Jump to content

Brisovna tužba


anonimno

Preporučene objave

Situacija:

 

Osoba A je zemljišnoknjižni vlasnik.

 

Temeljem nezakonitog postupka (pretpostavka je da je dokazivo da je nezakonit) otpisuje se osoba A, a upisuje se u z.k. osoba B.

 

Osoba B prodaje osobi C koja se upisuje kao krajnji vlasnik. Posao je inače formalno valjan, osim opisanog nedostatka, odnosno pretpostavka je da C nije znao za nedostatak.

 

Pretpostavka je da nisu istekli rokovi za brisovne tužbe.

 

Pitanje:

 

Podnosi li/može li podnijeti A brisovnu tužbu prvo protiv B, a zatim protiv C, ili treba istovremeno protiv B i C, ili samo izravno protiv C.

 

Razlog dileme: Ako se podnese prvo protiv B i sud naloži brisanje otpisa/upisa, kako će se to provesti budući da je C već upisan iza toga upisa? Iz određenih razloga, koji ovdje nisu bitni, osobi A bi više odgovaralo da tuži samo B.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čini mi se da je rok zastare takove tužbe 3 godine.

 

Stoga bi svatko barem jednom godišnje trebao pogledati u svoj vlasnički list da li netko šara po njemu, ali bi šaraći trebali završiti iza rešetaka i na stupu srama.

 

To bi trebalo ljude učiti i u osnovnoj školi.

 

p.s

 

Zahvaljujući Šeksovim potenkinim selima (kak je taj dužnosnik svih vremena javno nazvo projekt sada bivše ministreice Škare-Ožbolt) to možemo vrlo lako vidjeti i na internetu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rok zastare od 3 godine bi u prethodnom primjeru vrijedio za osobu C koja je kupila u "dobroj vjeri" (točnije: ne može se dokazati da nije u "dobroj vjeri").

 

Inače da su ostale osobe B, ne bi bilo zastarnog roka, tužba se može podnijeri sve dok to ne bude nemoguće iz drugih razloga.

 

Zahvaljujem na uključivanju u raspravu, ali to ipak nije odgovor na moje pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isprika ako možda previše gnjavim, ali dodatno pitanje. Baš ovaj automatizam me zanima.

 

Naime, jasno je da se status C automatski ugrožava tužbom protiv B. No, zanima me tehnika izvedbe jer nisam pravnik i nemam nikakvog iskustva o ovakvoj parničnoj situaciji, iako nažalost imam s drugim vrstama parničnih sporova.

 

Dakle, ja npr. u prvoj tužbi navedem osobu B, osobu C ne spominjem, ali ona je jasno vidljiva iz z.k. izvoda. Znači li taj automatizam da će osobu C sud automatski uključiti, ili - naprotiv - tužbu odbaciti jer on nije naveden pa tužba formalno nije u redu ili će tu činjenicu kasnije upotrijebiti da odbije tužbeni zahtjev budući da je neprovediv ako C nije uključen ili ....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pripremam se za ispit iz zemljišnoknjižnog prava i u knjizi moje profesorice piše: "Stranke u postupku pokrenutom brisovnom tužbom": Brisovnu tužbu ovlašten je podnijeti nositelj knjižnog prava koje je povrijeđen nevaljanom uknjižbom, tj. osoba koja je upisana u zemljišnoj knjizi kao nositelj povrijeđenog knjižnog prava. Brisovna se tužba podnosi protiv osobe u čiju je korist provedena nevaljana, neistinita uknjižba, odnosno protiv osobe koja je glede nevaljane uknjižbe u neposrednom pravnom odnosu s osobom čije je knjižno pravo povrijeđeno (tzv. neposredni stjecatelj iz nevaljane uknjižbe). Npr. brisovna će se tužba podnijeti protiv osobe u čiju je korist na temelju nevaljanog pravnog posla, sklopljenog s upisanim vlasnikom nekretnine, proveden upis stjecanja vlasništva ili nekog drugog knjižnog prava. Pod pretpostavkama pod kojima se tužba za brisanje može podnijeti protiv neposrednog stjecatelja, ona se može podnijeti i protiv njegovih univerzalnih sljednika. Brisovna se tužba može podnijeti i kad je neposredni stjecatelj raspolagao nevaljano upisanim knjižnim pravom u korist treće osobe (singularnog sljednika neposrednog stjecatelja iz nevaljane uknjižbe) koja je također upisala svoje pravo. Tada se brisovnom tužbom kao jedinstveni suparničari moraju obuhvatiti neposredni stjecatelj i njegov singularni sljednik u čiju je korist proveden upis izveden iz nevaljane uknjižbe, jer se uspostava prijašnjeg zemljišnoknjižnog stanja može uspostaviti jedino brisanjem nevaljane uknjižbe u korist neposrednog stjecatelja, ali i upisa u korist osobe koja je svoje pravo izvela iz nevaljane prednikove uknjižbe. No, pod kojim se pretpostavkama i u kojim rokovima protiv osobe koja je svoje pravo upissala izvodeći ga iz nevaljane prednikove uknjižbe može s uspjehom podići tužba za brisanje ovisi o tome je li ta osoba bila poštena odnosno je li znala ili je s obzirom na okolnosti imala razloga posumnjati u valjanost prednikove uknjižbe.

TEKSTA JE MNOGO, ALI SVAKAKO U AKCIJU DOK NE PROĐU ROKOVI.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jako dobro, ali ako bi moglo za laika:

 

Što je ovdje univerzalni sljednik, a što singularni sljednik_

 

Ili obratno, što je osoba C iz mog početnog primjera?

 

Podsjećam da je osoba C kupila od B, a nije dokazivbo da je znala ili morala znati da je upis B nezakonit. Dakle, šta kaže teorija? Evo dobre vježbice za ispit :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija