Jump to content

Nasljeđivanje obiteljske kuće


Zlatko01

Preporučene objave

Molim savjet u vezi nasljeđivanja kuće.

Sesta sa suprugom žive u obiteljskoj kući.U braku nisu nisu imali svoje dijece.On ima sina iz prvog braka i dvoje unuka.Otac i sin nisu bili u dobrim odnosima svo vrijeme dok se kuća gradila.Učestvovao sam u gradnji kuće više od 80%.Kada je kuća završena,javlja se i sin i jednom godišnje ih posječuje.Sestri je prije godinu dana dijagnosticiran karcinom pluća.Prekunute su kemoterapije jer više nevrijede.Čitavo vrijeme njenog bolovanja,skrbim o njima i kupujem sve moguće preparate za njeno ozdravljenje.Njen suprug je isto tako jako bolestan već više od deset godina i nije mogao ništa raditi u izgradniji kuće.Njegov sin nepita i nebrine ništa o njima.Pošto se bliži onaj dan,ponudio sam im da dođu kod mene i brinem o njima do kraja.

Sestri bi sada trebali lijekovi koji stoje jako puno i moje materijalno stanje nije takvo da ih mogu kupiti,osim podizanje kredita.Učinio bi sve što je u mojoj moći,ali ako nemam prava u nasljeđivanju,onda je to za mene pogubno.

Molim za savjet i unaprijed se zahvaljujem!

Lijepi pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

....da u pravu ste kada kažete da je to "nočna mora pravnih zavrzlama"!I jedan i drugi su ozbiljno bolesni i samo je pitanje dana kada i tko če prvi umrijeti.Njegov sin ima dvoje dijece kao i ja,ali s obzirom da sam ja više ,daleko više podmetnuo svoja leđa u gradnji te kuće,volio bi da moja dijeca budu nagrađena za moj trud i znoj koji sam tamo prolio. Nisam ja u pitanju jer i meni je 55 godina života,a oni su mladi još.

Potpiše li se "ugovor o doživotnom uzdržavanju" ima li njegov sin pravo pobijati taj ugovor?

Lp!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ima. za očev dio. hočeli uspjeti ????

na čije ime glasi vlasnički list za kuću?

tetak ti može priznati ulaganje u kuću? (dobra volja). nasljednik to mora poštovati.

tetka ti može ostaviti svoj dio nekretnine ili darovati. to može pobijati samo nužni nasljednik(suprug ili djeca).

tetak može potpisati priznanicu da si mu pozajmio X svotu koju će morati vratiti nasljednik ili odustati od svog djela nasljedstva.

sve je to igra pa kako odigraš.

ako kupuješ za potrebe tetke ili tetka boilo šta čuvaj račune.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

Radi se o kući moje sestre i njezinog muža.Suvlasnici su(sestra mi kaže da se pola kuće vodi na nju,a pola kuće na njenog muža.Tako je u ZK).Šogor je dugi niz godina teško bolestan i slabo pokretan.U zadnjih godinu dana sestra je obolila od karcinoma pluća.Prekinuli su sa terapijama.Njegov sin iz prvog braka nikada nije ništa radio na gradnji i nije vodio brigu o njima.Ni prije , a niti sada.Sada je potrebna veća količina novca za lječenje za koju se ja moram pobrinuti.Ali da ne duljim s time....dogovor između sestre i njenog muža je da meni ostave veći dio kuće,a njegovom sinu određeni dio ili postotak od vrijednosti.

Kako je to sada najbolje riješiti?

Dali oporukom na kojoj če oni to regulirati i svoje ručno potpisati.Šogor teško piše,dali vrijedi samo njegov potpis?Dali treba navesti svjedoke i dali oporuku treba ovjeravati u sudu ili kod javnog bilježnika?

Ili je možda bolja varijanta sa ugovorom o doživotnom uzdržavanju?

Molim za savjet na kojem se najiskrenije zahvaljujem!

Lijepi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovoro o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju je najbolja varijanta. Iako, postoji objektivan problem - zdravstveno stanje primatelja uzdržavanja, koje je prilično loše, glede čega bi postojala realna šansa da se takav ugovor "sruši".

 

Možda ipak bolja opcija jeste tužba za priznavanjem odgovarajućeg udjela u kući, a temeljem vaših izvršenih ulaganja. Tuženici ne daju odgovor na tužbu i vi dobivate spor. Jedino je pitanje vremena (zdravstveno stanje).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
mora biti pohranjena kod suda ili ovjerena kod javnog bilježnika

ne,

oporučitelj može svoju oporuku,sam čuvati ili povjeriti je na čuvanje drugoj fizičkoj ili pravnoj osobi.

Činjenica da je neka oporuka sastavljena, pohranjena, te proglašena evidentira se u Hrvatskom upisniku oporuka,koji vodi Javnobilježnička komora.Upisnik oporuka javni je upisnik iz kojega se podaci ne mogu prije oporučiteljeve smrti nikome staviti na raspolaganje, osim oporučitelju ili osobi koju je on za to posebno ovlastio,no okolnost da oporuka nije evidentirana u Upisniku oporuka, ne šteti njenoj valjanosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja imam novu pitanje. Moram poslati nasljednu izjavu, i malo sam u dilemi. trenutno je predlozeno da mama skoro nasljeduje sve,2/3,jer ona nije spomeunla da je zivila odvojeno iak n razvedeo. ona ocekuje od mene da se s tim slazem i ne spominjem nista o razlicitim adresama. ja se u principu slazem, ali problem je da ce ona onda sigurno prepisivati svoj diio na neku 3 osobu, i ja imam brata koji ne moze raditi. ona je vec sada pocella prijetiti s tim, ako ne radimo sta ona hoce kako ce ona dalje prepisivati, i njezina mater je to radilal cilo vrijeme. zato moje pitanje; je li je moguce napsisai nasljednu izjavu kojoj ja kazem da se slazem ako ona obecava nepraviti naslejdedne oporuke, ili to nije moguce i ja moram onda spominjati da su zivili odvojeno.

Hvala :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sestra je napisala vlastoručno oporuku u kojoj svoju polovicu nakon njene smrti pripada meni.pošto njen suprug teško piše zbog bolesti,napisala je osobno oporuku u ime njenog supruga koju je on nakon što mu je pročitana i nakon što ju je razumio,uz prisustvo dva svijedoka i potpisao.zbog sestrine teže bolesti moglo bi se dogoditi da ona prva umre.

dali je to pravno dovoljno i dali njegov sin iz prvog braka može pobijati oporuke i kolike su mu šanse u tome?

Lp!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svijedoci oporuke su prvi susjedi koji su jako dobro upoznati u stvarno stanje .znaju koliko sam ja doprinosio u gradnji kuće,koliko sam ih puta godišnje obilazio (iako su udaljeni oko 500 km od mene),znaju koliko brinem o njima i sada dok su i jedan i drugi jako bolesni.znaju da je njegov sin u zadnjih desetak godina dva puta posjetio ih,a kad mu je otac bio u bolnici sedam dana,nije ga ni nazvao,niti posjetio.ja nebježim od toga da on dobije nužni dio i spreman sam na to,ali samo nebi želio da se sada situacija okrene u njegovu korist. osim kuće,imaju auto koji se vodi na šogora.

....dali je dovoljno sa oporukama,ili je možda ipak volja varijanta sa ugovorom o doživotnom uzdržavanju koji bi bio sastavljen kod javnog biležnika.obzirom da se radi o nekretnini na moru,koliko bi morao platiti sastavljanje takvog ugovora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

molim odgovor na moj upit.

Lp!

Zlatko,neznam da li vam je več rečeno,ili ste to negdje na forumu čitali,……oporuka je besplatno raspolaganje ostavitelja,što će reći da nužni nasljednici mogu zahtijevati namirenje nužnog dijela iz oporučene imovine,što nije slučaj kod teretnog ugovora,npr.ugovora o dož.izdržavanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 4 godina kasnije...
, Matrix je napisao:

Zlatko,neznam da li vam je več rečeno,ili ste to negdje na forumu čitali,……oporuka je besplatno raspolaganje ostavitelja,što će reći da nužni nasljednici mogu zahtijevati namirenje nužnog dijela iz oporučene imovine,što nije slučaj kod teretnog ugovora,npr.ugovora o dož.izdržavanju.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,evo mene opet u novim problemima. Napravili smo ugovor o doživotnom uzdržavanju, solemiziran kod javnog bilježnika, predao na zabilježbu u zemljišne knjige.... Sestra je preminula, temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju postajem vlasnik 1/2 nekretnine, a druga 1/2 ostaje u vlasništvu šogora. Sa šogorom isto imam ugovor o doživotnom uzdržavanju, ali on svoju imovinu naknadno darovnim ugovorom daruje sinu iz prvog braka (nekretninu iz ugovora o doživotnom uzdržavanju) koju on predaje u zemljišne knjige i na temelju istog traži prijenos vlasništva na sebe. Nakon smrti šogora, ZKO vrši upis vlasništva na sina, iako je vidljivo da postoji ugovor o doživotnom uzdržavanju. Mene na ostavinske rasprave nisu zvali, što smatram da su trebali obzirom na ugovore.... Iako sam već bio uknjižen kao vlasnik 1/2 nekretnine, ni nakon pola godine nisam dobio nikakvo rješenje niti obavijest o prijenosu 2/2 vlasništva temeljem darovnog ugovora  na koje bi se mogao žaliti, jer smatram da nisu mogli napraviti prijenos vlasništva temeljem darovnog ugovora za nekretninu koja je navedena u ugovoru o doživotnom uzdržavanju. Molim vas za vaše mišljenje, jesam li u pravu i ako jesam što mi je dalje činiti.  Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeste li u gruntovnici zatražili zabilježbu ugovora o D.U. čim ste ga napravili ili ste čekali da šogor daruje nekretninu sinu iz prvog braka. Da je postojala zabilježba vjerojatno se sin ne bi mogao upisati, a na ostavinskoj nije bilo te nekretnine, zašto bi vas zvali ili obavijestili kad je prije sve riješeno. Sad morate na sud!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zabilježba je zatražena odmah nakon što je ugovor o DU napravljen i unatoč postojanju zabilježbe šogorov sin iz prvog braka je uknjižen kao vlasnik na temalju darovnog ugovora koji je napravljen godinu dana nakon zabilježbe ugovora o doživotnom uzdržavanju. Usmeno mi je u gruntovnici rečeno da se mogao čovjek predomisliti i da je zato donešena takva odluka. Mogu li se žaliti na tu odluku obzirom da nisam dobio nikakvo rješenje iako sam u tom trenutku već bio uknjiženi vlasnik 1/2 nekretnine temeljem tog ugovora o doživotnom uzdržavanju nakon smrti sestre? Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, trebao bih savjet. Nasljedio sam kuću od (tatinog strica koji nema niti suprugu niti sinove, pa je odlucio darovati jr meni). Koji je vaš savjet koji ugovor odabrati i kako platiti što manji iznos poreza na nasljedstvo? Spominjali su mi ugovor o uzdrzavanju. Da li postoji jos koja bolja opcija? Hvala Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Zlatko01 je napisao:

Mogu li se žaliti na tu odluku obzirom da nisam dobio nikakvo rješenje iako sam u tom trenutku već bio uknjiženi vlasnik 1/2 nekretnine

Niste ni trebali dobiti rješenje, neovisno o činjenici da ste suvlasnik nekretnine, obzirom da se u pravnom prometu suvlasnički dio smatra samostalna stvar, znači niste ovlašteni na žalbu protiv rješenja. 

 

, Zlatko01 je napisao:

i unatoč postojanju zabilježbe šogorov sin iz prvog braka je uknjižen kao vlasnik na temalju darovnog ugovora koji je napravljen godinu dana nakon zabilježbe ugovora o doživotnom uzdržavanju

Zabilježba nije zapreka konkretnom upisu, no ona će u eventualnom sudskom postupku imati učinak u vašu korist, ovo iz razloga što je u opisanom događaju došlo do dvostrukog otuđenja nekretnine, u kojem slučaju stjecatelj koji je upisao svoje pravo vlasništva sasvim izvjesno nije postupao u dobroj vjeri (vidi čl. 123 i 125 ZV

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Ico567 je napisao:

Nasljedio sam kuću od (tatinog strica koji nema niti suprugu niti sinove, pa je odlucio darovati jr meni). Koji je vaš savjet koji ugovor odabrati i kako platiti što manji iznos poreza na nasljedstvo? Spominjali su mi ugovor o uzdrzavanju. Da li postoji jos koja bolja opcija? 

U konkretnom slučaju ne možemo pričati o nikakvom nasljedstvu niti ste uopće nasljedili predmetnu imovinu jer je očito stric živ. 

Nadalje, u bilo kojoj opciji prenosa prava vlasništva nećete izbjeći plaćanje poreza, izuzev ugovora o dož. uzdržavanju, u kojem slučaju se za svaku godinu pruženog uzdržavanja porez umanjuje za 5%.( čl. 8 st. 2 ZOPNPN

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovanje, problem je ovaj- nedavno je umrla naša baka koja je bila večinska vlasnica našeg posjeda, ostalog dijela vlasnik je moj otac! I sa njenom smrću, on postaje vlasnik svega, jer mi nismo ni pozvani na ostavinsku raspravu! Uglavnom, on živi sa curom,uopće nije već godinama tu, a u ovoj kući živi moja sestra sa familijom, i ja sa svojim mužem! MUž i ja smo nadogradili treću etažu, jer je u srednjem stanu živjela baka. I sad kako je ona umrla, tata želi njen stan! A mi smo se brinuli za nju, plačali režije, renovirali stan, plačali starački dom i sve, zadnjih 3 godine! Jer do prije 3 godine ona je skrbila sama za sebe!  Pitanje bi bilo, šta mi trebamo napraviti, kako bi bili vlasnici,djed i baka su napisali oporuku, koja nije ovjerena kod javnog bilježnika, a u kojoj piše da ko se bude skrbio za njih u starosti tj. kad budu nemoćni, stan pripada njemu! Kuća nije etažirana, i on kao jedini vlasnik je vlasnik i mog i sestrinog stana!
Hvala,unaprijed za savjet!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovoru. Al imam još jedno pitanje koje me dosta muči- otac živi sa ženom koja je dosta zla, i nas muči, šta napraviti da bi spriječili da se jednog dana ona ne dočepa naše kuće, tj. očevog dijela, jer iako nisu u braku, oni su već dosta godina zajedno tako da oni sa time stiče pravo na njegov udio! Dali ja sa ocem mogu potpisat izjavu da u slučaju smrti njegov dio pripada nama? I kako to najbezbolnije odraditi! 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija