Jump to content

krađa u c&a


animefrik

Preporučene objave

Trebala bih savjet, moja punoljetna kći je uhvaćena u pokušaju krađe u dućanu c&a, roba je u vrijednosti 750 kn, pozvali su policiju i napisan je zapisnik a roba je vraćena, kada sam je ispitivala o tome priznala mi je da to nije bio prvi put i da su joj to i prodavačice rekle, da su je i prije vidile ali je nisu uspile uhvatiti.

Raspitala sam se o zakonu i znam da će joj doći kazna od MUP-a ali me najviše brine mogućnost da trgovina pokrene privatnu tužbu, a ja neman novaca da joj dam pa da tu robu naknadno plati.

Možete li mi reći što se može očekivati od trgovine i kolika je učestalost podizanja privatne tužbe za tako veliku svotu novca i koja su joj prava, i kada bude tražila posao da li će se to vidjeti u Potvrdi o nekažnjavanju.

Ona je mlada, da li ja nekako mogu na sebe preuzeti tu kaznu.

 

puno hvala na svemu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazneno-pravna odgovornost je strogo osobna odgovornost, i nema njena "transferiranja" na drugu osobu. MUP neće slati nikakve "kazne", jer se u ovom slučaju ne radi o prekršaju, već kaznenom djelu.

 

Vrijednost robe je do visine od 2.000,00 kuna, što znači da se radi o tzv. privilegiranoj krađi, za koju se kazneni postupak pokreće po privatnoj tužbi (uz iznimku državne imovine, što ovdje nije slučaj). Hoće li konkretna trgovina to i učiniti - apsolutno je njihova diskrecija, na koju vi, vaša kći, a ni policija nema nikakva utjecaja. Imajući u vidu recidivizam na strani vaše kćeri, rekao bih da su šanse dobre da se tužba podnese, jer kći očito nema namjeru stati sa takvim ponašanjem. No, ponavljam - to je odluka trgovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, hvala vam puno na odgovoru najradije bih joj zavrnila vratom. kakvo je vaše mišljenje bi li podnijeli tužbu ako te artikle kupi naknadno i naravno ispriča se

 

To bi bio znak dobre volje sa vaše (njene) strane. Kao što "drot13" reče, nema nikakve štete da pokušate porazgovarati sa šefom/-icom dotične trgovine, u smjeru u kojem ste i sama sugerirala, a hoće li on/-a na takvo što i pristati, ovisi o njima samima (i njihovim nadređenima).

 

Inače, kvalitetan razgovor će polučiti daleko bolji efekt od "zavrtanja vratom", jer moguće kćer, obzirom joj to nije prvi put, ima određenih problema u kontroli takvog ponašanja.

 

Sreća u nesreći je da je punoljetna, jer da je kojim slučajem maloljetna, u postupku protiv njih nema privatnih tužitelja, već bi ovlašteni tužitelj bio DORH, što bi i vama dovelo "za vrat" neugodnih razgovora oko odgoja i svega ostalog. Porazgovarajte i pokušajte joj objasniti da ovo nije način, a ako nastavi istim smjerom, posljedice će biti sve teže i teže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Meni se dns dogodilo dabsu mebuhvatili isto u c&a vrijednost 300kn policija mi nije nista rekla smo upisala nikad nisam imaobptekrsaj čist sam...zanima me kake su posljedice i hoce li nesto stici na kucnu adresu s tim da je roba vracena neostecena jos su me pitali hocu vratitvili platit ja sam vratijo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija