Jump to content

Upis prava vlasništva vanknjižnog vlasnika - postupak ?!?!


anonimno

Preporučene objave

Trebam pomoć. Može li mi netko objasniti točan postupak kako da ja ishodim upis prava vlasništva u zemljišnoj knjizi za česticu koja je katastarski u mojem posjedu, ako je trenutni knjižni vlasnik upisan još 1912. godine i sada je naravno mrtav. Da li se radi o Prijedlogu za upis na temelju dokaza o vanknjižnom vlasništvu ili se radi o Tužbi protiv knjižnog vlasnika ili o Tužbi protiv njegovih nasljednika. Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako uspijete prikupiti rješenja o nasljeđivanju, oporuke, ugovore o darovanju ili što već postoji - od vlasnika upisanog u zk pa nadalje nećete morati nikoga tužiti nego zajedno s vašim ugovorom (pripaziti jedino na koji način vam je čestica opisana u vašem ugovoru i hoće li se to sve poklapati sa starom dokumentacijom) predati na gruntovnicu i zatražiti upis

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posljednji knjižni vlasnik je upisam 1912..... da ja mogu prikupiti dokumente koji bi dokazivali neprekinuti slijed od knjižnog vlasnika do mene to bi onda bilo jednostavno...... ovaj vlasnik iz 1912. je pradjed od ovog prethodnog vanknjižnog vlasnika (od kojeg sam ja kupio zemljište) - u tom slučaju vjerojatno trebam podnijeti tužbu, ali protiv koga ???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

trebate naci sve nasljednike iza tog upisanog pradjede pa pokusati od njih naci rjesenja o nasljedjivanju iz kojih se vidi tko su nasljednici.

Ako nema rjesenja o nasljedjivanju onda prikupite smrtovnicu od pradjeda, rodne listove ako je imao djece i vjencani list za pradjeda, i tako redom do zivih pa kada nadjete sve zive.

To bi bio pravilan put, ali najcesce se ide tuzbom protiv knjiznog vlasnika pa se onda navede da je nepoznata boravista pa mu se imenuje staratelj a onda on prizna tuzbeni zahtjev i tako vi dobijete tu nekretninu.

Takodjer ima i pojedinacni ispravni postupak pa pokusajte i na taj nacin

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

centar za soc skrb imenuje staratelja na zahtjev suda u ovom slucaju, a ako ne imenuju u razumnom roku onda sam sud postavlja privremenog zastupnika.

pojedinacni ispravni postupak se provodi kada ne mozete provesti upis a imate neke papire i npr. upisani ste kao posjednik u katastru.

moglo bi proci ako imate razumnu sutkinju, a taj postupak je izvanparnicni i njegovim rjesenjem odmah se provode upisi.

propisano vam je u zakonu o zemljisnim knjigama i zemljisno knjiznom poslovniku sve o tome

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

je napisao:

hvala puno....

koliko sam shvatio kod tužbe i u slučaju smrti knjižnog vlasnika navodi se da je nepoznata boravišta, ašto se onda navodi kao dokaz - svjedoci? i tko imenuje staratelja - sud?

 

A kakav je to pojedinačni ispravni postupak?

 

To da se "navodi" da je knjižni vlasnik nepoznata boravišta tako dugo dok postoji način da se dozna njegovo boravište ili boravište njegovih nasljednika (što u suvremenom svijetu znači da je stvarno nepoznato boravište jako, jako rijetko) je u suštini - najobičnije laganje pred sudom (koje bi Vas recimo pred anglosaksonskim sudom moglo skupo koštati.)

 

Naši sudovi doista često to u formalkama "progutaju", ali onda s tim dobijate slučajeve kao onaj na Braču da "nepoznati" stvarni (a ne formalni) vlasnici ostanu bez vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam pravnik, ali možda vam moje inf. mogu pomoć. Vi morate predati "Prijedlog za upis prava vlasništva stečenog od nasljednika koji nije bio upisan kao vlasnik", priložiti kupoprodajni ugovor, domovnicu i 250kn (mislim) uplatiti na račun državnog proračuna. To je jednostavno...ono što vam nedostaje je povijesni pravni slijed nasljeđivanja (ili kako se to već zove). To je već teže. To što od 1912. nitko od nasljednika nije bio upisan, ne znači da gruntovna nema podatak o slijedu. Naprosto, nitko od tih nasljednika nije nikada predao zahtjev za upis prava vlasništva na temelju tih rješenja o nasljeđivanju (ili možda darovnih ugovora). Vi ste očito prvi koji to sad pokušava učiniti. Saznajte kada su vam besplatni pravni savjeti u gruntovnoj, pa ćete nešto više znat o tom. Mislim da možete izvaditi povijesni izvadak (il tako nešto), možda tamo nešto piše.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

situacija je slijedeća!

 

stranka se žali upisati kao vlasnik kuće, čiji upisani vlasnici su zapravo njezine pokojne tete koje nisu imale svoje djece, niti drugih naslijednika osim naše stranke i njegovog brata.

Raspolažem sa Rješenjima o nasljeđivanju za neke tete, ali za neke uopće nemam nikakvih podataka. Mogla bih pribaviti eventualno smtni list ili rodni list.

Također je problem šta je svaka od tih teta upisana kao vlasnica sa različitim imenima tako da imam 10 upisanih suvlasnica, a zapravo se radi o 4 osobe.

Zanima me kako dokazati da se radi o istim osobama.i

Mišljenja sam da bi bilo dobro podnijeti tužbu i označiti brata stranke kao naslijednika svih upisanih, a kako je s bratom postignut dogovor to bi moglo biti to.

Da li će zapeti ako ne budem imala sva rješenja o naslljeđivanju?

Ima li iko iskustva kakva je praksa Općinskog suda na Rabu?

 

Unaprijed zahvaljujem...

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija