Jump to content

Proširenje parcele i legalizacija


Preporučene objave

Pozdrav

 

1991. pokojni otac je otkupio parcelu od 1200 m² na kojoj se nalazila kupljena kuća. To je bilo tzv. "Općinsko zemljište". Nakon dugo peripetija i godina, konačno je uknjižen kao vlasnik u zemljišniku.

U međuvremenu, kako se radilo o čistom kamenjaru, i kako su svi u mjestu zauzimali parcele i na njima gradili kuće a da nisu bili vlasnici zemljišta (ni do dana današnjeg), otac je malo proširio parcelu, tj. zauzeo na jednu stranu za otprilike 5 m više, tako da je površina parcele narasla na oko 1600 m². Kasnije je, 1997. na tom proširenom dijelu izgradio šupu, manje od 20 m² površine.

 

Okolna zemlja se u zemljišnim knjigama vodi kao pašnjak i kamenjar i još se vodi kao "OPĆENARODNA IMOVINA". Pretpostavljamo da time danas upravljaju Hrvatske Šume.

 

- Zanima me kako i gdje tražiti otkup tog zemljišta na kojem je u međuvremenu nastao vrt melioracijom krša te ta građevina, u naravi šupa i alatnica. Kako saznati tko je nadležan za to zemljište (pretpostavljamo Hrvatske Šume)?

 

- Da li trebamo tu šupu legalizirati? Kako da to najbeznolnije legaliziramo a s obzirom da građevina nije na zemljištu u našem posjedu (koristimo se istim 22 godine), tj. da li je uopće moguće legalizirati objekt koji nije u tvom punom vlasništvu (tj. kako će ostali brojni mještani legalizirati svoje kuće izgrađene isto tako na "općinskom zemljištu").

 

- možemo li se pozivati na pravo dosjelosti? Ili pravo prvootkupa (postoji li to uopće) a s obzirom da se navedeno proširenje naslanja na zemlju koje smo mi vlasnici?

 

 

Zahvaljujem.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ja vam mogu odgovoriti na dio koji se tiče legalizacije:

ako ste predali zahtjev za legalizaciju, predmetnu građevinu možete komotno legalizirati, neovisno o vlasništvu zemljišta. Kod legalizacije se vlasništvo ne dokazuje, te ne morate biti niti (su)vlasnik zemljišta niti zgrade da bi istu legalizirali.

Ukoliko na parceli nema izgrađene osnovne zgrade, vašu šupu možete legalizirati kao jednostavnu zgradu, a zahtjevu za legalizaciju priložiti potrebnu dokumentaciju izrađenu od arhitekta i geodeta.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako pod "legalizacijom" mislite na ozakonjenje po Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, onda vam je rok za podnošenje zahtjeva odavno prošao (kraj 2013).

Po tom zakonu doista se moglo legalizirati i zgrade na tuđem zemljištu. Točnije, moglo se ishoditi da građevina ne padne pod udar urbanističkih odredbi i građevinske inspekcije, jer je doista teško zamisliti da bi se građevina izgrađena na tuđem zemljištu bez dozvole vlasnika zemljišta mogla nazvati "legalnom". "Legalizacija" je samo kolokvijalni izraz za nešto što u biti nije ozakonjenje u pravom smislu riječi, a što po prirodi stvari uključuje i upis vlasništva u zemljišne knjige.

 

Ako želite zgradu ozakoniti redovnim putem, tj. ishoditi dozvole itd. prema Zakonu o prostornom uređenju odnosno Zakonu o gradnji, onda morate imati suglasnost vlasnika zemljišta na kojem se ona nalazi.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 • Slične teme

  • objavio vrsak
   Kupio sam stan prije 35 god. u obiteljskoj kući koja ima 3 suvlasnika . Građevinska dozvola i investitor vode se na jednog od ta tri suvlasnika. Etažirano je te je vlasništvo jasno određeno. Na dijelu mog stana pred cca 50 god. dograđena je bespravno jedna soba. Dogradio je neknjiženi prednik mog stana uz suglasnost i pomoć vlasnika i investitora kuće. Platio sam izgrađeni stan punom cijenom i tu nije problem.
   Problem je nastao oko plaćanja komunanog doprinosa nakon legalizacije koji nije malen.  Općina izdaje prvo Rješenje gdje je rasporedila udio troška po udjelu vlasništva. Investitor kao većinski vlasnik dobija najveću cifru te ulaže žalbu uz glavno obrazloženje kako nelegalno izgrađeni dio nije njegovo vlasništvo. Žalba se usvaja i Općina priprema drugo Rješenje. Šta mislite je li pravno opravdano da trošak komunalnog doprinosa plati vlasnik stana koji nije bespravno gradio ? Postoji li mogućnost da pravda dođe do izražaja i naloži obvezu plaćanja komunalnog doprinosa onome tko je doista činio prekršaj.
   Cjenit ću svaki odgovor.
   Hvala !!!
  • objavio cazin402
   Nadam se da nisam fulala temu,ako jesam milim Vas da istu premjestite.
   Otac (C), je vlasnik zemljišta. Reći ću laičkim riječnikom: on je to zemljiste podijelio na 3 dijela (fiktivno, ne nikakvim dokumentom). Jedan dio je bio određen za starijeg brata (A), a drugi za mlađeg(B),dok je treci dio ostao njemu na koristenje.
   Na dijelu zemljista koje je bilo za brata A,otac je počeo graditi kuću. Kad se stariji brat A oženio , kuća je bila roch bau,(samo cigla) tu kuću i zemljište (vrt i okućnicu) dobio je A brat na koristenje te je " receno" da je to njegovo. Brat B je na svojem dijelu sebi izgradio kuću  s svim pripadajućim priključcima. Naime brat A je rochbau kuću kompletnu sredio,fali jedino fasada(ako je to bitno) ,legalizirao ju je,te unutra zivi s svoje 2 punoljetne djece više od 20 godina,te nevjenčanom suprugom 9 godina. Problem je sljedeci,doslo je nazalost do urusavanja odnosa unutar obitelji,obzirom da sve glasi na oca(C), nevjenčana supruga tu nije prijavljena već 9 godina,jer otac ne zeli za nju potpisati. Svi priključci glase na oca,ali sve rezije i davanja plaća brat A za navedenu kuću. Zanima me da li brat A ima ikakve sanse da tu kuću stekne zakonom o dosjelosti nekretnine.Jer kako stvari stoje otac (svekar) ne zeli potpisati za njezinu prijavu prebivalista,a čak postoji mogućnost da otac i brat B mu pokusaju oduzeti istu. Hvala Vam svima unaprijed na odgovorima.
  • objavio Cpt_Price
   Pozdrav svima
   Kao što sam naslov kaze; zanima me pravo stjecanja vlasništva, bolje rečeno zanima me cijela procedura? Već je bilo takvih tema ali nigdje nisam našao proceduru pa ak bi netko imao volje da ukratko opiše proceduru(gdje početi,komu se obratiti itd) Preko 20 godina odrzavam terene u posjedu svoje obitelji i zelio bih ih na sebe prepisati no naravno da se 1 od 3 braće s tim ne slaže, iako nezna ni gdje su ti tereni. Svjedoke imam i sada me zanima kamo dalje?
    
  • objavio Genijalac
   Poštovanje
   Radi se o predmetu za koji ću u svakom slučaju tražiti pravnu pomoć. Ali volio bih se informirati ranije da bolje shvatim problematiku.
   Moj tast sa suprugom, živi u nekretnini u kojoj je i rođen. Njegovi roditelji su bili nositelji stanarskog prava, na nekretnini koja je bila u vlasništvu firme u kojoj su radili. Kada su njegovi roditelji preminuli 80-ih godina, rješenjem o nasljeđivanju on je postao nositelj stanarskog prava, na toj nekretnini u kojoj je rođen i kojoj ne prekinuto živi. 
   Kada je 92. godine rađena privatizacija firme u kojoj su radili njegovi roditelji, došlo je do problema. Naime, čestica na kojoj se nalazi nekretnina, obzirom da je u zemljišnim knjigama evidentirana kao livada, nije unesena u temeljni kapital poduzeća, nego se kao vlasnik čestice i svega na njoj upisala Republika Hrvatska.
   Ponavljam, na spomenutoj čestici u zemljišnim knjigama, nema evidentiranih nekretnina, iako je kuća sagrađena 40-ih godina i ima urednu adresu, priključke struje, vode i telefona.
   Iako više nije bila vlasnik, firma je i dalje nastavila obrađivati tu livadu i tast je nastavio živjeti u kući, ne znajući da se vlasnik čestice na kojoj je živio promijenio.
   Do promjene dolazi 1997 godine, jer ta firma propada, i odlazi u stečaj.
   Novi kupac, kupuje sve nekretnine i čak od Republike Hrvatske kupuje tu livadu na kojoj moj tast živi u kući.
   Danas 22 godine kasnije, moj tast i dalje živi u toj nekretnini. U niti jednom trenu, nitko ga nije ometao u posjedu niti je ikada imao problema vezano za stanovanje.
   Tast je u svojih skoro 70 godina, na toj nekretnini dogradio još dvije sobe, terasu i kotlovnicu. Promijenio krov i sve što svi mijenjamo na kućama u tolikom vremenskom razdoblju i to je sada jedna lijepa uređena kuća.
   Međutim, obzirom na tastovo loše zdravlje, lako je moguće da se moja punica nađe u situaciji da u toj kući ostane sama. 
    
   Moje je pitanje sljedeće, ima li moj tast osnove za tužbu da ga se na temelju dosjelosti na nekretnini upiše kao vlasnika nekretnine u zemljišne knjige ?
    
   Hvala Vam lijepa na odgovorima
    
    
  • objavio darko-m
   Pozdrav svima!
   Legalizirao sam loggiu u stanu, koja je zatvorena i spojena s dnevnim boravkom još prije nego sam kupio stan.
   Dobio sam "Rješenje o izvedenom stanju" te me sada zanima što trebam raditi dalje.
   Po ZK izvatku moj stan ima 60.4 kvardata, po rješenju o izvedenom stanju stan ima 85.58 kvadrata. Htio bih da se ova razlika evidentira u zemljišnim knjigama i katastru.
   Molio bih za pomoć. Pogotovo od stručne osobe koja ovo za mene može obaviti.
    
 • Temu posjetio   0 korisnika

  No registered users viewing this page.

 • Online korisnici

×
×
 • Napravi novi...