Jump to content

Trosak prijevoza - TKU cl. 59 st. 2


lililala

Preporučene objave

Poštovani,*ukoliko mi možete odogovoriti na ovo pitanje:*1)*****Službenik je dolazio na posao bez izostanaka cijeli 6/2014 (19 dana radi + 2**dana blagdana), osim u*dane blagdane*utvrđenih posebnim propisom u kojima radnik ne radi – nije u obvezi dolaska na posao, a po redovnom rasporedu bi trebao raditi, pa za iste ostvaruje pravo na naknadu plaće (19.06. i 25.06.2014.). Izjavom se odlučio da neće koristiti mjesni javni prijevoz, nego da mu se isplaćuje naknada umanjena za 25 % (217,50 kn = 75% * 290,00 kn).*PITANJE:Treba li se službeniku prilikom obračuna naknade za prijevoz uračunati dani blagdana u ukupni broj dana u mjesecu na koji se dijeli mjesečna naknada? Odnosno, hoće li mu se isplatiti:

 

a)*****217,50 kn / 21 dan = 10,36 kn/dan; 10,36 kn * 19 dana = 196,84 kn ili

 

b)*****217,50 kn / 19 dana = 11,45 kn/dan; 11,45 kn/dan * 19 dana= 217,50 kn ?

 

Dakle muci me ubrajali se i blagdan u radne dane, jer po tumacenju min. Uprave br4/59 pise da se mjesecna naknada dijeli s brojem Radnih dana u mjesecu....

 

Molim na Vaš odgovor i unaprijed se zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ovisi o tome da li radnik radi u turnusu, tj. da li su mu dani blagdana "pali" kao redovno radno vrijeme.

Uz sve to, poslodavac najčešće primjenjuje termin mjesečne naknade za prijevoz u visini mjesečne karte (najjeftinijeg) prijevoznika na tom području, ali kada radnik odradi manji broj dana tada onaj mjesečni pokaz (?!?) dijeli s brojem radnih dana i isplaćuje radnika za ostvarene dane.

Dakle, u pravnoj državi bi radnik trebao dobiti naknadu rada za blagdane (kao da je radio, a ako je radio i uvećanje za rad na blagdane), dok se "putarina" treba isplatiti u mjesečnom iznosu. Međutim,ukoliko je na snazi KU za to poduzeće, tada bi bilo dobro pogledati da li je to definirano njim ili nekim drugim pod-zakonskim aktom, s napomenom da prijevoz na i s posla nije definirano niti jednom zakonskom odredbom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija