Jump to content

Potraživanje nužnog dijela


bslovin1

Preporučene objave

Poštovani!

Roditelji su se rastali kada sam ja bila vrlo mala.Kontaktirala sam sa ocem i bakom vrlo malo.Otac je umro prije 25 godina,a baka 10 godina kasnije.Otac se nije nikada više ženio i imali su mene jedinu kao nasljednika.Kada je baka umrla 1998.godine saznala sam da je baka svoj stan prodala prvim susjedima i drugu imovinu njima ostavila.Zanima me da li ja kao jedini njihov nasljednik imam ikakva prava na potraživanja nužnog djela s obzirom da je prošlo toliko godina.Na sudu ja nisam bila zavedena da postojim i mislim da su susjedi koji su sa bakom napravili ugovor na prevaru se doćepali stana i ostale nepokretne imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz vašeg opisa nije jasno gdje je završila očeva imovina jer baka nije mogla prodati njegovu imovinu, ako nije proveden ostavinski postupak i ako vas nije u tom postupku zatajila i uvjerila sud da je jedini očev zakonski nasljednik, pa tako stekla njegovu imovinu.

 

Također niste naveli što piše u zemljišnim knjigama.

 

Neovisno o tome, pod pretpostavkom da je baka bila vlasnik sve imovine, odgovor na ovo pitanje ovisi prvenstveno o tome da li biste mogli dokazati da se radilo o ugovoru na prevaru, a to je nakon 15 godina gotovo sigurno nemoguće.

 

Kad se radi o kupoprodajnom ugovoru, on isključuje nužni dio jer imovina koju je ostavitelj prodao prije smrti ne ulazi u ostavinu. Sasvim teoretski, nešto bi se moglo postići ako biste dokazali da je ugovor bio fiktivan, tj. da se nije radilo o kupoprodajnom ugovoru nego npr. ugovoru o nasljeđivanju (koji je ništav jer zakonski nije dopušten), ugovoru ishođenom kaznenim djelom ili ugovoru koji nikada nije realiziran (jer npr. kupci nikada nisu platili). Ponovno, praktički nemoguće nakon toliko godina.

 

Kad je riječ o ostaloj imovini, niste napisali na koji je način baka ostavila njima imovinu. Logično je za pretpostaviti da se radilo o oporuci budući da nisu bili zakonski nasljednici. U tom dijelu istekao vam je zastarni rok za traženje nužnog dijela i za potraživanje ostavine prema poštenom posjedniku.

 

Ako biste mogli dokazati da su oporučni nasljednici nepošteni (tj. da oporuka nije bila valjana ili da su znali za vas ali su vas namjerno zatajili) i da nije prošlo više od godinu dana od kada ste saznali za svoje pravo, mogli biste nešto poduzeti, jer je za to zastarni rok 20 godina. Ali vi ste za sve saznali još 1998. godine pa vam ne ostaje niti ta mogućnost. Čak i ako se ne bi moglo dokazati da ste tada saznali, teško biste sud mogli uvjeriti da niste znali za smrt bake 15 godina i oca 25 godina.

 

Ipak, da biste sami sebi mogli reći da ste učinili sve što ste mogli (zanemarujući činjenicu da ništa niste poduzimali sve ove puste godine), potražite u zemljišnim knjigama kada su i temeljem kojiih dokumenata sadašnji vlasnici upisali svoje pravo vlasništva na bakinoj imovini, i zatražite kopije tih dokumenata iz zbirke isprava. Vjerojatnost da ćete naići na nešto upotrebljivo je zanemariva, ali ponekad netko i na lutriji dobije. Mene, recimo - poznavajući naše običaje - ne bi baš strašno začudilo da se novi vlasnici u zemljišne knjige iz ovog ili onog razloga uopće nisu upisali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija