anonimno objavljeno: 25. kolovoz 2006. objavljeno: 25. kolovoz 2006. Dobila sam otkaz kao tehnološki višak. Imam 58 godina. Sindikat je najprije usmeno a zatim i u pisanom obliku osporio otkaz. Kako je pisani prigovor sindikata kasnio jer je sindikat najprije raščišćavao načelna pitanja, poslodavac je proveo program zbrinjavanja odnosno otpuštanja. Uručen mi je otkaz uz odgovarajuću otpremninu i otkazni rok.Prekratko sam u firmi da bih se zadovoljila malom otpremninom a novi posao teško mogu naći u mojim godinama. Što da radim? Citiraj
ifka odgovoreno: 26. kolovoz 2006. odgovoreno: 26. kolovoz 2006. što se tiće nekih prava, rad kod istog poslodavca nije doslovno kod istog poduzeća već rad u istoj vrsti djelatnosti.. malo se raspitaj, nemoj da te zeznu za otpremninu!!!! možda nema veze što si kratko radila kod zadnjeg poslodavca, pa ti ne mogu isplatiti malu otpremninu!! Citiraj
Pikulica odgovoreno: 27. kolovoz 2006. odgovoreno: 27. kolovoz 2006. ukoliko imate 35 godina staža - imate pravo na starosnu mirovinu također, ukoliko u ovoj godini navršavate 59 godinu života i imate 16 godina staža , imate pravo na starosnu mirovinu od vašeg rođendana (dana kada navršite 59 godina) pravo na prijevremenu starsonu mirovinu imate ukoliko imate 30 godina staža ukoliko vam fali mirovinskog staža za starosnu mirovinu - možete se prijaviti na HZZ i uplaćivati produženo osiguranje dok ne steknete dovoljno staža za starosnu mirovinu Citiraj
anonimno odgovoreno: 27. kolovoz 2006. Autor odgovoreno: 27. kolovoz 2006. mislim da je za žene minimum 15 god. radnog staža za starosnu mirovinu, a za invalidsku bar trećina radnog vijeka. također se može pridodati vrijeme provedeno na burzi za zapošljavanje ako nemate 15 god. staža Citiraj
Pikulica odgovoreno: 27. kolovoz 2006. odgovoreno: 27. kolovoz 2006. Starosna je mirovina,u svakom slučaju povoljnija od invalidske mirovine, osim u slučaju da je invalidnost nastala kao posljedica ozljede na radu ili profesionalne bolesti. Treba imati na umu da postoje 2 vrste invalidnosti a to je ona zbog OPĆE nesposobnosi za rad i ona zbog PROFESIONALNE nesposobnosti za rad. Teško da će se kod osobe koja je donedavno normalno radila utvrditi opća nesposobnost. Vrijeme "provedeno na burzi" se uračunava u staž samo ukoliko je u roku od 12 mjeseci od dana prestanka osiguranja (prestanka radnog odnosa) osoba podnijela zahtjev i počela uplačivati doprinose putem produljenog osiguranja. Naravno da svi dospjeli iznosi doprinosa moraju biti uplaćeni u trenu podnošenja zahtjeva za mirovinu Citiraj
anonimno odgovoreno: 28. kolovoz 2006. Autor odgovoreno: 28. kolovoz 2006. Pitam se da li su imali pravo dati otkaz kad u zakonu stoji da žene iznad 55 god. i muškarci iznad 60 su na neki način zaštićeni, dakle treba im dati neki posao do mirovine? Kako zakon o radu funkcionira u tom slučaju? Citiraj
anonimno odgovoreno: 30. kolovoz 2006. Autor odgovoreno: 30. kolovoz 2006. Ovo pitanje je interesantno. Zna li netko odgovor?? Postoje li tu neka prva koje nitko ne želi vidjeti? Pitam se da li su imali pravo dati otkaz kad u zakonu stoji da žene iznad 55 god. i muškarci iznad 60 su na neki način zaštićeni, dakle treba im dati neki posao do mirovine? Kako zakon o radu funkcionira u tom slučaju? :jumping: Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.