Jump to content

otkaz pod porodiljnim


Danijela Peša

Preporučene objave

Postovani,imam jedno pitanje,na porodiljnom sam 7.mjeseci međutim ugovor mi je bio na određeno i sa 31.12.2014 poslodavac mi raskinuo taj ugovor,sad neznam kom da se obratim u vezi mojih prava posto sam bila zaposlena 2 godine i 3 mjeseca dali imam pravo na godisnji za 2014.godinu i kolko,i dali imam pravo na otpremninu?Stim da sam u meduvremenu i potpisala jedan ugovor gdje koji je bio na neodređeno al su oni rekli da mi nije važeći da njima treba da dobe vizu ,inače mi je poslodavac bio kinez! Knjigovođa mi kaze da nemam prava na nista pa sam se htjela raspitat i zatražit pomoć!

Unaprijed zahvaljujem!

S poštovanjem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poz,

PAZI: jedno je otkaz ugvor a rgo prestanak ugovora o radu!

1. Bez obzir na vrstu ugovora sukladno članku 59. Zakona o radu, radnik ostvaruje pravo na korištenje razmjernog dijela godišnjeg odmora ako je radni odnos radniku kod istog poslodavca u konkretnoj kalendarskoj godini završio prije 1.7. S obzirom da u ovom slučaju radni odnos prestaje nakon 1.7.2014.g., tada radnik ne ostvaruje pravo na korištenje razmjernog dijela godišnjeg odmora, već pravo na korištenje punog godišnjeg odmora.

Dakle ako je tebi ugovor na određeno prestao 31.12.14. imaš pravo na cjeli GO.

2. Što se tiće otpremnine i ugovora nodređeno vrijeme: Prema članku 119.Zakona o radu, pravo na otpremninu stječe radnik kod kojeg su kumulativno ispunjenje sljedeće dvije pozitivne pretpostavke: da je kod poslodavca bio zaposlen neprekidno dvije godine te da je poslodavac otkazao radniku ugovor o radu, uz nepostojanje negativne pretpostavke: da je ugovor otkazan zbog skrivljenog ponašanja radnika.

Prema pojedinim stavovima sudske prakse, a i prema mišljenju nekih stručnjaka, takav radnik ne bi imao pravo na otpremninu.

 

Obrazložiti zbog čega bi i taj radnik imao pravo na otpremninu nije jednostavno no sklapanju samog ugovora o radu ZOR izričito propisuje da se ugovor o radu sklapa na neodređeno vrijeme, a samo iznimno na određeno vrijeme. Donošenjem odluke da s radnikom sklopi ugovor o radu na određeno vrijeme, poslodavac je zapravo samostalno i jednostrano odlučio otkazati ugovor o radu u trenutku kada je sklapanje takvog ugovora ponudio radniku. Naime, Zakona o radu dopušta sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme iz istih razloga zbog kojih ujedno dopušta i davanje poslovno uvjetovanog otkaza. Nadalje, čl.5.. Zakona o radu izričito zabranjuje izravnu i neizravnu diskriminaciju radnika. U ovom slučaju mogli bismo imati sljedeću situaciju: dva radnika sklapaju ugovor o radu, od čega jedan sklapa ugovor o radu na neodređeno vrijeme, a drugi na određeno vrijeme na vremenski rok od tri godine. Nakon tri godine poslodavac prvom radniku otkazuje iz poslovno uvjetovanih razloga pri čemu on stječe pravo na otpremninu dok drugom radniku radni odnos prestaje protekom vremena. S obzirom da je pravna posljedica za oba radnika ista - prestanak radnog odnosa, ni posljedice koje nastupaju po radnike prestankom radnog odnosa ne bi smjele biti različite. U tom slučaju poslodavac zapravo vrši diskriminaciju radnika.

Dakle to s otprmnnom je za tvoj slučaj nategnuto.

3.Ukoliko imaš primjerak Ugovora o radu na neodređeno vrijeme isti je važeći a tvoj Kinez može mačku o rep staviti prestanak radnog odnosa prema ugovoru na određeno. Ne dao mu Bog da će morati Inspektoratu obašnjavati kako tvoj ugovor na neodređeno "ne vrijedi".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u ponedjeljak mi je knjigovođa reka da imam pravo na otpremninu na 1/3 na godinu ,a taj ugovor nemam jer su mi rekli da im treba da odnesu u Petrinjsku na policiju radi vize tako da mi nisu dali primjerak.Ugovor mi je isteko 31.12,a odjavili su me danas,a mislim da su trebali u roku 24 h s tim da kad sam im rekla da cu ih prijavit na inspekciju danas su me zvali da nekdodem da ce mi produzit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u ponedjeljak mi je knjigovođa reka da imam pravo na otpremninu na 1/3 na godinu ,a taj ugovor nemam jer su mi rekli da im treba da odnesu u Petrinjsku na policiju radi vize tako da mi nisu dali primjerak.Ugovor mi je isteko 31.12,a odjavili su me danas,a mislim da su trebali u roku 24 h s tim da kad sam im rekla da cu ih prijavit na inspekciju danas su me zvali da nekdodem da ce mi produzit.

Čije vize? Vidim dolje si npisala -njihove.

Ti im sad moraš poštom,preporućeno sa povratnicom poslai ZAHTJEV ZA ZAŠTITU PRAVA. U njemu ćeš napisati:

1. Da ti dosave kopiju tvog ugovorao radu na NEODREĐENO vrijeme ODMAHu roku 8 dana.

2. da ti otkaz nemogu dati prema Zakonu o radu (NN br. 149/09, a odredbom članka 71.koji propisuje zabranu otkaza za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, odnosno u roku od petnaest dana od prestanka trudnoće ili prestanka korištenja tih prava.

Izračunaj kad s otišla naporodiljni, 12mj+ 15dana Dbt ćeš datum.

2.Po ugovoru na neodređeno u slučaju kd otkazuje poslodvac redovitim otkazom ugoora o radu imaš pravo na otkazni rok i to prema čl.114 Zakona o radu mjesec dana i dva tjedna, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno dvije godine

3. Imaš pravo na otpremninu i to temeljem

 

Otpremnina u slučaju otkaza ugovora o radu propisana je kao obveza poslodavca i pravo radnika u članku 119. Zakona o radu (NN 149/09, 61/11, 82/12, 73/13), prema kojim odredbama poslodavac ima obvezu isplatiti radniku otpremninu ako su kumulativno ispunjeni posebni uvjeti:

- da ugovor o radu otkazuje poslodavac

- da razlog otkaza ugovora o radu nije krivnja odnosno skrivljeno ponašanje radnika,

- da je radnik kod poslodavca bio u radnom odnosu najmanje dvije godine neprekidno.

To je ta 1/3 proosjećne plaće unatrag tri mjeseca x 2g radnog staža provedenog kod njih.

Priprijetiš im obračnjem Inspektoratu i u konačnici tužbom koliko nepostupe po tvom Zahtjevu.

I onda čekeš prvo ugovor. Kako se bude stvar razvijala,"čujemo" se!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani poslala sam im pismo i razgovarala sam sa knjigovođom i ne zele mi dat taj ugovor na neodređeno vec se prave ludi da ja to nisam potpisala sta sad dalje?dal cu izgubit pravo na otpremninu ak je vec proslo 2 tjedna od isteka ugovora?

Poštvana,

jeste li dobili povratnicu za ZZP koji st im poslai i jesu li potvrdili primitak?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošana

Sačekajte 15 dana od dana kad su zaprimili ZZP, u kojem bi Vam roku trebali pismeno odgovoriti. NE ODGOVORE LI ILI ODGOVORE NEGATIVNO prijava na područni inspektorat za radne odnose (priložit ZZP i kopiju popratnice) i tužba nadležnom sudu. Uzmite odjetnika da Vam sastavi tužbu. Procjenite troškove prema potaživnju. Tužba je cca 500do1000 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobar vecer! Evo mene zanima isto vezano za ovu temu,ja sam trenutno na porodiljnom,ugovor na neodredeno i sad mi poslodavka zeli dati otkaz,rekla mi je da dodem 1.2 po papire i da potpisem otkaz,sto da radim i koja su moja prava,hvala unaprijed.Andrea

 

andrea,

ništa Vi nemorate ići potpisivati.Otkaz ugovoro radu je jednostran akt. Ako vaša pslodavka smatra da Vam može dati otkaz za vrijeme korištena prava,neka Vam ga dostavi na kućnu adresu poštom.Vi ste na porodiljnom i dok koristite ovo svoje Zakonsko pravo a i 15 dana nakon toga nikakovog otkaza NE SMIJE biti od strane posdavca jer Zakon o radu u svom

Članaku 34.govori o ZABRANI OTKAZA

 

(1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada s polovicom punog radnog vremena radi pojačane brige i njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada s polovicom punog radnog vremena radi brige i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, odnosno u roku od petnaest dana od prestanka trudnoće ili prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne smije otkazati ugovor o radu trudnici i osobi koja se koristi nekim od tih prava.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru,,saznala sam da ona sa 1.2 zatvara tj.gasi obrt i prelazi na firmu..jesam li i tako zakonski zasticena ili mi ipak tako moze dat otkaz...ona trazi od mene da potpisem otkaz a ona bi meni isplatila placu za 11 mjesec inace necu dobit placu,da napomenem od 1.12 sam na porodiljnoj

 

Ažurirano

 

Hvala na odgovoru,,saznala sam da ona sa 1.2 zatvara tj.gasi obrt i prelazi na firmu..jesam li i tako zakonski zasticena ili mi ipak tako moze dat otkaz...ona trazi od mene da potpisem otkaz a ona bi meni isplatila placu za 11 mjesec inace necu dobit placu,da napomenem od 1.12 sam na porodiljnoj....ona se koristi mojom diplomom...dali njoj treba strucna osoba i u firmi...hvala
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

andrea,

prema Vašom obrazloženju i situaciji u kojoj se nalazi Vaš poslodavac vjerojatni je scenarij da će Vam poslodavac ponuditi :

SPORZUMNI PRESTANAK UGOVORA O RADU što je jedan od načina prestanka radnog odnosa prema čl.122;st.5 Zakona o radu. Sam naziv sporazumni govori o glavnoj karakterisci istog. Dakle to je pisani dokument koji potpisom potvrđuju obje strane iz Ugovoro radu (Vi i poslodvac), a kojim se dogovaraju o svim uvjetima pod kojim će radni odnos prestati(neisplaćene plaće,otpremnina,naknada za eventualno neiskorišteni dio GO,eventulne Vaše obveze rema poslodvcu... troškov školovanja i ospsobljavnja za rad ili isl.).

Dakle ukoliko Vi budete zadovljni sa onim što će Vam poslodavc ponuditi u tom sp. o prestanku ugovora možete se složiti s njim potpisati isti. Ukliko nebudete,nečete potpisati=nečete se složiti sa istim pa ćete tržiti izmjene (npr.ako vam ne ponudi otpremninu i ako imate pravo na nju =min. 2g staža kod tog poslodavca).

Karakteristika ovakvog prestanka ugovora o radu je da gubite prvo a naknadu za nezaposene sa Zavoda,što za vas sada nije interesantno jer ste na korištenju prava-porodiljskom ali će biti kada Vam istio pravo istekne a ne nađete novi posao.

Što slijedi, ukoliko bilo koja strana ne bude zadovoljna ponuđenim u "sporazumu"?

Uslijedit će Vam REDOVITI OTKAZ Ugovora o radu od strane poslodavca. Šo ćete dalje, već smo djelomično opisali i nastavit ćemo kada saznate što točno nudi poslodavac.Naravno bitno je da i Vi odlučite što točno želite.

I upozorite poslodavku da prijetnje tipa "da ukoliko ne potpišete kako Vam naće isplatiti plaću" Zakon o radu ne poznaje. Plaću za izvršen rad MORA Vam isplatiti prema:

Određivanje plaće

Članak 90.

(1) Poslodavac je dužan radniku obračunati i isplatiti plaću u iznosu utvrđenom propisom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, odnosno ugovorom o radu.

I prema:

Isplata plaće i naknade plaće

Članak 92.

(1) Plaća se isplaćuje nakon obavljenog rada.

(2) Plaća i naknada plaće isplaćuju se u novcu.

(3) Ako kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu nije drukčije određeno, plaća i naknada plaće za prethodni mjesec isplaćuju se najkasnije do petnaestog dana u idućem mjesecu.

(4) Plaća i naknada plaće su, u smislu ovoga Zakona, plaća i naknada plaće u bruto iznosu.

I na koncu materijalna potraživanja ne zastarjevaju tri godine (potraživanje plaće,otpremnine).

A ukliko nise dolbili:

Isprave o plaći, naknadi plaće i otpremnini

Članak 93.

(1) Poslodavac je dužan, najkasnije petnaest dana od dana isplate plaće, naknade plaće ili otpremnine, radniku dostaviti obračun iz kojeg je vidljivo kako su ti iznosi utvrđeni.

(2) Poslodavac koji na dan dospjelosti ne isplati plaću, naknadu plaće ili otpremninu ili ih ne isplati u cijelosti, dužan je do kraja mjeseca u kojem je dospjela isplata plaće, naknada plaće ili otpremnine, radniku dostaviti obračun iznosa koje je bio dužan isplatiti.

(3) Obračuni iz stavka 2. ovoga članka su ovršne isprave.

(4) Ministar pravilnikom propisuje sadržaj obračuna iz stavaka 1. i 2. ovoga članka.

Za neptoštivnje gore rečenog slijedi:

Članak 229.

(1) Novčanom kaznom od 61.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba:

34) ako radniku ne dostavi obračun dugovane, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine, ili ako obračun nema propisani sadržaj (članak 93. stavci 2. i 4.)

Eto. Tako. Pa nek Vaša poslodavka malo razmisli prije ucjenjivanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija