi bili u puno pozitivnijoj situaciji vezano za naplatu svojih potraživanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija