Jump to content

Isplata nasljedstva prije smrti


VESNA18

Preporučene objave

Živim s majkom kojoj sam se vratila nakon što sam se rastala od muža.

Prije 20-tak godina moja majka je posjedovala stan koji je dobila od firme u kojoj je nekada radila. Osim mene, moja majka ima još jedno dijete, moju sestru koja živi i radi u Rijeci i koja je do udaje živjela s njom u tom stanu, tada sam ja bila još u braku i nisam bila s njima.

Prije nego sam ja došla mojoj majci nazad, u njezin stan sam uvela centralno grijanje, obzirom da je to bila stara zgrada bez grijanja.

Nakon što sam ja došla kod nje, uredila sam i kupaonu, WC, još neke sitne prepravke i u vrijeme otkupa, dala majci novac za otkup stana, tako da je nad istim stekla vlasništvo.

 

15.01.1998. godine ja sam imala priliku kupiti svoj stan što sam i učinila, a obzirom da sam živjela s majkom, ona je odlučila, naravno u dogovoru sa mnom da bi ona svoj stan prodala i otišla živjeti kod mene u moj stan.

Ona je svoj stan prodala 16.03.1998. godine i dobila 97.000,00 DEM za njega.. Taj novac je ona dala meni, pošto sam ja kupila stan na kredit, tako da sam ga brže otplatila.

 

Obzirom da je mama dobila stan djelomično i na to što je brinula i imala nas dvije, moja sestra se smatra oštećenom što tada kada je mama prodavala stan nitko nju nije pitao da li to mama može napaviti, a niti joj je isplaćen adekvatan iznos od prodanog stana.

 

Moja majka je hvala dragom Bogu još živa i u punoj snazi bez obzira što ima 83 godine. Mi bi htjele mojoj sestri isplatiti njezin dio, ali ne znam koliko i na koliko ona ima pravo. Ona smatra da ju pripada čista polovica od prodanog stana, možda bi priznala polovicu otkupa, ali nikakva ulaganja ju ne zanimaju.

 

Ja imam obavezu brinuti o majci do njezine smrti, preuzela sam obvezu nakon njezine smrti da ju dostojno pokopam tj. da joj kupim grobno mjesto ili što već bude, dakle moja sestra tu nema nikakve brige.

 

Napominjem da je moja sestra punih 28 godina od kako je otišla iz Zagreba uvijek imala kod mene smještaj kada god je htjela, bez obzira što to nije bio mamin nego moj stan.

 

Molim za savjet. Obzirom da je želimo isplatiti sada još dok je mama živa, koliko joj pripada? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kratko i jasno,majka nije dužna da joj isplati ni jednu kunu.

Članak 30.Zakona o vl.i dr.st.pravima

(1) Pravo vlasništva je stvarno pravo na određenoj stvari koje ovlašćuje svoga nositelja da s tom stvari i koristima od nje čini što ga je volja te da svakoga drugoga od toga isključi, ako to nije protivno tuđim pravima ni zakonskim ograničenjima.

(2) U granicama iz stavka 1. ovoga članka vlasnik ima, među ostalim, pravo posjedovanja, uporabe, korištenja i raspolaganja svojom stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stan je bio majčin i ona je sa njim slobodno mogla raspolagati (pridat,poklonit).

 

ali mira radi sa majkom se dogovori da majka napiše i potpiše (svojom rukom ) izjavu o ulaganju u njen stan. prodajom stana vratila ti je uloženi novac (povečanje vrijednosti i otkup).

 

da nisi uložila u stan stan nebi imao toliku vrijednost. u biti majka je tebi vratila tvoje ulaganje u njen stan a ne darovala cijeli primljeni iznos kupoprodajne cijene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak, nikakvo nasljedstvo ne postoji dok je budući ostavitelj živ, pa prema tome nitko u tom pogledu i ne može biti oštećen.

 

Međutim, s obzirom na način na koji ste sve skupa izveli, vaša sestra može - kad nasljeđivanje dođe na red - tvrditi da je novac koji vam je majka dala darovanje, te tražiti da se to darovanje uzme u obzir pri određivanju njezinog nužnog dijela, ako bude smatrala da je povrijeđen. To bi bio materijal za sasvim pristojnu parnicu a budući da niste sklapali ugovore o pozajmici, mogli biste pri tome imati problema dokazati da se doista o tome radilo. Zato možda ne bi bilo loše da sklopite s majkom neki ugovor u tome smislu ili da ona ovjeri odgovarajuću izjavu temeljem koje biste mogli nedvojbeno dokazati da se o tome radilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija