Jump to content

Tužba - nanošenje duševnih boli


ninanana

Preporučene objave

  • 1 godina kasnije...

Poštovani, imam jedno pitanje vezano zajedan slučaj. Dakle, bila sam u osmom mjesecu trudnoće kada je moj zaručnik ranjen u nogu. Ranio ga je njegov prijatelj dok su sjedili u kafiću. Ranjavanje je bilo slučajno, ali njegov prijatelj nema dozvolu za taj pištolj Uglavnom, zaručnik nije tužio svog prijatelja, ali bi ovaj trebao da dobije neku kaznu za druge stvari, neposjedovanje dozvoze, itd.

 

Moje pitanje je sljedeće. Da li ja imam pravo da tužim spomenutog zbog nanošenja duševne boli? Jer bila sam trudna i to mi je veoma teško palo, bojala sam se da ne izgubim bebu. Ubrzo nakon toga sam ležala u bolnici pet dana, zbog manjka plodne vode. Sve je to izazvano stresom zbog ovog događaja.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hi teofanija,

Iz članka (2003):

Da bi navedene osobe imale pravo na pravičnu novčanu naknadu zbog duševnih bolova koje trpe zbog naročito teškog invaliditeta svoga bliskog srodnika Zakon je odredio da se mora raditi o zaista naročito teškom invaliditetu.

...

... nije posve jasno što je to naročito težak invaliditet, kao što nije jasno ni što je to invaliditet."

 

 

Zakon o obveznim odnosima:

Osobe koje imaju pravo na pravičnu novčanu naknadu u slučaju smrti ili osobito teškog invaliditeta

Članak 1101

(1) U slučaju smrti ili osobito teškog invaliditeta neke osobe pravo na pravičnu novčanu naknadu neimovinske štete imaju članovi njezine uže obitelji (bračni drug, djeca i roditelji).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imovinsko-pravni zahtjev može postaviti osoba koja je oštećena kaznenim djelom u sklopu kaznenog postupka (najčešće je usmjeren na naknadu štete). Iako se u sklopu kaznenog postupka, u slučajevima poput vašeg on rijetko dosuđuje, već se osoba s njime upućuje u parnicu, ipak je vrlo važan u kontekstu prekida zastare, jer za cijelo vrijeme kaznenog postupka, zastara je u prekidu, ukoliko je zahtjev postavljen. Po pravomoćnom okončanju kaznenog postupka, zastara kreće iznova.

 

Moja sugestija vam je da zaručnik podnese prijedlog za ostvarivanje IP zahtjeva i on će ga u parnici naknadno, u slučaju osuđujuće presude (a ona je gotovo pa sigurna) automatizmom i ostvariti. U parnici će se tada raspravljati isključivo o visini naknade štete, jer je parnični sud vezan presudom kaznenog suda po pitanju utvrđenja kaznenog djela.

 

Vi, s druge strane, vrlo teško možete ostvariti naknadu štete, zbog već iznesenih poteškoća. Što jasno ne znači da ne možete probati, ali čisto da znadete. Vaša odluka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija