Jump to content

potpisivanje zapisnika bez odvjetnika


tugador

Preporučene objave

Molio bih odgovor na jednostavno pitanje. Ako sam na ročištu potpisao zapisnik u kojem sudski pravorijek ide protiv mene znači li da se slažem s odlukom suda? naime, nekoliko puta sam najavio sutkinji pritužbu na odluke suda i svaki put mi je rekla da mogu uložiti prigovor kasnije kad bude novi katastar dat na konačni uvid. Radi se o sređivanju katastra i ZK knjiga.Zatim u zapisnik je ušlo moje protivljenje (ali i odbacivanje od strane suda moje argumentacije) uz presudu u korist suprotne strane. Na pitanje da li ja potpisivanjem zapisnika radim protiv moje buduće pritužbe, odgovorila je NE, vi možete uložiti i pritužbu na proces. Je li to istina jer joj ništa ne vjerujem....usput nisam imao odvjetnika uz sebe - može li to biti olakotna okolnost

 

zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,zapisnik nije ni rješenje ni presuda.

ZAKON O PARNIČNOM POSTUPKU

Pročišćeni tekst

Glava deveta

ZAPISNICI

Član123.

Zapisnik se sastavlja o radnjama poduzetim na ročištu.Zapisnik se sastavlja i o važnijim izjavama ili saopćenjima koje stranke ili drugi sudionici daju izvan ročišta. O manje važnim izjavama ili saopćenjima neće se sastavljati zapisnik, nego će se samo staviti službena bilješka na spisu.Zapisnik piše zapisničar.

Član124.

U zapisnik se unosi: naziv i sastav suda, mjesto gdje se obavlja radnja, dan i sat kad se obavlja radnja, naznaka predmeta spora i imena prisutnih stranaka odnosno trećih osoba i njihovih zakonskih zastupnika odnosno punomoćnika.Zapisnik treba da sadrži bitne podatke o sadržaju poduzete radnje. U zapisnik o glavnoj raspravi osobito će se unijeti: je li rasprava bila javna ili je javnost bila isključena, sadržaj izjava stranaka, njihovi prijedlozi, dokazi koje su ponudile, dokazi koji su izvedeni, uz navođenje sadržaja iskaza svjedoka i vještaka te odluke suda donesene na ročištu.

Član125.

Zapisnik se mora voditi uredno, u njemu se ne smije ništa brisati, dodati ili mijenjati Prekrižena mjesta moraju ostati čitljiva.

Član126.

Zapisnikse sastavlja tako da sudac pojedinac, odnosno predsjednik vijeća kazuje glasno zapisničaru što će unijeti uzapisnik.Stranke imaju pravo da pročitajuzapisnikili zahtijevati da im se pročita te staviti svoje prigovore na sadržaj zapisnika.To pravo imaju i druge osobe čija je izjava unesena azapisnikali samo a vezi s onim dijelom zapisnika koji sadrži njihovu izjavu.Ispravci ili dodaci u pogledu sadržaja zapisnika koje treba provesti u povodu prigovora stranaka i1i drugih osoba ili po službenoj dužnosti unijet ćese na kraju zapisnika. Na zahtjev tih osoba unijet će se i prigovori koji nisu prihvaćeni.

Član127.

Zapisnik potpisuju sudac pojedinac, odnosno predsjednik vijeća. zapisničar, stranke odnosno njihovi zakonski zastupnici ili punomoćnici i tumač.Svjedok i vještak potpisuju svoj iskaz na zapisnikukad se oni saslušavaju pred zamoljenim sucem ilipredsjednikom vijeća.Nepismena osoba ili osoba koja se ne može potpisati. stavit će nazapisnikotisak kažiprsta, a zapisničar će ispod otiska upisati njezino ime i prezime.Ako se koja stranka, njezin zakonski zastupnik ili punomoćnik, svjedok ili vještak udalji prije potpisivanja zapisnika ili neće potpisatizapisnik, zabilježit će se to uzapisniki navesti razlog koji je iznesen.

Član128.

O vijećanju i glasanju sastavlja se poseban zapisnik. Ako je kod višeg suda u postupku u vezi s pravnim lijekom odluka donesena jednoglasno, neće se sastaviti zapisnik, nego će se na izvorniku odluke staviti bilješka o vijećanju i glasanju.Zapisnik o vijećanju i glasanju sadrži tijek glasanja i odluku koja je donesena.Odvojena mišljenja priključuju se zapisniku o vijećanju i glasanju ako nisu unesena u samzapisnik.Zapisnik odnosno bilješku o glasanju potpisuju svi članovi vijeća i zapisničar.Zapisnik o vijećanju i glasanju zatvorit će se u poseban omot. Taj zapisnik može razgledati samo viši sud kad rješava o pravnom lijeku i u tom slučaju zapisnik će se ponovno zatvoriti u poseban omot i na omotu naznačiti da je zapisnik razgledan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija