Jump to content

Ostavina | Punomoć | Zadnji mirni posjed


dalinex

Preporučene objave

Prošli tjedan mi je umrla majka, a to mi je javila prijateljica, jer zbog narušenih obiteljskih odnosa nitko me nije obavijestio. U osmrtnici ne piše moje ime kao kćeri nego samo ime mog polubrata po majci ...

 

Iza majke je ostao stan, ostavinska rasprava bi tek trebala biti, i sada se pitam da li će javni bilježnik ili sud znati da ja postojim kao nasljednik, ako moja teta ne kaže za mene, a znam da neće ...

 

Drugo, još od 1985 moja majka je teti dala punomoć - generalnu. S obzirom da je moja majka tada živjela van Hrvatske, teta je taj stan uredila (novcem od prodaje očeve nekretnine), te je u njemu živjela i dan danas povremeno živi, s obzirom da postoji još i kuća u drugom obližnjem gradu u kojoj boravi.

 

Kakva je sada situacija u trenutku smrti moje majke? Da li teta i dalje ima pravo biti u tom stanu, ili to pravo imamo moj brat i ja? S obzirom da je ta teta 13 godina vodila sudske sporove protiv mene, koje je sve uredno i izgubila (parnične i kaznene), te da se i majka priključila tome, uvjerena u sve laži moje tete, interesira me da li jednostavno mogu ući u taj stan i reći teti da se nosi van - stan ionako treba pripasti bratu i meni - a na nama dvoje ostaje kako i što ćemo se dogovoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakvu god da je punomoć teta imala, punomoć je prestala važiti s trenutkom smrti davateljice punomoći, a teta nije zakonski nasljednik niti to može biti na temelju bilo kakve punomoći. Ako ne postoji oporuka u njezinu korist ili ugovor o uzdržavanju između nje i vaše majke, ona uopće i ne može biti stranka u ostavinskom postupku.

 

Podatke o nasljednicima u smrtovnicu unosi matični ured, koji vas može i ne mora upisati, ovisno o podacima kojima matični ured raspolaže i trudu samog matičara, te smrtovnicu dostavlja sudu po službenoj dužnosti.

 

Međutim, zašto biste čekali da ostavinski postupak pokrene teta, ili matični ured po službenoj dužnosti koju uglavnom obave, ali ponekad i ne, kad i sami možete podnijeti prijedlog za pokretanje ostavinskog postupka i tako preuzeti kontrolu nad zbivanjima. Pribavite smrtovnicu ili smrtni list od nadležnog matičnog ureda, izvadak iz z.k. za nekretnine koje su bile u vlasništvu pokojnice, dokumente (ili izjavu sa zahtjevom da se ti dokumenti pribave službenim putem) o drugoj imovini ako je postojala (štedne knjižice, neisplaćena mirovina i slično) i podnesite prijedlog. O tome kako se to radi ima dosta informacija i na Legalisu, potražite.

 

U stan koji je u posjedu tete, po svemu sudeći poštenom, ne možete ući jer vas ona može sudskim putem, pa i samopomoći, izbaciti zbog smetanja posjeda, ali kad budete pravomoćno utvrđeni nasljednikom pokojne vlasnice, moći ćete zatražiti da se iseli i/ili tražiti da plati korištenje. Ako ona bude tražila naknadu za uloženo, to je posebno pitanje, a ako se to pitanje postavi, moći će se postaviti i pitanje koliku je korist ostvarila koristeći nešto što nije bilo njezino.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija