Jump to content

Krađa bicikla - pronađen počinitelj


imperator0112

Preporučene objave

Ukraden mi je bicikl ispred ugostiteljskog objekta. Cijelo vrijeme mi je bio "na oku" pošto ne postoji nešto za što bih ga mogao zavezati. Počinitelj je iskoristio priliku dok sam plaćao račun. Pošto sam uočio nestanak bicikla, prvo sam pregledao okolicu objekta, a zatim pozvao policiju. Policija je napravila zapisnik i usmjerila me da ujutro dođem u postaju i prijavim krađu pošto je bicikl koštao gotovo 6 000 kn, a u trenutku krađe bio je star godinu dana, pa nije nešto puno izgubio na cijeni.

Pošto sam imao sumnjivca koji je bio vidno alkoholiziran i u trenutku moje nepažnje je napuštao ugostiteljski objekat, policija je na temelju moje sumnje otišla kod njega i pronašla moj bicikl (uhvaćan je ispred kuće kako se vozi na njemu drugi dan ujutro nakod krađe). Priveden je u postaju. Pozvan sam u policijsku postaju po bicikl i prilikom preuzimanja obavijestio sam službenike da je bicikl oštećen jer je osumnjičeni nekoliko puta pao s njega (poderano je sjedalo, udubio i pogrebao ramu bicikla itd.). Sve što se je moglo skinuti je poskidao s bicikla (prednje i zadnje svjetlo, torbicu, pumpu a primjeti se i da je pokušao skinuti neke dijelove za koje nije imao alat). Sad me zanima, hoću li moći od njega na sudu potraživati kakvu odštetu i kolika ta odšteta može biti? Kakva je praksa kažnjavanja počinitelja kod ovakvih događaja? Policijski službenik je svjedok stanja bicikla a ja sam dodatno sve poslikao.

Unaprijed zahvaljujem!

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom na vrijednost bicikla (svakako iznad 2.000,00 kuna), policija će proslijediti kaznenu prijavu za kazneno djelo krađe nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu. Vi ćete u postupku imati status oštećenika i moći ćete postaviti tzv. imovinsko-pravni zahtjev, u vašem slučaju usmjeren očito na naknadu štete.

 

E sad, s obzirom da je bicikl vraćen, pa je stvarna šteta relativno mala, treba vidjeti na koji će način DORH rješavati predmet, moguće primjenom načela svrhovitosti odnosno oportuniteta (čl. 206d http://www.zakon.hr/z/174/Zakon-o-kaznenom-postupku), dakle da se ne ide u postupak, pri čemu će međutim svakako trebati vašu suglasnost. Ili će ići klasičan postupak, gdje ćete morati postaviti imovinsko-pravni zahtjev do završetka dokaznog postupka.

 

Hoćete li se međutim, na kraju uspjeti naplatiti - sasvim je drugi par cipela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li ste vi poznavali počinitelja?

 

Možda ste vas dvojica imali nekakve neriješene račune od prije?

 

Naravno, to nije opravdanje ti otuđi tako skup bicikl, ali možda tu ima i nekih "stvari" koje nisti napisaoi?

 

;-)

 

Dat će i on svoju izjavu........e, sada.........????

 

Prilika čini lopova, a ako on do sada nije bio kažnjavan zbog sličnih KD-a, dio odgovornosti snosiš i ti, jer ne možeš tako skup bicikl ostaviti na "izvolte" i dovesti nekog u situaciju ("može se on napraviti blesav, a bio je i pod "gasom") da "mazne" bicikl.

 

Odnosno, da dovedeš nekog tko nije uopće sklon činjenju kaznenih djela u situaciju da počini KD (bio je pod "gasom" i tko zna što sve može reći...)

 

Mislim da je obostrana krivnja i da bi tu moglo biti svašta, a vjerojatno neće biti ništa.

_________________________________________________________________

 

Vuk sit, a koza ostala bez dijela dlake.

 

;-)

 

Samo ste si zakomplicirali situaciju sa policijom.

Privatna tužba - možda vam i to policija sugerira?

 

Pazite na svoju pokretnu imovinu (bicikl) - to vam je moj savjet.

 

A, kao što je i napisao G-man, ako počinitelj nema novaca da plati štetu koja nije velika, .......možete ga i tužiti privatno pa, opet - vjerojatno ništa.

 

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija