Jump to content

Otpremnina


profi

Preporučene objave

Zaposlen sam u jednoj firmi pet godina na neodređeno i za šest mjeseci idem u mirovinu sa 60 god. života i 41 god. staža. Čuo sam da po pravilniku firme nemam pravo na otpremninu ( nikakvu ), ali ako mi dadnu otkaz onda imam. Firma je privatna i broji 150 zaposlenika. Pitanje glasi ,da li imam pravo na otpremninu i kome se obratiti za pomoč u slučaju da imam pravo, jer kažu da firma ima jako dobrog odvjetnika. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako po vama u mirovinu bi otisli sa 01.07.2015. god. (napisali ste za 6 mjeseci) sto znaci da bi cca 15.07. dobili placu za 6 mjesec, kako zahtjev za mirovinu morate predati najranije mjesec dana prije odlaska u mirovinu, zahtjev za mirovinu cete predati 01.06.2015.god.

Mirovinu za 07. mjesec dobit cete 10.08. znaci da HZMO ima cca 2 mjeseca da vam izracuna mirovinu (ako i ne izracuna konacni iznos, dobit cete privremeno rijesenje koje iznosi cca 80% od konacne mirovine, normalno kad vam izracuna konacni iznos mirovine dobit cete i sve zaostatke razlike od 01.07.)

Izmedju place (15.07) i mirovine (10.08.) ima manje od mjesec dana, e pa nadam se da cete prezivjeti.

Zatrazite poslodavca da vam predoci-da na uvid taj pravilnik, jer je to vase pravo.

I jos nesto kako bi HZMO-u olaksao izracun tvoje mirovine 6 mjeseci prije uvjeta mozes zatraziti (dati zahtjev) pretkompletiranje tvojih podatak, ako ima problema oko tvoga staza ili uplata doprinosa to ce HZMO srediti kako bi kod odlaska u mirovinu bilo sve OK.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

malicovjek Sve sam svatio i razumio , pretkomletiranje je napravleno i završeno i bio kod pravnice na mirovinskom i kaže mi gospođa kad sam ju pitao za prvu penziju , pa valjda če te dobiti otpremninu , a ja se počnem smijat , a ona me pita što se smijem ja kažem pa gdje se još daje otprmnina , a ona kaže nemojte se smijat po zakonu ima te pravo na tri neoporezive plaće , a ja da pitam za pravilnik pa sutra bi mi namjestili otkaz ako ništa drugo rekli bi da mi fali roba ja sam cjeli radni vjek vozač dostavljam robu po firmama jedna vrsta pošte .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovi sto rade u drzavnim sluzbama pa i u HZMO-u, kao da zive u oblacima, po njihovim kolektivnim ugovorima i pravilnicima imaju sva ziva prava.

Ne znaju kako je raditi u privredi te kako male place imaju radnici a nikakvih prava.

 

Nemojmo generalizirati i vrijeđati cijelu grupu radnika bez ikakvih argumenta, ako ovako nastavite stavljam lokot ovdje.....nadam se da sam bio dovoljno jasan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemojmo generalizirati i vrijeđati cijelu grupu radnika bez ikakvih argumenta, ako ovako nastavite stavljam lokot ovdje.....nadam se da sam bio dovoljno jasan.

Ali..... poštovani rubens,mislim da Vi niste u pravu i d tu mali čovjek nije imao namjeru niog uvrijediti, jer je notorna činjenica da radnici zaposleni u "državnom sektoru" imaju veća prava od radnika u "realnom" i da Vi to ne želite vidjeti ili.....?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Javljam se sa štovanjem ,danas sam bio na mirovinskom kako bi mi izračunali kad mogu u mirovinu i rekli mi da 17.07.2015 i to je ok tako su mi i prije rekli ali provjera ne košta , sad me opet zanima otpremnina rekao sam im da u firmi imaju svoj pravilnik o otpremninama i da od toga ništa, pitao sam kome da se obratim odgovor je bio inspekciji rada. Pitanje glasi dali če mi to pomoć da dobijem mini otpremninu? hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da ti inspekcija u ovom slucaju tvog odlaska u mirovinu i otpremnine nece puno pomoci, citat iz jednog clanka vezanog za otpremnine, citiram:

 

"Stoga, u slučaju prestanka radnog odnosa zbog odlaska u mirovinu, radnik nema pravo na (zakonsku) otpremninu.

 

No, postoji mogućnost ugovoriti ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom, odnosno propisati pravilnikom o radu ili odlukom poslodavca da radnik i u tom slučaju ima pravo na otpremninu. U takvom slučaju u praksi se najčešće isplaćuje otpremnina zbog odlaska u mirovinu u iznosu do 8000 kn, kao maksimalno neoporezivom iznosu, sukladno članku 13. stavak 2. točka 20. "Pravilnika o porezu na dohodak".

Pritom treba napomenuti da odredbe o neoporezivom iznosu otpremnine za slučaj odlaska u mirovinu iz "Pravilnika o porezu na dohodak", same za sebe ne predstavljaju obvezu poslodavcu da radniku isplati otpremninu, ako to pravo radnika nije utvrđeno nekim od već navedenih ugovora ili akata. Isto tako, najviši neoporezivi iznos otpremnine iz poreznih propisa nije zapreka da se ugovori odnosno propiše i viši iznos otpremnine koji bi pripadao radniku kod odlaska u mirovinu (među ostalim, i u invalidsku mirovinu zbog utvrđene opće nesposobnosti za rad). No, tada će iznos viši od najvišeg neoporezivog iznosa otpremnine biti oporezovan i na njega će se morati platiti doprinosi i prirez, budući da će se u smislu poreznih propisa taj viši iznos smatrati plaćom.", zavrsen citat.

 

Ako ovih 8000 kn nisu navedeni u akima tvoje firme, onda nazalost nista od otpremnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija