Jump to content

ostavinska


svegra

Preporučene objave

Majka mi je umrla prije godinu i pol dana. Roditelji su bili rastavljeni unazad 10 godina i više.Rastali su se na način da je majka oca napustila i nije se javljala, a otac je nakon godinu dana ili tako nešto zatražio rastavu braka. U braku su stekli kuću vlasništvo 50:50 dakle suvlasnici. Želim pokrenuti ostavinsku raspravu. Imam sestru. Zanima me da li sestra i ja imamo pravo zatražiti prodaju kuće i da nas se isplati iz mamine polovice? Dakle da svakoj pripadne 1/4. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Predmetom ostavinske rasprave biti će 1/2 kuće i sve ostalo što je majka imala u svom vlasništvu u trenutku smrti, a vi, sestra i otac dijelite ostavinu na tri jednaka dijela. Glede kuće, koja vas i najviše interesira - vi, sestra i otac dobili bi po 1/6 dijela kuće (otac 3/6 već ima).

 

Glede drugog dijela vašeg upita - ne možete tražiti prodaju kuće, ali možete pokrenuti postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice (nakon pravomoćnog okončanja ostavinske) ili pak još tijekom ostavinske - dogovoriti se s ocem da isplati vas i sestru za vaš udio u ostavini. On na to doduše, ne mora pristati, tako da vam ostaje ovo razvrgnuće, kod kojeg ukoliko nema dogovora, u pravilu se sve rješava civilnom diobom, tj. prodajom kuće pa dijeljenjem novaca dobivenih za nju.

 

Imajući u vidu trenutno stanje na tržištu nekretnina, osim ukoliko se radi o kući koja je na fenomenalnoj lokaciji, takvu kuću ili nitko neće kupiti ili će biti prodana za "siću", pa je dogovor definitivno najbolja solucija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija