Jump to content

Zastara?


Spitfire

Preporučene objave

Napisah već nekoliko puta da rijetko vozim pa nemam ni prometnih prekršaja kad ono..

Molim savjet, upravo dobih OPN Odsjeka za promet gradskog Upravnog odjela za kom.stanb. gospodarstvo i promet od 12.10.2012. gdje piše da sam kriv za parkiranje 20.04.2012. na nogostupu što je prekršaj iz članka 82, stavak 1, točka 10, kažnjiv po čl.82 st.4 ZSCP-a..te kako nisam platio kaznu po ostavljenoj obavjesti (gdje ostavljaju, za brisčem?..ja je vidio nisam, nemam pojma o prekršaju, a i mjesto koje navode je parkiralište pralelno s kolnikom, imam mjesečno plačenu naknadu za parkiranje), temeljenu neposredim zapažanjem (valjda mi je točak dodirivao rubnik, jer popet se na nogostup na tom mjestu zahtjeva oštečenje pneumatika i felge) dobijam OPN..Sve mi je jasno oko pisanja prigovora na OPN osim jedne stvari..

 

Citiram Petpeticu.."Za prekršaje počinjene između 01.01.2008. i 31.05.2013. godine se primjenjuju zastarni rokovi iz starih zakona a oni su da se prekršajni progon ne može pokrenuti ako su protekle dvije godine od počinjenja prekršaja, odnosno tri godine određeno posebnim zakonom (neke odredbe Zakona o strancima i Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima), dok se prekršajni postupak mora okončati po proteku 4 godine."..imam li kakve koristi od toga ako sam OPN primio danas?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nalog je izdan na vrijeme, odnosno unutar roka od dvije godine. Problem je što je on "putovao" k vama duže od dvije godine, a da ne znamo je li tijelo koje ga je izdalo poduzimalo kakve radnje u tom roku. Pokušajte se pozvati na zastaru, iako sam skeptičan glede uspjeha po tom pitanju. Ako zastara ne prođe, onda klasično "kriv sam, oprostite, nikad više itd. itd.".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Usput, nalog je poslan 24.11.2014. po pečatu odlazne pošte na koverti i povratnici..

jest da piše da je izdan 12.10.2012..no dobro, kao što napisah, prigovor se ne zasniva na zastari, nego na onome što i ja savjetujem svima, prizanje, molba (kako se ne radi o PP) o sankciji opomene temeljem članka 43. stavk 1. PZ..

zastaru ću navest (uz dužno poštovanje prema sudu, ne želeći izigravati pravnika) kao mogučnost samo da vidim što će biti..

Zahvaljujem na odgovorima..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav. Oprostite što upadam,ali ne znam gdje da točno pišem.. pa eto..

Naime, napravio sam prekršaj u prometu 2008. godine (dobio sam kaznu od 2000kn +190kn sudskih troškova + zabranu upravljanja vozilom).

Na tu presudu sam se žalio, te mi je zabrana upravjlanja ukinuta, a kazna od 2000kn +190kn je ostala. (presuda je pravomoćna od 13.07.2010. godine).

Nakon toliko vremena, danas mi je blokiran račun od strane FINE za tu kaznu i to samo za 190kn(pretpostavljam da su to sudski troškovi) + naknada FINE.

Zanima me sljedeće: Da li je to sve već odavno u zastari i kako to da nisu blokirali račun za cjelokupni iznos od 2190kn, te ako je u zastari, kome se pozvati na zastaru: sudu, policiji.. te na koji način: pisanim ili usmenim putem.

Ja bih to platio pošto nije veliki iznos, ali me zanima za ubuduće, pošto imam još nekoliko sličnih kazni iz 2008, 2009, 2010. godine.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Evo epiloga ovog moga slučaja..kao prvo zahvaljujem na odgovorima i samom Legalisu na postojanju..

A sad ono bitno, kako sam Prigovor temeljio na priznanju i molbi za sankciju Opomene temeljem čl.43 st.1 PZ, a usput upozorio Sud na mogučnost zastare po čl.3 st.1 te čl.13 st.1 PZ važečeg u trenutku počinjenja prekršaja, upravo dobih Rješenje prek.suda u Osijeku u kojem stoji.."odbija se optužni prijedlog po OPN Odsjeka za promet gradskog Upravnog odjela za kom.stanb.gospodarstvo od 12.10.2012 prema okrivljeniku (ja), te se uvažava Prigovor istog...Sud, zastupan po Sutkinji XY i zapisničaru XZ usvaja Prigovor okrivljenog temeljenog na zastari te ga oslobađa krivnje i obveze plačanja kazne kao i troškova postupka...Naime, iako na OPN stoji da je izadan 12.10.2012 Sud je uzeo u obzir priložene NOVE uplatnice s IBAN-om kao sumnju da je OPN pisan i poslan ne s datumom na OPN, nego kasnije, 24.11.2014 kada je i poslan, dakle po isteku roka od 2 godine, te donio gore navedenu odluku..."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema na čemu poštovani G-man, nadam se da će ova tema i raplet također nekome pomoći.

Baš i nisam mislio da će se Sud uhvatiti zastare, pogotovo s toga što sam priznao prekršaj (zatomio sam ego iako i danas smatram da je prekršaj upitan), event.se nadao Opomeni.

Pa da svima koji će ovo pročitati još jednom napomenem, Prigovor pišite jednostavno, s poštovanjem prema onome kome ga šaljete, bez previše tehnikalija, priznanje i molba za smanjenjem kazne uvijek dobro prolaze.

Pojednostavljeno, ja sam u Prigovoru priznao prekršaj, zamolio sud zbog nijednog težeg prekšaja (alkohol, prolazak kroz crveno, prevelika brzina i sl.) i nekoliko lakših (pojas), te zbog male mirovine za sankciju Opomene. Na kraju sam također zamolio Sud, ne želeći "izigravati" pravnika da samo obrati pozornost na mogučnost zastare, zbog nelogičnosti da je OPN izdan 2012 a došao nakon više od 2g. u novom obliku koverte s novim uplatnicama koje su u upotrebi tek skoro godinu dana nakon "izdavanja" naloga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija