Jump to content

tužba


ettach

Preporučene objave

Nakon što je izvjesna osoba saznala za eventualnu vezu svoga muža i mene, počela me zivkati sa muževog mobitela i prijetiti riječima: uništit ću ti život, uništit ću ti brak, reći ći ti mužu, djeci, roditeljima što je i provela u djelo. Moju majku je verbalno napala na javnom mjestu, zivkala mog muža i slala mu poruke o tome gdje se nalazim. Pratila me uz pomoć svojih "doušnica". Kako je hodala svuda okolo, i o njoj se počelo pričati. To što sam čula o njoj iskoristila sam i poslala sam putem SMS poruke na njen mobitel s namjerom da vidi da se i o njoj zna više stvari i u nadi da će prestati uznemiravati mene i moju obitelj. Uzela si je za pravo uređivati život mojoj obitelji, mojim roditeljima i obitelji moje djece koja već imaju svoj život. Tada se razuzdala i postalo je još gore. Prijavila me DO za uznemiravajuće ponašanje što je DO odbilo kao neosnovano. Sada je protiv mene podnijela privatnu tužbu općinskom sudu po čl. 148 kz. Ja nju nisam nazivala, javno je sramotila ili prijetila. što ona stalno radi meni. Zvala me je sa radnog mjesta sa službenog telefona i vrijeđala. Bila je toliko dosadna da sam bila prisiljena zvati policiju. Nakon policijske intervencije prestala je nazivati. Mog muža je zvala i slala poruke sa svog mobitela, a mene je nazivala sa mobitela svog muža koji bi mu uzela dok je spavao ili nije bio u blizini. Što mogu očekivati od suda s obzirom da ja nju nisam sramotila preko nikakvih javnih medija. Poruke poslane njoj bile su isključivo za nju. Opće mi je žao što sam i to učinila. Molim pomoć:vjestica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neovisno o genezi cijelog ovog događaja, činjenica jeste da ste vi njoj poslala SMS, kojim sadržajem ste je očito uvrijedila ili osramotila, to će procijeniti sud. Jedini izlaz iz ove situacije leži u odredbi čl. 148. st. 3. ili čl. 147. st. 5. KZ-a. Navedeni članci isključuju protupravnost na vašoj strani, pa ih pročitajte i vidite imaju li oni primjenu ili ne. Ne bi bilo loše angažirati i odvjetnika kaznenjaka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani! Ne mogu protumačiti sadržaj navedenih članaka. Što znači st. 5 čl. 147. KZ-a. Da, ako dobro mislim, postupila sam šaljući poruku radi drugih (svojih)interesa kako bi dotična osoba prestala sa svojim ružnim aktivnostima. Neznam razmišljam li dobro. Zakon je pisan za stručnjake, a ja kao laik mogu to svakako protumačiti. I što znači da sam, recimo, postupajući u dobroj vjeri povjerovala u priče rekla-kazala. U to svatko povjeruje. Pa bila istina ili laž. A meni se moje vjerovanje na žalost obilo o glavu. A što je s čl. 148, st. 1 i 2. Moje tvrdnje nisu iznošene pred drugima i nisu bile pristupačne većem broju osoba. Nisu bile pristupačne nikome. Oooo, već sam luda. A biz će šta bude. Pokajat ću se i vjerovati u pravdu. Da, odvjetnika sam uzela! Lijep pozdrav i molim Vaš odgovor. Jednostavnim riječima da ih mogu razumjeti. Nikad nisam znala tumačiti Zakone.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Navedene odredbe isključuju protupravnost vašeg postupanja. One su, doduše, iznimno rijetke. Odredba čl. 147. st. 5. KZ-a je vrlo rijetka, i odnosila bi se na slučaj da netko vrijeđa primjerice vaše dijete koje ima određene poteškoće u razvoju (tjelesne i mentalne), a vi mu uzvratite vrijeđanjem njega samog, jer je njegovo vrijeđanje vaše dijete dovelo do toga da se uznemirilo ili nešto slično, ap je vaše vrijeđanje učinjeno u cilju da se dijete smiri.

 

S druge strane, odredba čl. 148. 3. KZ-a, odnosi se na iznošenje ili pronošenje činjenične tvrdnje koja može škoditi njegovoj časti ili ugledu, a koja je zapravo istinita ili je postojao ozbiljan razlog zbog kojeg ste povjerovali u nju (primjerice mediji su krivo objavili vijest, a vi se na nju pozvali). Ali nije dozvoljeno iznošenje takve tvrdnje ukoliko ona nije iznesena u javnom interesu ili drugom opravdanom interesu, već isključivo iz razloga da naškodite časti i ugledu druge osobe.

 

Kod uvrede vi možete podnijeti i protutužbu ukoliko je i tužiteljica vas uvrijedila (neovisno o roku), a i kod sramoćenja možete i vi podnijeti tužbu, ali ona mora biti u roku od 3 mjeseca od kada je sramoćenje učinjeno.

 

Vaša SMS poruka neosporan je dokaz i za nju ćete najvjerojatnije odgovarati, a hoćete li zakoplicirati situaciju s vašom eventualnom (protu)tužbom i uvući i tužteljicu u cijelu priču ostavljam vama. Ali za to vam je nužan odvjetnik kaznenjak, jer sama to nećete uspjeti (bez uvrede).

 

Ovo sve je teoretski govoreći, jer uopće nemam pojma što ste to točno napisala u SMS-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala! Mislim da razumijem vaš odgovor. Nemam namjeru pokretati protutužbu jer bi onda stvarno sve zakomplicirala. Samo želim da se sve što prije završi. Pa makar i na moju štetu. To što sam u dobroj namjeri zakuhala loše jelo, morat ću sama pojesti. Rekla bih vam što sam joj u poruci napisala, ali ne želim da cijeli svijet to čita. Ako i mogu da Vam pošaljem poruku samo za Vas, neznam to učiniti. Hvala na Vasem vremenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite na čekanju odgovora ali nemam svaki dan računalo. Ovako, napisala sam da je rekao " taj i taj" da sada ima ljubavnicu nju(dobro, malo grubljim riječima" , zatim da doma ništa ne radi što je izjava njezine matere . Napisala sam da tip s kojim je nekada bila ima plaćati pijaču na šanku cijeli život zato što se je nje riješio. ....da je psiholabilna ( nebi zvala s posla i mene nazivala svim pogrdnim riječima pred puno male djece). I pokušaj suicida što nema veze samnom. Uglavnom sve što sam napisala netko je rekao. Sramota me svega toga. Mislila sam ukoliko bude znala da se i o njoj priča, prestat će pričati ružne stvari o meni mojim prijateljima, mojoj obitelji i meni samoj. Neznam jesam li Vam malo dočarala o čemu se radi. U svakom slučaju sad znate više.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala! Ne ponosim se sobom , to sam već napisala. Odlučila sam na sudu iznijeti činjenice, pokajati se za učinjeno, tražiti da me se kazni odmah, pa šta bude. Nek se sve odmah okonča, kaznu ću dostojanstveno podnijeti. Nemam vremena hodati po sudovima. Toliko toga još moram u životu napraviti. I toliko toga lijepoga me još čeka. G-man, djelovali ste u početku strogo, međutim vidim da ste čovjek i da razumijete. Sad samo čekam zakazano ročište, da vrijeme što brže prođe. Javit ću vam kako sam prošla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U žaru svoje borbe nisam do sada ni primjetila mač. Da, sad ga vidim. A nisam ni mislila tako kako sam napisala. Strog....uuuuuu. To su samo riječi. O Vama imam jako dobro mišljenje. Vi ste realista sa objektivnim stavom, a ja sam vječiti optimista sa glavom u oblacima i nekako ne mogu prihvatiti, a ni shvatiti da sam nešto loše učinila i da ću za to biti kažnjena. Mislim da i ma nade za mene. A znate da uvijek sa strepnjom otvaram ovu stranicu misleći, sad će mi sigurno napisati "kriva si". Daj mi Bože rastjeraj loše misli. Mislit ću pozitivno, mislit ću lijepo i zaboraviti ubuduće na gluposti. Eto! Lijep pozdrav Vama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako sada da Vam velim da sam napokon bila kod odvjetnika kome sam ostavila poziv za sud sa kopijom tužbe. U tom trenutku sam vjerovatno bila neuračunljiva kad nisam ni upamtila za što me se tuži. Tužena sam za klevetu (čl. 200 KZ-a). , a ne po čl. 148 kao što sam napisala. 14. kolovoza 2013. je poslan SMS. 22. studena 2013. bila sam na saslušanju u pol. postaji temeljem zahtjeva DO gdje sam prijavljena za uznemiravanje. DO odbilo je prijavu s obrazloženjem da nije bilo uznemiravanja. 14. siječnja 2014. podnijeta je privatna tužba protiv mene ovaj puta ne za uznemiravanje, već za klevetu. Ako je rok za pokretanje tužbe za klevetu 3 mjeseca (ako, ja to neznam, negdje sam pročitala) od učinjenog krivičnog djela, recite mi dali se rok računa od 14.08.2013. ili od dana kad je dotična zaprimila odgovor DO., s obzirom da se radi o dvije različite prijave odn. tužbe. Hvala!:vjestica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 61. st. 1. i 3. ZKP-a -

 

"Za kaznena djela za koja se progoni po privatnoj tužbi, tužba se mora podnijeti u roku od tri mjeseca od dana kad je ovlaštena fizička ili pravna osoba saznala za kazneno djelo i počinitelja.

Kad je oštećenik podnio kaznenu prijavu ili prijedlog za progon, a u tijeku postupka se utvrdi da se radi o kaznenom djelu za koje se progoni po privatnoj tužbi, prijava, odnosno prijedlog smatra se kao pravovremena privatna tužba ako su podneseni u roku propisanom za privatnu tužbu."

 

Dakle, ukoliko je ova kaznena prijava podnesena u roku od 3 mjeseca od SMS-a i odnosila se, među inim, i na tu poruku, tužba je pravovremena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija