Jump to content

Krađa novaca u mom stanu


abosilj

Preporučene objave

Poštovani, oprostite, ali trebam hitnu pomoć jer do utorka moram predati tužbu (tako traži državna odvjetnica).

Situacija je ovakva: prije dvije godine silom (ne)prilika morala sam kuću zamijeniti za stan i rok mi je bio 2 tjedna . U tih 2 tjedna uspjela sam skvrčiti 400m2 na 100 m2 i kompletni namještaj preseliti. Naravno da sam imala viška ormara, stolica i svačega - ko u priči. U tom trenutku se pojavio neki susjed s srcedrapaljnom pričom da bi kupio dječju sobu i svaki mjesec mi nosio 50 kuna, te na taj način platio sobu. Bilo mi ga je žao, a s druge strane ja ionako nisam imala kuda s njom. Nakon toga me uredno pozdravljao kada bi se sreli i - meni bi priča tu završila.

Međutim ovo proljeće me zaustavio na parkiralištu s namjerom da porazgovaramo. Osobno ga nikad nisam pitala niti za ime, niti za prezime, jer nisam tip koji lako sklapa prijateljstva. Naročito što živim sama, što sam često na putu i najmanje želim da me netko smeta kada se dočepam svoja 4 zida.

Međutim, lik je toga dana bio uporan i pitanja su mu bila tipa - te kuda idem, te kada se vraćam, te da li mu mogu dati novce do penzije i sl.

Bez obzira na situaciju u državi, ja sam sklona pomoći ako mogu, ali ne novčano. Rekla sam mu da idem na gablec i jedini način na koji mu mogu pomoći je- da mu platim gablec, ali ja moram još neke stvari prethodno napraviti.

Rekao je da me razumije i da će čekati koliko treba, ali da je gladan.

O.K: - uzela sam ga u auto, odvezla na gablec i zamolila ga da se strpi dok ja ne nabavim još i nabavku namirnica sujedi koja je nepokretna.

Ostavila sam ga u automobilu, da bih nakon 20-tak minuta čula galamu u dućanu (na blagajni) i - ugledala njega Ukrcao si je deterdžente i omekšivače vrijednosti od 50 eura (račun imam). Naravno da se rasplakao, napravio sred dućana (u kojem me poznaju) cijeli cirkus i rekao da ću ja to platiti, a on će mi vratiti.

Samo da me ne sramoti platila sam mu račun i - imala gorak okus ustima. Nakon cca 2 mjeseca se pojavio na mojim vratima s dobrom željom da mi vrati dug, ali da prethodno treba na bankomat. Vratio se opet na moja vrata za cca 1h. Pustila sam ga u stan. S obzirom da sam samo dan ranije došla s puta, na stolu se nalazio pripremljen novac za režije (ravnih 300 eura). Samo što sam napustila dnevni boravak da mu predočim sporni račun - niti sam po povratku pronašla niti njega , a niti novac.

Obavijestila sam PU odmah telefonom a oni su me na razgovor naručili za 2 dana.

OK: otišla sam na razgovor i odslušala sve što treba i ne treba.

Te, otkada živim u stanu, kako živim, te da li sam psihički bolesna jer živim sama, te da li sam lezbijka ili često primam muškarce u stan i sl. Ponudili su mi čak i poligraf. Očekivala sam da me još i zatvore Provela sam tamo 1,5 sat. Za dva tjedna opet 1 sat, da mogu "utvrditi" činjenice. Nakon 10 mjeseci pozvana sam prekjučer na Državno

odvjetništvo jer su moju tužbu odbili kao neosnovanu, ako ne nađem 2 svjedoka. Rekla sam da svjedoke ne mogu izmisliti, a taj isti lik je i sam sve priznao na policiji.

Ali - NE. Bez svjedoka, oni neće ništa poduzeti. TU SAM PUKLA.

Sada Vas lijepo molim za savjet:

a) da li da platim oglas da tražim 2-3 lažna svjedoka sa fiskalnim računom koje bi država mi priznala

b) kome da predam privatnu tužbu

c) da li je mogu sama podnijeti (nezaposlena sam) ,bez nekih troškova

d) gdje pronaći primjer tužbe

 

I, NAŽALOST, S OVAKVIM POSTUPANJEM PREMA MENI OD STRANE PU I ODVJETNIŠTVA I DRŽAVE - NIKAD VIŠE NIKOME VRATA OTVORITI NEĆU.

JOŠ MANJE ĆU POMOĆI.

OSTATAK VIŠKA NAMJEŠAJA ĆU NACJEPATI I BACITI U KONTEJER

A, SA GABLECOM VIŠE NE ČASTIM NIKOGA.

MOLIM ODGOVORE NA PITANJA, jer obično ljudi imaju suvisli rok za podizanje privatne tužbe, samo ja imam rok do utorka do 10h. Od državnog odvjetništva.

 

HVALA UNAPRIJED:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

čemu tužba ? poklonila si mu robu koju je uzeo u trgovini. (nisi bila obvezna platiti robu koju je uzeo).

pustila si ga u stan (nije provalio) i na stolu ostavila novac za koji je smatrao da je ostavljen za njega ( štoje na stolu to je ponuđeno).

nije bilo provale, nije bilo krađe,

tuižba se podnosi nadležnom općinskom sudu.

tužba je samo bacanje novca. treba platiti sudske pristojbe i odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a) da li da platim oglas da tražim 2-3 lažna svjedoka sa fiskalnim računom koje bi država mi priznala

 

Nemojte to raditi, jer ćete u tom slučaju vi zaraditi kaznenu prijavu.

 

b) kome da predam privatnu tužbu

 

Sudu, ali prije toga treba tražiti tzv. prvo ispitivanje okrivljenika kod suca istrage (odnosno istražitelja po njegovu nalogu).

 

c) da li je mogu sama podnijeti (nezaposlena sam) ,bez nekih troškova

 

Možete, ali nemojte jer obzirom ste laik, nećete uspjeti te ćete si samo prouzročiti troškove. Provjerite kod nadležnog ureda u Župniji/Gradu Zagrebu ispunjavate li uvjete za besplatnu pravnu pomoć.

 

d) gdje pronaći primjer tužbe

 

Nema koristi, jer je svaki slučaj za sebe.

 

 

 

Inače, državna odvjetnica ne traži od vas da "podnesete tužbu", ona od vas može tražiti da dostavite ili dopunite neke podatke vezane za odlučivanje po vašoj kaznenoj prijavi. Ako je međutim, vaša kaznena prijava odbačena, imate mogućnost preuzeti kazneni progon u roku od osam dana od primitka rješenja o odbačaju. Što je od ovo dvoje "u igri" - vi znate.

 

Nastranu Bovu-ovo pretjerivanje i radikalno simplificiranje predmeta, istina jeste kako ste si sama u velikoj mjeri kumovala ovakvom scenariju. Da li radi vjere u ljude ili naivnosti - dragom Bogu svejedno. Osim toga, imam osjećaj da ste neke detalje prešutjeli, jer u pravilu se u ovakvim slučajevima vjeruje oštećenome, pogotovo kada, kako kažete okrivljeni priznaje (makar u obavijesnom razgovoru). Tako da tu nešto fali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštovani, zahvaljujem svima na odgovoru. Očito sam ispala naivac i glupača koja je u najboljoj vjeri - nadrapala.

G man: Nisam ništa zatajila, niti preskočila. Jednostavno mi je nejasno da država štiti takve osobe. Meni su tri osobe u životu pomogle i nakon 23 godine dan - danas smo prijatelji. To im nikada neću zaboraviti. Napravili su više za mene od vlastite obitelji u datom trenutku................

Da nemam za kruh, nikada, ali nikada mi ne bi palo na pamet da oštetim bilo koga, a najmanje osobe koje su mi samoinicijativno pružile novu šansu. Ali, država u mom slučaju (nadam se da je izdvojeni) - nagrađuje likove poput mog susjeda. Hvala, iako mi niste pomogli - na Vašem trudu i vremenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija