Anonymus111 objavljeno: 14. siječanj 2015. Dijeli objavljeno: 14. siječanj 2015. Pozdrav svima! Nalazim se u skakljivoj situaciju i molim savjet jer mi sud prijeti naplatom od mojih roditelja ili zatvorom. Otac sam dijeteta koji ima 2 i pol godine. Nedavno mi je sud dodijelio alimentaciju od 1000kn i ja sam se slozio iako sam nezaposlen jer sam imao novaca sa strane i mogao sam placati odredjen iznos. U zadnje vrijeme sam ostao bez novaca,i dalje nezaposlen i nisam mogao toliko placati nego puno manje a jedno vrijeme nista. I majka me dovela do suda i sud je odredio da imam dug primjer 8 tisuca kuna koji moram podmirit u roku mjesec dana od donosenja odluke ili da otac mora platiti kojem su vec poslali poziv. Mene zanima sta ja tu mogu ucini s obzirom da su ukinuti.novi zakoni i s obzirom da sam nezaposlen. Zakoni spominju i da otac nije duzan placat visoku alimentaciju ukoliko ne vidja cesto dijete. Ja ga vidjam jako rijetko jer je u daljnem gradu stoga moram platiti i autobusnu kartu. Takodjer je sud i odredio da majka dovozi dijete jednom u tjednu kod mene ali nije to niti jednom napravila odkad se dijete rodilo. Ide li to meni u korist i mogu li se jednostavno pozaliti da dug jer sam nezaposlen i to je visoka alimentacija s obzirom da je zakon da je alimentacija do 6,7 god dijetetq 900kn od 17% prosjecne place. Cak su mi i uskratili odvjetnika sto je to moje pravo? Molim za pomoc ili savjet?? Unaprijed zahvaljivam Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
crni33 odgovoreno: 14. siječanj 2015. Dijeli odgovoreno: 14. siječanj 2015. Morate zatražiti smanjenje alimentacije a to možete ako alimentacija nije u skladu s vašim financijskim sposobnostima, i naravno ukoliko su izmjenjene okolnosti tj. Neviđanje djeteta. Što se tiće tužbenog zahtjeva za uzdržavanje od strane bake i djeda njihova dužnost nastaje samo ako vi ne uzdržavate dijete. Zbog neviđanja djeteta možete na temelju sudske odluke kojom je odluceno da imate pravo na viđanje, zatražiti ovrhu radi ostvarenja susreta s djetetom. Što ste točno mislili pod uskratili odvjetnika?(ako mozete detaljnije objasnite). Što se tice kaznene odgovornosti zbog povrede dužnosti uzdržavanja ono treba biti počinjeno s namjerom, i ako ne uspijete dokazati da niste u fin mogucnosti placati uzdržavanje. Potreban je trajniji negativni stav počinitelja, pa neče biti ovog kd ako neplatite npr. 2-3 uzdržavanja čak i namjerno jer se primjenjuje kao ultima ratio (posljednje sredstvo), a dovoljna je i obiteljskopravna zaštita i zastita putem ovrhe i sl. Kazneno pravo daje samo jaču zaštitu tim dobrima. Sretno! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Anonymus111 odgovoreno: 14. siječanj 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 14. siječanj 2015. Postovani,sud mi je odbio drzavnog odvjetnika vjerovatno jer otac ima stalna primanja. Mogu li se zaliti na to? I neznan dali prolazi na sudu da trazim smanjenje alimentacije kada me oni terete za neplacanje alimentacije. Bojim se da ce mi reci da je to drugi slucaj za koji trebam pokrenuti postupak ili zasto sam prihvatio onda placati toliki iznos. Mogu li se braniti jednostavno s tim da sam nezaposlen,da nemogu vratiti dug koji je svakako bio prevelik zbog alimentacije koju nisam mogao placati? Unaprijed hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
crni33 odgovoreno: 14. siječanj 2015. Dijeli odgovoreno: 14. siječanj 2015. Postovani,sud mi je odbio drzavnog odvjetnika vjerovatno jer otac ima stalna primanja. Mogu li se zaliti na to? I neznan dali prolazi na sudu da trazim smanjenje alimentacije kada me oni terete za neplacanje alimentacije. Bojim se da ce mi reci da je to drugi slucaj za koji trebam pokrenuti postupak ili zasto sam prihvatio onda placati toliki iznos. Mogu li se braniti jednostavno s tim da sam nezaposlen,da nemogu vratiti dug koji je svakako bio prevelik zbog alimentacije koju nisam mogao placati?Unaprijed hvala Odvjetnika imate pravo uzeti to vam nitko ne može uskratiti. Morate pokrenuti postupak da za smanjenje alimentacije, ali ste dužni uzdrzavati dijete u skladu sa svojim mogucnostima, morate dokazati da niste bili u mogucnosti placati uzdrzavanje. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.