Jump to content

Ulazi li sudjelovanje u narodnoj zaštiti u staž za mirovinu?


Ana Zlodi

Preporučene objave

  • 2 tjedna kasnije...

Ja bih se ipak još malo posavjetovao..naime, izlaskom famoznog registra HB, morao sam ukucat ime susjeda jer znam da nije bio nigdje a ostvario nekakva braniteljska prava, pa tamo piše...

"Narodna zaštita od 20.06.1991-18.10.1991..130 br. HV od 18.10.1991-19.10.1991. Vrijeme provedeno u postrojbi 1 (slovima: jedan) dan.

Nije mi krivo, čovjeka bilo strah pa kad su ga mobilizirali drugi dan isposlovao radnu obvezu.

E sad, zašto meni nema NZ u registru ne znam i nije bitno, ali kažem čovjek isposlovao neka prava..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

SpitFire, u pravu si, imam poznanika (6 kuća od mene) i vrijeme provedeno u Narodnoj zaštiti (tj. opijanje na punktu u selu u trajanju od 10 dana) mu je uzeto u obzir pri ostvarivanju prava kao hrvatskog branitelja. Treba se negdje posavjetovati...ali je problem gdje, jer nitko nigdje ne želi dati relevantnu informaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Narodna zaštita se uzima u obzir za dvostruki staž ako ste iz NZ prešli u HV do 15.01.1992.g. i naravno za to trebate imati sve potrebne potvrde. NZ se priznaje jer u mnogim mjestima u Hrvatskoj je NZ bila jedina organizirana postrojba i naoružana za obranu, pa su sudjelovali u borbama, iako to po zakonu ne bi trebala biti, ali u to vrijeme je i tako sve bio izmješano.

P.S. Moli bih moderatora da ne briše postove jer sam sve ovo već napisao pred mjesec dana i ne vidim u tekstu ništa problematično ili uvredljivo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Narodna zaštita se uzima u obzir za dvostruki staž ako ste iz NZ prešli u HV do 15.01.1992.g.

evo ovo je točno onako kako uredi za obranu priznaju narodnu zaštitu...nema veze to sa ničim pametnim osim što je tako netko odlučio.......ako je netko i sudjelovao u borbenim djelovanjima opet to ništa ne znaći ako nije prešao u HV i nije smio imati ni jedan dan prekida.....znaći ako je imao,ništa od priznavanja......drugo ,to što oni tako priznaju NZ nigdje u zakonu o braniteljima to ne piše (tamo piše samo 5 mjeseci )...međutim kako je tako je,radi tko šta hoče.......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..phhh..e sad me kopka tko je upisivao NZ i malo bitnije zašto je nemam upisanu..to bi bilo još 4 (u biti 8) mj. staža a ne bih se čudio da su računati i pod dane za dionice..

 

znaš ko ti je bio zapovjednik. obrati se svom bivšem zapovjedniku.

provjeri u uredu za obranu . možda ste prevedeni iz NZ u ZNG.

 

Članak 2.

(1) Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (ZNG, Hrvatske vojske, Ministarstva obrane, Policije, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) te pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine), organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u bilo kojem razdoblju Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: hrvatski branitelj iz Domovinskog rata).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija