Jump to content

Kako dobiti vlasnicki list kada je drzava vlasnik cestice?

Mr. Smith
 Dijeli

Preporučene objave

pozdrav, moze mi itko pomoći, naime išao sam u banku dignuti stambeni kredit pošto sam dobio rješenje o izvedbenom stanju kuće te sam mislio da mogu na osnovu toga dobiti vlasnički list, koji je banci uvjet za dizanje navedenog kredita. Na z.k.-u hladan tuš, nemogu dobiti vlasnički list pošto je vlasnik čestice na kojoj mi je kuća, Republika Hrvatska. Postoji li drugo, brže rješenje od ulaska u spor sa državom?

Dijeli na drugim stranicama

Ukratko, treba mi vlasnički list kuće pošto planiram dignuti stambeni kredit. Ali nemogu ga dobit pošto je država vlasnik čestice jer mi u općini nije prošla katastarska izmjera, bio sam kod odvjetnika koji mi je rekao da je bolje da ne ulazim u spor sa državom jer je jako dugotrajno. Sad me zanima, jer mi se žuri, da li postoji neki način da brže se upišem kao vlasnik čestice i tako dobijem taj vlasnički list?

Jer imam rješenje o izvedenom stanju kuće na toj čestici, ispada na kraju da ta legalizacija ne vrijedi ničemu

Gradio sam je ja, počeo sam je gradit prije 20 godina i stanujem u njoj već preko 10 godina. Mislio sam da sam ja vlasnik pošto sam pokrenuo postupak legalizacije i na kraju dobio već spomenuto rješenje o izvedenom stanju kojim se kuća ozakonjuje na moje ime, ali nemogu dobit vlasnički list pošto nije prošla katastarska izmjera u mojoj općini te se ta čestica na kojoj sam legalizira kuću vodi na Republici Hrvatskoj

Legalizacija kuće nema nikakve veze s vlasništvom zemljišta na kojem je kuća sagrađena.

Dakle, možda jeste a možda i niste vlasnik zemljišta u skladu s ovim što vam je rečeno u prethodnim postovima, ali to samo po sebi s legalizacijom nema veze.

Što se tiče države - koliko god bilo opravdano kritiziranje ove države s obzirom na sve moguće i nemoguće nedostatke koje doista ima - to da ste se vi generacijama ponašali kao da nikakva država - ni ova sadašnja ni njezine ranije "reinkarnacije" - niti ne postoji (pa ste prenosili nasljedstvo "s koljena na koljeno bez ikakvih papira", a očito i bespravno gradili) doista nije greška države.

Mogu vas razumjeti samo utoliko što je naziv "legalizacija" koji se koristi za postupak administrativnog priznavanja građevina s urbanističkog stajališta potpuno promašen i pogrešan, ne radi se tu ni o kakvom ozakonjenju nego samo o "dogovoru" s državom u vezi urbanističkih propisa, dakle o nekoj vrsti "urbanističke amnestije". Pod "legalizacijom" bi svatko normalan podrazumijevao prvenstveno vlasničko i zemljišnoknjižno sređivanje stanja, a upravo o tome se ne radi. Dakle, posve opravdano ste pogrešno shvatili.

Ako malo (ali samo malo) pojednostavnimo i pretjeramo pa usporedimo bespravnu gradnju s kaznenim postupcima, onda bi "legalizacija" nedjela značila da to nedjelo više nije kazneno djelo, a to je očigledno sasvim različito od amnestije ili zastare, kad kazneno djelo ne prestaje biti kazneno djelo, ali se krivac oslobađa progona.

Hvala vam na objašnjenju, i sve stvarno stoji i slažem se sa vama u svemu što ste rekli. Ali nisam ja ni prvi ni jedini koji se snalazio i borio kako zna i umije (nedostatak novaca,opcija itd.) i sigurno da nisam trebao bespravno graditi ali naposlijetku platio sam kaznu za tu bespravnu gradnju jer želim da bude sve pravno i legalno. Normalno je da postoje propisi kojih se moramo držati, ali ljut sam zato što je tako dugotrajno i komplicirano.

I, što na kraju ispada da sam legalizirao kuću bez veze, dao sam novce radi papira koji ne vrijedi ničemu.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

Dijeli

• Napravi novi...

Važna informacija