Jump to content

Koliba na poljoprivrednom zemljištu


albatrosanima
 Dijeli

Preporučene objave

Poštovani,

 

volio bi mišljenje i savjet vezano za legalizaciju malene drvene kolibice.Naime prije nekoliko sam godina djeci sagradio malenu kolibicu na poljoprivrednom zemljištu. Veličina kolibe je 6 m2. Nedugo nakon toga jedan bračni par iz njemačke zatražio je od mene najam te iste kolibe. Napravio sam neke preinake,ugradio solarne kolektore za struju, postavio malenu cisternu za kišnicu,ugradio elemente i napravio jednu malenu ugodnu kolibicu za odmor.

 

Nedavno sam imao razgovor s tim istim bračnim parom, te su mi predložili da pokušam tu kolibu legalizirati.Koliba je u najmu 2 godine za redom, 4 mj. u godini.

Pitanje je naravno, mogu li uopće legalizirati tu kolibu pošto je na zemljištu karakteriziranom kao "pašnjak"? i ako mogu da li ona može biti na papiru u istoj svrsi kojoj je i sada - za najam (stambena)?

Možda i da bacite neku cifru koliko bi me moglo to koštati... :)

 

I ako je na sve odgovor ne, postoji li neka alternativa, zakonski previd i sl?

 

p.s. - koliba je drvena, sa 7 nosećih stupova (7 armiranih kocaka 20x20x20 cm)

 

Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najjednostavnije bi bilo da je kolibica bila na ORTO-FOTO snimci, ušla u Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata i sve divno i krasno..međutim, bojim se da ostaje samo ne, ne, ne..a prije nabrajanja zašto ne, radije bih da potražiš savjet nekog ovlaštenog arhitekta za eventualni previd i neko možda da..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

1.

U županijskom uredu za urbanizam podnesite zahtjev ,da Vam se opiše namjena te čestice,

jer to što piše pašnjak ne mora i biti tako ..Moguće je da je taj dio u prostornom planu predviđen za gradnju ili bilo koju drugu namjenu.

 

2. U katastru na kopiji kat. planova na avio snimkama trebala bi biti registrirana ta kućica,te

ako je snimana tada bi mogli pokrenuti postupak legalizacije ,ako su ispunjeni i drugi uvjati.

 

3.Treba ispitati i mogućnost prenamjene zemljišta na način da postane građevinsko.

 

Najprije krenite od katastra ,zatim ured za urbanizam i konačno ako tu nemate izgleda tada i zatražite prenamjenu zemljišta .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na ovo što vam je poštovani Ude pojasnio, ja bih se malko nadovezao..

1.

Moguče da je u prostornom planu previđen za gradnju..ako nije, tu sve staje, ne može se graditi niti legalizirati stambeni objekat na poljop.zemljištu..ako je poljop.zemljište van građevinske zone..unutar te kategorije mogu se graditi “...gospodarske građevine koje služe primarnoj intenzivnoj poljodjelskoj proizvodnji...”. Među njih spadaju i poljodjelske kućice koje se mogu graditi ovisno o veličini zemljišta dok način njihove gradnje mora zadovoljavati posebne kriterije.

 

Prije svega, one moraju biti smještene, projektirane, izvođene i korištene na način da ne ometaju poljodjelsku proizvodnju. Nadalje, moraju biti uklopljene u krajolik tako da ne mijenjaju kakvoću poljodjelskog zemljišta ili konfiguraciju terena.

Poljodjelska kućica kvadrature do 12m2 mora biti prizemnica i ne može služiti za stambenu namjenu. Jednako tako, takav objekt ne može biti priključen na komunalnu infrastrukturu (struju, vodu, plin...).

Ako je pašnjak..unutar te kategorije mogu se graditi.."..nadstrešnice za čuvanje stoke i druge životinje, pojila za stoku, konstrukcija za držanje pčela..."

2.

Trebala bi..ako je postojeća (napravljena) prije lipnja 2011. do kada je trajalo aerofotografsko snimanje.

3.

Ako u prostornom planu nije predviđeno za gradnju nema ni prenamjene u građevinsko..osim iz pašnjaka u oranicu..

 

Nije mi bila namjera zakomplicirati, nego pojasniti da i nije baš sve tako jednostavno..zato i napisao da je najbolje se obratiti ovlaštenom arhitektu jer bi vam on pod "možda da" za vaš slučaj mogao savjetovati otvaranje OPG..

 

Usput, za troškve u bilo kojoj mogučnosti očekujte da bi vam realno to iz džepa izbilo cca tridesetak tisuća kn..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija