Jump to content

Nekoliko pitanja u vezi tvrtke/obrta


lorrin

Preporučene objave

Poštovani,

 

trenutno sam u procesu odluke o pokretanju tvrtke ili obrta. Bavim se programiranjem i radio bih isključivo za klijente izvan Hrvatske (unutar EU). Radi informacije, očekivani promet premašuje granicu za ulazak u sustav PDV-a, pa tu nema nedoumica.

 

Za sada sam shvatio da je za mene najisplativija opcija otvaranja tvrtke (d.O.o.), ali mi još neke stvari nisu baš jasne, i to:

 

1. S obzirom da je moguće otvoriti obrt sa paušalnim oporezivanjem, da li mogu iskoristiti ovu pogodnost tokom prve godine? S obzirom da bi u drugoj godini prešao limit od 149.500,00 kn, ukoliko obrt zatvorim sa 31.12., da li ću morati platiti dodatni porez s obzirom da sam prešao taj limit, a ne nastavljam poslovanje u idućoj godini?

 

2. Da li hrvatski obrt može imati VAT broj i ispostavljati fakture EU tvrtkama?

 

3. Da li mogu biti vlasnik tvrtke i biti u njoj zaposlen, te u isto vrijeme imati obrt iz iste djelatnosti? Ako da, kakve su implikacije s obzirom na porez u tom slučaju, i da li takav scenarij ima smisla? Da li je moguće u tom slučaju da se obrt oporezuje paušalno?

 

 

Evo, toliko za sada, to su još neke neudoumice koje imam prije konačne odluke. Ideja je, naravno, optimizirati (čitaj: minimizirati) porezno opterećenje, kako bih ipak imao šanse preživjeti od samostalnog rada u ovakvom sustavu.

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija