Jump to content

prekovremeni sati kao naknada manjka satii


xfxgamer

Preporučene objave

  • 2 tjedna kasnije...

Jer mu se greska dogodi,vjerojatno nepaznjom i kad shvati da mu u rasporedu fali broj radnih sati, ne zna kako to rjesiti i uzme od prekovremenih sati,u zadnje vrijeme uzima tako da ako nedostaje 6 radnih sati uzme 3 prekovremena(ne uzima vise 1:1)Na moje negodovanje ne reagira,tvrdi da ima pravo,a ja ne mislim tako.Sto ja mogu napraviti po tom pitanju,kako se zastititi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radno vrijeme radnika je ugovoreno u Ugovoru o radu, te Poslodavac može radniku dati da obavlja posao unutar tog (takvog) radnog vremena. Sve izvan tog radnog vremena naziva se PREKOVREMENI rad, ALI, mnogi Poslodavci za prekovremeni rad pišu dodatak o prekovremenom radu ( i to je jedini ispravan način ), pa na taj način i radnik i Poslodavac mogu imati kvalitetno saznanje o količini prekovremenog rada.

Poslodavac NE MOŽE i NE SMIJE prekovremeni rad prikazivati kao redovno vrijeme, a što se tiče referentnog razdoblja, zbog počinjene pogreške može ga produžiti u narednom periodu.

 

Dakle, radniku ne može "faliti" redovnih sati ukoliko je svaki dan radio prema Ugovoru o radu (najčešće 8 sati, a ponekad skraćeno (po 4 sata)), A vodeći računa i o ukupno ostvarenom fondu sati unutar ograđenoga tjedna.

 

I da se referiram na onaj dio:

..... nastao greskom onog tko pise raspored(poslodavac ) ....
tada se takav Poslodavac može prijaviti inspekciji rada.

 

Ponavljam, da "pogreška" može nastati ukoliko radnik radi noćne smjene pa određeni mjesec (kalendarski ili obračunski) upada upravo u noćnoj smjeni, može se napraviti "mini preraspodjela" za koju ne treba ni suglasnost radnika, a ni (eventualnog) radničkog vijeća, s tim da se u "mini obračunskom razdoblju" taj fond radnih sati svede u zakonske okvire.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija