Jump to content

Agresivni napad


ribar007

Preporučene objave

Poštovani ,

 

sin mi je 18,4 god. išao na proslavu Nove godine sa prijateljem 17 god.u disko. Sjedili su na visokim stolicama i oko 1 sat sinu mi je prišao jedan momak ,potapšao ga po ramenu i kad se okrenuo udario glavom u predjelu nosa. Nakon što je pao na pod ,došao je redar ,uhvatio ga oko vrata i izbacio ispred ulaza u disko ( još mi nije jasno zašto ?)

Prijatelj od sina je izašao ispred diska da vidi što je mom sinu i vrati se nazad pitajući napadača zašto ga je udario,a ovaj mu odgovara : Bježi i tebe ću ubit !

 

Prijatelj od sina ide ispred ulaza u disko,da zajedno sa mojim sinom odu kući i u tom momentu izlazi napadač sa svojim prijateljima i brutalno ih istuku ispred samog ulaza.

Čim me nazvao na mob. dolazim sa suprugom do diska i kad sam vidio u kojem su stanju zovem policiju i vodim ih na Hitnu pomoć.

 

Na pregledu su od 02 do 12 sati ustanovili da mi sin ima frakturu nosne kosti bez pomaka, frakturu prednjeg zuba i mnoge modrice po cijelom tijelu, a njegov prijatelj višestruke modrice, bez fraktura.

 

Specijalist uho ,grlo,nos je ozljede sina okarakterizirao kao lakše i policija je rekla da napadačima idu prekršajne prijave.

Narednih 3,4 dana obišli smo dosta doktora i naknadno ustanovili da sinu i drugi prednji zub ima frakturu ispod razine zubnog mesa i mora se operirati kod oralnog kirurga.

Maksiofacijalni kirurg je napisao na svom nalazu da je upitna lakša tj. ozljeda s obzirom na frakturu nosa i dva prednja zuba.

 

Najveći problem je što sin ima od prije dijagnosticiran keratoconus na očima i svaki i najmanji udarac u glavu može izazvati puknuće rožnica i sljepilo. Sutra imamo pregled kod njegove specijaliste ( izgubio je leće) da napravi detaljan pregled i naručimo nove leće.

 

U međuvremenu saznajem da su svi napadači u dobi 20-21 god., aktivno se bave boksom i od prije su poznati policiji ,kao i neki od roditelja napadača.

 

Znam kako se osjećam zadnjih 6 dana i ne želim to i jednom roditelju. Želim pravdu i da se napadači sankcioniraju ,kao i klub i redari .

 

Molim stručne savjete .

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Podnesite kaznenu prijavu protiv napadača.

 

U ovom slučaju, na stranu trenutne kvalifikacije ozljeda, ostvaren je (u najmanju ruku) pokušaj teške tjelesne ozljede. Da se radilo o jednom udarcu, onda možda još i možemo prihvatiti da bi se radilo o "običnoj" tjelesnoj ozljedi (ako takva kvalifikacija ozljeda ostane), ali u slučaju premlaćivanja nikako ne. Sama logika nalaže da je premlaćivanje usmjereno na teško tjelesno ozljeđivanje, jer ne možete nekog prebiti na "laki" ili "fini" način.

 

Ukoliko policija već očito ne želi (ili ne zna) predmet obraditi kako bi ga trebalo, onda otiđite do nadležnog Općinskog državnog odvjetništva i tamo podnesite kaznenu prijavu. Napomena - neka sin i prijatelj odu zajedno, jer činjenica da je prijatelj maloljetnik isto tako mnogo mijenja na cijeloj situaciji (čl. 113. Zakona o sudovima za mladež). Plus vezano uz ovog prijatelja - njemu je izrečena i prijetnja smrću, a to se djelo, obzirom je riječ o maloljetniku - progoni uvijek po službenoj dužnosti (čl. 139. st. 4. KZ-a).

 

Također im ukažite na ove nove okolnosti vezane uz prirodu tjelesnih ozljeda, a u konačnici najvjerojatnije će biti potrebno i vještačiti te ozljede, da se utvrdi njihov karakter. Spomenite i činjenicu da je predmet u prekršajnoj obradi, radi izbjegavanja slučaja Maresti.

 

Vezano uz ove probleme koje sin ima, ukoliko napadači za njih nisu znali, ne može im se to staviti na teret, odnosno ne mogu biti okrivljeni za to, iako bi se eventualne komplikacije mogle vrednovati kao otegotne okolnosti.

 

I ključna stvar - nemojte ovo shvatiti na krivi način, ali postavite si pitanje možete li sinu vjerovati u potpunosti. Znam da ovo vjerojatno zvuči dosta ružno s moje strane, ali u eventualnom sudskom postupku možete očekivati svašta od druge strane. Na kraju, čak i ako je sin potpuno u pravu, nije isključena mogućnost da će ova "banda" naći svjedoke koji će iskazivati da su vaš sin i njegov prijatelj sve započeli i da su upravo oni izazvali cijeli sukob, a da su se ovi kao samo branili, pri čemu se stvari u velikom opsegu mijenjaju. U najmanju ruku "smanjuju" njihovu krivnju, ali teoretski mogu čak dovesti i do njihova oslobođenja. Ako postoje nepristrani svjedoci koji će potpuno potvrditi priču vašeg sina i njegova prijatelja, to je vrlo važno za uspjeh eventualne optužbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani G-man,

 

puno hvala na brzom i iscrpnom odgovoru.

Ovim dana smo bili na dodatnim pretragama, a večeras i po prvi puta na konzultacijama kod odvjetnika. U planu mi je u ova 2 dana otići na policiju sa svim nalazima i vidjeti da li je to dovoljno da se podigne kaznena prijava protiv napadača i njegovih prijatelja.

U slučaju da nije ,otići ćemo i kako ste savjetovali na općinsko državno odvjetništvo.

 

Po pitanju samog povjerenja u sina ,ono je bezuvjetno jer ga do sada nije ni sa čim doveo u pitanje.

 

Nadam se da ću imati uspjeha da policija podigne kaznenu prijavu protiv napadača, a ako ne uspijem otići na ODO i tamo vidjeti što se može .....

 

Od te noći nemam mira ,želim da se napadači adekvatno kazne i da se stvarno ni jedan roditelj ne nađe u mojoj koži.

 

Još jednom puno hvala

Srdačan pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani G-man,

 

u ovih par dana obišao sam sudskog vještaka koji je pregledao medicinsku dokumentaciju i potvrdio lakše tjelesne ozljede ,jer teške su 3 frakturirana zuba ili fraktura nosa sa pomakom. Danas sam ponovo bio na policiji koja savjetuje da pričekamo pozivanje prekršajnog sudca i da vidimo ishod i nakon toga da možemo privatno podignuti kaznene prijave.

Zvao sam danas i svog odvjetnika koji kaže da možemo sutra podignuti kaznenu prijavu .

Još nisam otišao na ODO ,a to bi mogao sutra da vidim što oni kažu.....

U pravilu zanima me sljedeće:

1. Mogu li sutra pitati policiju kopiju zapisnika ( da li je mogu dobiti ?)

2. Da li je dovoljno podignuti jednu kaznenu prijavu ili protiv svih napadača ( ne znamo osim glavnome imena ,pa se nadam da ih policija zna

3.Da li treba podignuti kaznenu prijavu protiv redara i vlasnika disko kluba ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, radi se o lakšim tjelesnim ozljedama, međutim i dalje ostaje ono što sam rekao - premlaćivanje ukazuje na pokušaj teškog ozljeđivanja. Plus vrlo bitna stavka - premlaćen je i maloljetnik (sinov prijatelj), a ta činjenica bitno mijenja na stvari imajući u vidu odredbu čl. 117. st. 2. KZ-a (iako i kod njega i dalje, po mom mišljenju, ostaje pokušaj TTO).

 

Što se pitanja tiče -

 

1. Možete zatražiti kopiju.

 

2. Dovoljna je jedna protiv svih - protiv ovog čiji identitet vam je poznat, a ostali su nepoznati i tako treba navesti u prijavi.

 

3. To ovisi o dosta faktora, o kojima nema konkretnih podataka, ali bi se mogli kroz postupak iskristalizirati.

 

Ja bih na mjestu vašeg sina i njegova prijatelja već danas podignuo kaznenu prijavu, u odnosu na sina za pokušaj TTO, kao i prijatelja sina (ako bi to kojim slučajem palo u vodu, za prijatelja sina vrijedi čl. 117. st. 2. KZ-a, budući je maloljetan, pa se i LTO progoni po službenoj dužnosti). Također bi sinov prijatelj trebao podignuti kaznenu prijavu za prijetnju ubojstvom, što se opet obzirom je maloljetan progoni po službenoj dužnosti.

 

Dakle, ukoliko ODO odluči da se ovdje ne bi radilo o pokušaju TTO, svakako ostaje LTO i prijetnja u odnosu na sinova prijatelja, a vaš sin bi tada mogao ići sa privatnom tužbom za LTO.

 

I još jedna bitna stvar - na Prekršajnom sudu pripazite da se ne bi desio slučaj Maresti, što vam odvjetnik može obrazložiti zašto je to bitno, a i na našem Forumu imate dosta obrazloženja, pa da se ne ponavljamo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Večer ,

Dugo me nije bilo , sin se potpuno fizički oporavio i napravio zube . Prikupljali smo svu potrebu dokumentaciju i s odvjetnikom dogovorili privatnu tužbu .

U međuvremenu je sin imao maturalnu i na drugoj maturalnoj večeri za njegovim stolom pojavio se napadač od Nove godine i prijetio mi sinu da su mu prvi put razbili dva zuba , a da ce sljedeći put sve zube mu polomiti . Otišli smo sutradan na policiju i prijavili prijetnju , kasnije sam otišao na O.dr.odvjetnistvo koje mi je sugeriralo da sutra opet odemo na policiju i podignemo kaznenu prijavu za prijetnju i da ce oni provjeriti u kojoj je fazi slučaj od N.godine na prekršajnom sudi i zaustaviti ga i sve zajedno procesuirati . Po prvi put da mi je netko sluzbeno rekao da je policija trebala podignuti kaznenu prijavu za nanošenje teške tjelesne ozljede u pokušaju .....

Zbilja nemam iskustva sa zakonima , policijom , pravosuđem tako da mi i nije bilo jasno , sto je sve najbolje uraditi ?

Mislio sam otići kod tog napadača kuci mu i pitati ga koji je njegov problem s mojim sinom , a sad se pitam da li je to uopće pametno i da li bi to nešto promijenilo po pitanju policije i dr.odvjetnistva ?

Napadač i njegovi prijatelji , kao i dio njihovih obitelji su poznati policiji i od prije.

Nikako mi nije jasno sto ima protiv sina mi , a ni ne poznaju se ?

U svakom slučaju sad smo na čekanju , podigli smo kaznenu prijavu za prijetnju , uputili državno odvjetnistvo na kompletnu situaciju i oni su sugerirali da jos ne podižemo privatnu tužbu za nanošenje LTO dok nas ne pozovu .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otišli smo sutradan na policiju i prijavili prijetnju , kasnije sam otišao na O.dr.odvjetnistvo koje mi je sugeriralo da sutra opet odemo na policiju i podignemo kaznenu prijavu za prijetnju i da ce oni provjeriti u kojoj je fazi slučaj od N.godine na prekršajnom sudi i zaustaviti ga i sve zajedno procesuirati . Po prvi put da mi je netko sluzbeno rekao da je policija trebala podignuti kaznenu prijavu za nanošenje teške tjelesne ozljede u pokušaju .....

 

Ovo su gluposti da vas tako šeću. Sukladno čl. 205. ZKP-a, kaznena prijava podnosi se državnom odvjetništvu, pismeno ili usmeno na zapisnik. Nekome se očito neda raditi njegov posao, pa vas šeću k'o malo dijete.

 

Zbilja nemam iskustva sa zakonima , policijom , pravosuđem tako da mi i nije bilo jasno , sto je sve najbolje uraditi ?

 

Ja bih na vašem mjestu podnio pisanu kaznenu prijavu, koju će onda morati upisati u upisnik kaznenih prijava i raditi svoj posao po njoj. S time da ni ne znam što je onda policija točno napravila po ranijem događaju (izuzev prekršajnog postupka ispada da ništa)?

 

Mislio sam otići kod tog napadača kuci mu i pitati ga koji je njegov problem s mojim sinom , a sad se pitam da li je to uopće pametno i da li bi to nešto promijenilo po pitanju policije i dr.odvjetnistva ?

 

Ovo ni slučajno nemojte napraviti, jer biste sebi mogli zagorčati život (zaraditi kaznenu prijavu), a i sinu otežati poziciju u postupku.

 

Nikako mi nije jasno sto ima protiv sina mi , a ni ne poznaju se ?

 

Takvi "ljudi", u pravilu ni nemaju razloga.

 

Ponavljam - na mjestu vašeg sina i njegova prijatelja, bih putem odvjetnika podnio kaznene prijave i za raniji događaj i ovaj recentniji, na način kako sam vam već opisao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija