Jump to content

Bolovanje-Civ.žrtva rata-ptanje (malo nezgodno)


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav svima koliko Vas ima !

Da previše ne piskaram evo ukratko pitanje:

 

Moj Kum je 20% HRVI (nesretnik je nastradao 1991.godine) kada su pravili tzv. bombe "Ručne bombe Oltovke" jer u ono vrijeme nije bilo gotovo nikakvog oružja s kojim smo se mogli braniti od "bratije"osim pokoje lovačke puške, ašova, motike i sl. teškog naoružanja i to u Slavoniji kada je bilo najveselije i padao Vukovar, a zamalo i Osijek.(Bio je i u Civilnoj zaštiti ali se na osnovi toga ne priznaju status dragovoljca jer nekom fali dan, nekom tjedan,.... ) Nije imao tu sreću da bude u nekoj gardijskoj brigadi ili MUP-u jer ima lakšu govornu manu pa vjerovatno ne bi niti prošao na liječnikom pregledu za postrojbu. Tako nije dobio status branitelja niti dragovoljca iako ima status HRVI 20%.Granata je eksplodirala tijekom njihove izrade i sva trojica su nastradali u podrumu kuće gdje s to dogodilo. Jedan se u međuvremenu ubio (bacio pod vlak od depresije-ostao bez oka i ruke) drugi je ostavio nekoliko metara crijeva u bolnici i ostao živ, a moj kum dobio gelere u ruku, a izučeni je vodoinstalater ne može naći posao (rođen je 1968.) i jednostavno posla nema, boli ga ruka ako pokušava nešto raditi i ne može slične poslove da radi jer ga boli ruka nakon malo težeg napora. Moj kum radi kojekakve "manuelne i privremene poslove i na osnovi tih povremenih poslova je skupio oko 9 godina radnog staža.Radio je svake godine mjesec-2 mjeseca koji su upisani u radnu knjižicu pa pomalo na ugovore o radu ali stalan posao ne može naći. Zadnje poslove što je radio koji su upisani u knjžicu su u IPK manuleni poslovi u vremenu 07.11.2005.-16.12.2005. pa na ugovor o djelu 10.08.2005-18.10.2005. i na kraju 03.07.2006.-31.07.2006. Liječio se od PTSP-a posljedice nesretnog ranjavanja od pravljenja tih jeb..ih bombi i ima dijagnozu f 43.1 i danas povremeno ide na psihu na kontrole koje su bez poboljšanja u nalazima, a ima i psihološko testiranje koje ukazuje na PTSP-posljedicu domovinskog rata. S obzirom da povremeno radi pitam Vas cijenjena gospodo dali čovjek možda ima na osnovu te dijagnoze pravo otvoriti stalno bolovanje sa određenim novčanim primanjima do eventuanog umirovljenja, odnosno ako bi i imao pravo na nešto slično, koliko bi trebao raditi i može li se tu uopće išta učiniti.

 

Znam da sam puno napisao ali radi se o "životu ili smrti" i molio bih ozbiljne odgovore.

 

Unaprijed sam Vam zahvalan. :-?:-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da povremeno radi pitam Vas cijenjena gospodo dali čovjek možda ima na osnovu te dijagnoze pravo otvoriti stalno bolovanje sa određenim novčanim primanjima do eventuanog umirovljenja, odnosno ako bi i imao pravo na nešto slično, koliko bi trebao raditi i može li se tu uopće išta učiniti.

 

Za bolovanje, odnosno nadoknadu plaće za vrijeme bolovanja potreban je u prvom redu radni odnos, zatim medicinska indikacija za otvaranje bolovanje (izabrani doktor), te nakon toga eventualno zahtjev za priznavanjem prava na isplatu 100% naknadu za vijeme bolovanja koji se podnosi HZZO ukoliko je bolest neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu (ratni put, medicniska dokumentacija)

 

Uz slijedeću napomenu:

- nema trajnog, stalnog bolovanja

- za nadoknadu plaće za vrijeme bolovanja u tom 100% potreban je prijašnji staž osiguranja kod HZZO (radni odnos) u neprekidnom trajanju od 12 mjeseci ili s prekidima u zadnje 2 godine od 18 mjeseci, inače je naknada 25% od propisane osnovice (mizerija)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa sade baš da je htio mogo je biti u zng u tom periodu,bez ikakve lječničke provjere.znam jer ja sam bio tamo i došao sam iz drugog grada dobrovoljno u osječku brigadu.

Ako je hrvi onda ima pravo na razliku plaće,naknadu dok je na bolovanju i sl.Treba ga njegov lječnik na komisiju za procjenu8 radne sposobnosti,pa onda poslodavac kaže da ga nema gdje staviti i ide na mirovinsko na naknadu plaće a dogodine vjerojatno pred izbore u mirovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija