Jump to content

Stručnjak zaštite na radu


sigurnost

Preporučene objave

Poštovani,

Radim u osnovnoj školi na radnom mjestu učitelja tehničke kulture. U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava položio sam stručni ispit za stručnjaka zaštite na radu, a završio sam i obrazovni program stjecanja osnovnih andragoških znanja. U skladu sa čl. 20. Zakona o zaštiti na radu (NN broj 71/14) moj poslodavac (škola) treba sa mnom sklopiti novi, izmijenjeni ugovor o radu gdje će između ostalih poslova biti evidentirana i moja zaduženja iz aspekta zaštite na radu. U članku 21. navedenog Zakona definirani su poslovi zaštite na radu. Međutim, ugovaranje odnosno zapošljavanje stručnjaka zaštite na radu nije regulirano ni jednim aktom u području osnovnog školstva. Stoga nigdje nije utvrđen fond sati s kojim bi me moj ravnatelj trebao tjedno zadužiti. Molim Vas, može li ravnatelj u izmijenjenom ugovoru o radu samostalno odrediti fond sati za poslove stručnjaka zaštite na radu?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

S poštovanjem.

Ivo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...Radim u osnovnoj školi na radnom mjestu učitelja tehničke kulture. ....U skladu sa čl. 20. Zakona o zaštiti na radu (NN broj 71/14) moj poslodavac (škola) treba sa mnom sklopiti novi, izmijenjeni ugovor o radu gdje će između ostalih poslova biti evidentirana i moja zaduženja iz aspekta zaštite na radu.

Ne bi bilo zgorega da ste naveli koliki je broj zaposlenika u toj osnovnoj školi.

 

U članku 21. navedenog Zakona definirani su poslovi zaštite na radu. Međutim, ugovaranje odnosno zapošljavanje stručnjaka zaštite na radu nije regulirano ni jednim aktom u području osnovnog školstva.

Zapošljavanje stručnjaka na radu nije regulirano mjestom rada već brojem zaposlenika, a poslovi se vežu uz čl.21. navedenog zakona.

 

 

Stoga nigdje nije utvrđen fond sati s kojim bi me moj ravnatelj trebao tjedno zadužiti.Ivo

budući je poslodavac (ravnatelj) odgovorna osoba, ma koliko imao stručnjaka na radu, na njegovoj je odgovornosti i koliki će fond radnih sati iz sfere ZNR biti u opisu Vašeg radnog mjesta. Vi ste ipak (koliko sam razumio) u toj školi zaposleni kao učitelj tehničke kulture, a u nedostatku satnice ravnatelj Vam može dati dodatne sate kao stručnjak ZNR.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru i Vašem razmišljanju. U školi u kojoj radim ima više od 50 zaposlenika, a ja sam u školi zaposlen na puno radno vrijeme. Dakle, shodno tome meni bi se trebala smanjiti tjedna satnica za određeni postotak, odnosno broj sati. Međutim, sumnjam da ravnatelj škole može na osnovi neke svoje osobne procjene odrediti taj fond sati. Po tome bi na određeni način ravnatelji u školama različito zaduživali stručnjake ZNR, a mislim da je to u školstvu praktično nemoguće. Sličan upit sam uputio pravnoj službi u resornom ministarstvu još prije mjesec dana, a također i Hrvatskoj zajednici osnovnih škola. Međutim, odgovora još uvijek nema i nisam siguran da ću ga uopće i dobiti. Očito da se radi o teškom pitanju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

naravno da je delikatno pitanje, jer ukoliko Vam ravnatelj nametne ulogu (poslove) stručnjaka ZNR u toj osnovnoj školi, ostaje bez nastavnika tehničke kulture, a sigurno nema ovlasti da zaposli još jednog djelatnika. Vi kao stručnjak ZNR znate koje su odgovornosti i koliko posla ima stručnjak ZNR, koji bi savjesno obavljao te poslove, tako da niti jedan ravnatelj, a ni ministarstvo ne može kazati da se ti i takvi poslovi mogu obavljati parcijalno. To su zaista poslovi koji zahtijevaju puni angažman osobe,koja ih obavlja, tako da je i moje mišljenje.

 

Vaša jedina šansa je "prisiliti" Poslodavca (ravnatelja,školu, ministarstvo) da sukladno čl.20.st.1. ZZNR da odredi nekog stručnjaka za obavljanje poslova ZNR,te da to budete upravo - Vi, s tim da na Vaše mjesto zaposli nekog drugog djelatnika, ili pak od postojećeg kadra zaposlenika nekome dodjeli Vašu satnicu i poslove nastavnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, zahvaljujem na odgovoru i sugestiji. Nadam se da ću u nekom narednom periodu uspjeti nekako razriješiti navedenu situaciju u svojoj školi na obostrano zadovoljstvo. Međutim, moram primijetiti da Zakon o ZNR kao i podzakonski akti koji su nedavno doneseni i nisu baš najprecizniji kada se radi o obavljanju poslova zaštite na radu, odnosno konkretno o zapošljavanju stručnjaka zaštite na radu. Vidljivo je da tu ima prostora za različita tumačenja što nije dobro. Javiti ću se kada razriješim situaciju.

Srdačan pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija