Jump to content

Institut samopomoci iskljucuje sudsku zastitu?


duskarosenberg

Preporučene objave

Da li je tocno da se "posjed moze stititi ili putem suda ili dopustenom samopomoci"? Odnosno, ako se netko posluzi dopustenom samopomoci onda mu ne pripada pravo na sudsku zastitu posjeda. Da li to stoji iako samopomoc nije rijesila problem nego se smetanje posjeda nastavlja - od istih ljudi i na isti nacin?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samopomoc koristi se kao supsdijarna varijanta, i to kad: 1. Postoji neposredna opasnost(npr. Smetanje je u tijeku ili je posjed oduzet, 2.sudska pomoc bi stigla prekasno, 3. Sila koju upotrebljujete mora biti razmjerna naravi potrebe(nesmije biti jača), to pravo vam pripada u rokovima u kojima imate pravo na posjedovnu tužbu, ukoliko kojin slucajem se poslužite samopomoci izvan navedenih rokova zaštitili ste posjed ali odgovarate za prouzrocenu stetu, u svakom slučaju imate pravo podnijeti posjedovnu tužbu te pokušati ishoditi privremenu mjeru ako učinite vjerojatnim postojanje opasnosti od nasilja, ili nenadoknadive štete, samopomoc ne iskljucuje pravo na zaštitu putem suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I svakako ako se radi o domu tj. Prostoru u kojem boravite, dakle ako su protiv vaše volje ušli u dom, ili ga protupravno zaposjeli, možete policiji i/ili državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu tj. Prijedlog za progon zbog kaznenog djela narušavanja nepovredivosti doma, pa i ukoliko se ponove takvi ispadi moguče su i mjere procesne prisile protiv okrivljenika kao što su mjere opreza, ili u najtežem slucaju istražni zatvor, sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na razjasnjenju. Mislim da sam ispunila sve uvjete koje navodite - 1, 2 i 3 i to je sud prihvatio. Medjutim, problemi i dalje traju, pa se pitam - da li bi sada trebala podnijeti opet tuzbu za smetanje posjeda ili bi bilo bolje da idem na posjedovnu tuzbu ili tuzbu za zastitu vlasnistva. Ako pokusam ponovno samopomoc, npr. da postavim nova vrata i ogradu oko svoj posjeda, onda ocekujem da ce susjedi reagirati na uobicajeni nacin, uvredama, stetom, prijetnjom i sl.

 

Ažurirano

 

Zapravo radi se o dvoristu i vrtu, za sada jos nisu usli u dom, ali je netko koga nisam vidjela uspio otvoriti vrata i razbiti skure na jednom prozoru. Ali dobro je znati na koji nacin se mogu obraniti i od veceg nasilja, ako to bude potrebno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako su vrt i dvorište ograđeni onda su navedeni ostvarili biće kd narušavanje nepovredivosti doma iz čl 141 st 1 kz, što se tiće razbijanja vrata i ulaska tu ih također možete prijaviti za narušavanje nepovredivosti doma i oštećenje tuđe stvari, ako su upucene prijetnje na život, tijelo, uništenje društvenog položaja ili materijalnog opstanka, a vi shvačate te prijetnje ozbiljnim(premda se ozbiljnost prijetnje prosuđuje objektivno), ili ako vas zastrašuju ili na drugi način izazivaju tjeskobu može biti riječ o kd nametljivog ponašanja jel koliko mogu zakljuciti radi se duljem vremenu. Sve ovisi o okolnostima, vlasnicka tužba je bespotrebna, dovoljna je samo posjedovna. U parnici za smetanje posjeda se ne raspravlja o pravu na posjed, poštenju posjeda i sl. Vec samo o zadnjem posjedovnom stanju i njegovom činu smetanja, sud tijekom cijelog postupka može po službenoj dužnosti i bez saslušanja protivne strane donijeti privremene mjere koje se donose u ovršnom postupku ako postoji opasnost od nasilja, ili nenadoknadive štete, svakako predložite sudu donošenje privremene mjere, nakon okončanja postupka i pravomocnosti rješenja o smetanju posjeda, to rješenje ima snagu ovršne isprave te ukoliko se ponovi smetanje koje se bitno ne razlikuje od prošlog, zatražite ovrhu. Iako vam savjetujem da ako ikako možete se razumno dogovoriti i rasčistiti stvari na civiliziran način, kako se ne bi vukli po sudovima jer će to svaki dan sve više eskalirati. Još jednom sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija