Jump to content

Dužnik-sudužnik


Gothica

Preporučene objave

Poštovanje,

 

ne znam više gdje da se obratim, a na ovom forumu sam pročitala dosta korisnih savjeta, tako da se nadam da netko ima odgovor na moje pitanje.

 

Našli smo stan, podnijeli zahtjev za stambeni kredit, ja sam nositelj, a suprug sudužnik (suprug je državljanin BIH sa radnom dozvolom, vizom za spajanje obitelji, stalnim poslom i prebivalištem u RH, državljanstvo može zatražiti za 3 godine). Rečeno nam je da on može biti sudužnik u kreditu, ali ne i nositelj, pošto nije državljanin RH, i danas su nas kontaktirali, nakon prikupljene papirologije, plaćene procjene stana od strane bančinog vještaka, da ipak on ne može biti sudužnik jer nije državljanin Hrvatske.

Riječ je o OTP banci.

 

Ima li itko iskustva s ovakvim pitanjima? Svaka pomoć je dobro došla, unaprijed zahvaljujem svima, makar i na čitanju naših muka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja imam neka isustva doduše sa stranim bankama u našem susjedstvu (zapadnom). Naime, činjenica je da stranim državljanima s vizom (dakle, koja nema stalno prebivalište) domaće banke uopće ne daju mogućnost dizanja kredita. Doduše čudno ejd a ne može biti sudužnik, ali s druge strane je razumljivo da banka ne želi osigurati vraćanje kredita od osobe za koju nije sigurna koliko će se zaržati u RH. Moj savjet bi bio da potražite drugu banku koja bi vam izašla u susret. Nema druge nego da se prilagodite zahtjevima banaka. Nezgodno je jedino da su vam obećali kredit a kasnije nakon procjene stana i troškova procjenitelja uskratili kredit. Ja bi zahtijevao povrat tog troška pod prijetnjom tužbe, možda ih to navede da se predomisle.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovoru. Sutra idem do banke raspitati se za sve opcije oko sudužnika.

Rečeno je na početku da može biti sudužnik, samo ne nositelj kredita, zato se i jesmo upustili u ovu cijelu birokraciju, tko god je dizao kredit zna da smo ispunili dva registra papira :-D

 

Vidjeti ćemo sve sutra, još jednom puno hvala, dobro dođu objektivni savjeti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija