Jump to content

Proširenje parcele i legalizacija


Katanac

Preporučene objave

Pozdrav

 

1991. pokojni otac je otkupio parcelu od 1200 m² na kojoj se nalazila kupljena kuća. To je bilo tzv. "Općinsko zemljište". Nakon dugo peripetija i godina, konačno je uknjižen kao vlasnik u zemljišniku.

U međuvremenu, kako se radilo o čistom kamenjaru, i kako su svi u mjestu zauzimali parcele i na njima gradili kuće a da nisu bili vlasnici zemljišta (ni do dana današnjeg), otac je malo proširio parcelu, tj. zauzeo na jednu stranu za otprilike 5 m više, tako da je površina parcele narasla na oko 1600 m². Kasnije je, 1997. na tom proširenom dijelu izgradio šupu, manje od 20 m² površine.

 

Okolna zemlja se u zemljišnim knjigama vodi kao pašnjak i kamenjar i još se vodi kao "OPĆENARODNA IMOVINA". Pretpostavljamo da time danas upravljaju Hrvatske Šume.

 

- Zanima me kako i gdje tražiti otkup tog zemljišta na kojem je u međuvremenu nastao vrt melioracijom krša te ta građevina, u naravi šupa i alatnica. Kako saznati tko je nadležan za to zemljište (pretpostavljamo Hrvatske Šume)?

 

- Da li trebamo tu šupu legalizirati? Kako da to najbeznolnije legaliziramo a s obzirom da građevina nije na zemljištu u našem posjedu (koristimo se istim 22 godine), tj. da li je uopće moguće legalizirati objekt koji nije u tvom punom vlasništvu (tj. kako će ostali brojni mještani legalizirati svoje kuće izgrađene isto tako na "općinskom zemljištu").

 

- možemo li se pozivati na pravo dosjelosti? Ili pravo prvootkupa (postoji li to uopće) a s obzirom da se navedeno proširenje naslanja na zemlju koje smo mi vlasnici?

 

 

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja vam mogu odgovoriti na dio koji se tiče legalizacije:

ako ste predali zahtjev za legalizaciju, predmetnu građevinu možete komotno legalizirati, neovisno o vlasništvu zemljišta. Kod legalizacije se vlasništvo ne dokazuje, te ne morate biti niti (su)vlasnik zemljišta niti zgrade da bi istu legalizirali.

Ukoliko na parceli nema izgrađene osnovne zgrade, vašu šupu možete legalizirati kao jednostavnu zgradu, a zahtjevu za legalizaciju priložiti potrebnu dokumentaciju izrađenu od arhitekta i geodeta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako pod "legalizacijom" mislite na ozakonjenje po Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, onda vam je rok za podnošenje zahtjeva odavno prošao (kraj 2013).

Po tom zakonu doista se moglo legalizirati i zgrade na tuđem zemljištu. Točnije, moglo se ishoditi da građevina ne padne pod udar urbanističkih odredbi i građevinske inspekcije, jer je doista teško zamisliti da bi se građevina izgrađena na tuđem zemljištu bez dozvole vlasnika zemljišta mogla nazvati "legalnom". "Legalizacija" je samo kolokvijalni izraz za nešto što u biti nije ozakonjenje u pravom smislu riječi, a što po prirodi stvari uključuje i upis vlasništva u zemljišne knjige.

 

Ako želite zgradu ozakoniti redovnim putem, tj. ishoditi dozvole itd. prema Zakonu o prostornom uređenju odnosno Zakonu o gradnji, onda morate imati suglasnost vlasnika zemljišta na kojem se ona nalazi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija