Milica Masal objavljeno: 16. siječanj 2015. Dijeli objavljeno: 16. siječanj 2015. Sa mojim pokojnim očuhom imala sam ugovor o doživotnom uzdržavanju.Nakon njegove smrti,postala sam vlasnica njegovog stana i posjedujem sada vlasnički list 1/1.Prije par mjeseci sam se razvela.Moj bivši suprug tvrdi kako je taj stan- bračna stečevina,u što čisto sumnjam.Činjenica jeste da sam postala vlasnicom navedenog stana dok smo bili u braku,međutim.. zanima me jesu li njegove tvrdnje istinite ili ne.Pošto sam već duže vrijeme nezaposlena,ozbiljno razmišljam o iznajmljivanju stana u poslovne svrhe ili slično.I tu moj bivši muž tvrdi da mu moram dio isplaćivati,jer na to kaže,ima pravo. Dakle,moje najteže pitanje bilo bi- ima li bivši suprug ikakva prava,i ako ima- koja su to.. ? U slučaju prodaje stana ili iznajmljivanja- pripada li mu dio i koliki..? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
crni33 odgovoreno: 16. siječanj 2015. Dijeli odgovoreno: 16. siječanj 2015. Sa mojim pokojnim očuhom imala sam ugovor o doživotnom uzdržavanju.Nakon njegove smrti,postala sam vlasnica njegovog stana i posjedujem sada vlasnički list 1/1.Prije par mjeseci sam se razvela.Moj bivši suprug tvrdi kako je taj stan- bračna stečevina,u što čisto sumnjam.Činjenica jeste da sam postala vlasnicom navedenog stana dok smo bili u braku,međutim.. zanima me jesu li njegove tvrdnje istinite ili ne.Pošto sam već duže vrijeme nezaposlena,ozbiljno razmišljam o iznajmljivanju stana u poslovne svrhe ili slično.I tu moj bivši muž tvrdi da mu moram dio isplaćivati,jer na to kaže,ima pravo. Dakle,moje najteže pitanje bilo bi- ima li bivši suprug ikakva prava,i ako ima- koja su to.. ? U slučaju prodaje stana ili iznajmljivanja- pripada li mu dio i koliki..? Buduci da je imovina stecena ugovorom o doživotnom uzdržavanju, smatra se bracnom stecevinom, obzirom da je trajala bracna zajednica u vrijeme stjecanja, pripada vam svakome po 1/2. Nemate pravo prodati stan bez njegove suglasnosti. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Milica Masal odgovoreno: 16. siječanj 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 16. siječanj 2015. Imovina jeste stečena ugovorom o doživotnom uzdržavanju mog pokojnog očuha dok je trajala bračna zajednica bivšeg supruga i mene.Međutim,za života mog očuha,napravio je potvrđen dokument kod javnog bilježnika na kojem jasno piše kako nakon njegove smrti isključivo ja postajem vlasnicom stana,te na vlasničkom listu stoji moje ime,ne i mog bivšeg supruga.Nije mi jasno po kojem se to zakonu onda može smatrati bračnom stečevinom ??? Onda predpostavljam da se bračnom stečevinom moraju smatrati i vozila koja bivši suprug posjeduje ( kupljena za vrijeme braka ),a i obrt koji on vodi na svoje ime,pošto je obrt sebi otvorio dok smo bili u braku. Zar nije i njegov obrt "bračna stečevina" ? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
crni33 odgovoreno: 16. siječanj 2015. Dijeli odgovoreno: 16. siječanj 2015. Imovina jeste stečena ugovorom o doživotnom uzdržavanju mog pokojnog očuha dok je trajala bračna zajednica bivšeg supruga i mene.Međutim,za života mog očuha,napravio je potvrđen dokument kod javnog bilježnika na kojem jasno piše kako nakon njegove smrti isključivo ja postajem vlasnicom stana,te na vlasničkom listu stoji moje ime,ne i mog bivšeg supruga.Nije mi jasno po kojem se to zakonu onda može smatrati bračnom stečevinom ???Onda predpostavljam da se bračnom stečevinom moraju smatrati i vozila koja bivši suprug posjeduje ( kupljena za vrijeme braka ),a i obrt koji on vodi na svoje ime,pošto je obrt sebi otvorio dok smo bili u braku. Zar nije i njegov obrt "bračna stečevina" ? Bez obzira što u ugovoru piše da ste vi iskljucivo vlasnik, bili ste u bracnoj zajednici za vrijeme stjecanja, a i takva odredba ugovora gdje se iskljucuje drugoga od bracne stecevine je ništetna. Obiteljski zakon je takav. Da i vozila i sva ostala imovina koju ste stekli za vrijeme bracne zajednice(ne braka), je bračna stecevina. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
bovu odgovoreno: 16. siječanj 2015. Dijeli odgovoreno: 16. siječanj 2015. podnijeti tužbu uza utvrđivanje i podjelu bračne stečevine. sud će prema dokazima utvrditi zajedničku imovinu. za ispunjavanje ugovora o doživotnom uzdržavanju dali ste plaćanja vršili novcem zarađenim za vrijeme zajedničkog života ? koji je doprinos bivšeg u ispunjavanju ugovora ? auto kupljen u braku (za vrijeme zajedničkog života ) novcem zarađenim u braku je bračna stečevina (vlasništvo 1/2 i 1/2) obrt otvoren u braku (imovina obrta )je 1/i 1/2 ali i dugovi ako ih ima. kredit ostvaren u braku i za potrebe kućanstva je bračna stečevina i djeli se 1/2i 1/2. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 17. siječanj 2015. Dijeli odgovoreno: 17. siječanj 2015. Pročitajte članak, vidite koja varijanta postoji u vašem slučaju i evo vam odgovora. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.