Jump to content

Naknadno pronađena imovina


samm

Preporučene objave

Molila bi pomoć, ako uopće imam pravo na nešto.

 

Posjedujem deviznu knjižicu pokojnog djeda koji je umro 1997. godine iza njega je provedena ostavinska rasprava i imovina je podjeljena, ali ova knjižica nije bila priložena u ostavinskoj masi.

Moj otac je umro 2009., a baka 2012.(kada smo i našli tu spornu knjižicu) zakonski nasljednici moga oca smo sestra i ja, a iza bake nas dvije i još dva strica.

Mene sad zanima da li je moguće ponovo pokrenuti postupak naknadno utvrđene imovine i kako se to točno radi tj. kome da se obratimo budući su baka i djeda bili državljani BiH tamo su i umrli i tamo je sve odrađeno, a mi smo u RH?

I još da li uopće sve to skupa išta vrijedi jer je devizna knjižica još iz 1987. i na njoj su još DEM, i Jugo dinari.

Hvala na pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vrijednost konkretne imovine nebi ulazio,no postupak naknadno pronadjene imovine je moguc.Saznajte pred kojim se sudom u BiH vodio postupak te broj predmeta,odnosno ostavinskog rjesenja,na koji ce te se vezat prijedlogom za raspravljanje naknadno pronadjene imovine,i u istom navesti o kojoj se to pronadjenoj imovini radi,a koja nije bila poznata u vrijeme ostavinske rasprave iza umrlog djeda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Specificnost stjecanja vlasnistva nasljedjivanjem je sto nasljednik stjece vlasnistvo u trenutku smrti ostavitelja,znaci sva ona imovina koju je imao u trenutku smrti,neovisno sto se za odredjenu imovinu nije znalo da postoji,znaci i ona je ex lege postala vlasnistvo nasljednika,ali je jasno da se to mora utvrditi u ostavinskom postupku,u ovom slucaju dopunskim rjesenjem kroz postupak naknadno pronadjene imovine,glede cega nema govora o nikakvoj zastari,jer se neradi o nasljedno pravnoj tuzbi koja je ogranicena rokovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala,

e sad imam još par pitanja ako nije problem?

1. budući da je djed umro prije bake na njegovoj ostavinskoj sva imovina je pripala baki, da li će to novo (nadopuna starog rješenja) glasiti na baku, pa ćemo onda morati i za nju pokretati naknadno utvrđenu imovinu ili mogu staviti u prilog rješenja bakine ostavinske, po kojoj smo se svi izjasnili o nasljedstvu?

2. Da li deviznu knjižicu (prije nego počnem postupak naknadno utvrđene imovine) moram odnijet (kod nas FINU) negdje da se utvrdi vrijednost sredstava jer kako sam prije napomenula upisana su sredstva u nekadašnjim DEM i Jugo dinarima.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija