Jump to content

privatna tužba


NERA41

Preporučene objave

kazneni postupak je proveden, mi smo dobili rješenje gdje se navodi da će se protiv okrivljenice provesti istraga zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo protiv sigurnosti prometa izazivanjem pr.nesreće opisano u čl 227 st.2 u svezi st.1i st6. Kaznenog zakona. Nesreća se dogodila u listopadu 2014.g. Nama je rečeno da okrivljenicu možemo i privatno tužiti,ali mi smo odustali od toga jer ima malo dijete i samohrana je majka. Međutim ona mijenja iskaze i širi priče u svoju korist, te smo tako i mi odlučili da ju i privatno tužimo. Da li je to sada moguće i na koji način? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazneni postupak nije proveden, već je u tijeku. Vi ste pretpostavljam bliski srodnik žrtve? Ako jeste, tada tijekom kaznenog postupka stavite imovinsko-pravni zahtjev usmjeren na naknadu štete. Time ćete prevenirati eventualan nastup zastare potraživanja. Nakon pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, biti ćete upućeni u parnicu i tamo potraživati naknadu štete, koju ćete u slučaju osuđujuće presude i dobiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom se optuženici stavlja na teret nehajno izaizvanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom (čl. 226. st. 6. KZ-a), propisana kazna zatvora jeste u rasponu od 1-8 godina. Koja će kazneno-pravna sankcija na kraju biti izrečena, ovisi o nizu faktora, kao primjerice njezina dosadašnja (ne)osuđivanost, na koji način će se postaviti i u kojem smjeru iznositi obranu tijekom postupka, odnos optuženice nakon počinjenja djela, ponašanje prema vama te ima li još kakvih dodatnih bilo olakotnih bilo otegotnih okolnosti itd. itd.

 

Inače, nepisano pravilo je da DORH, u svakom slučaju prometne nezgode sa smrtnom posljedicom traži bezuvjetan zatvor, ali sudska praksa nekako ipak naginje više ka uvjetnoj osudi ili barem djelomičnoj uvjetnoj osudi, pogotovo ukoliko je optuženik dotada nekažnjavan, sve prizna i pokaje se. Ali, ponavljam - svaki slučaj je svijet za sebe, tako da je vrlo nezahvalno, ovako na slijepo prognozirati ishod.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije zločesto. Dapače, itekako je razumljivo. U slučaju gubitka bliske osobe, ljudi u pravilu, gube prag tolerancije koji su imali prije, osobito prema osobi odgovornoj za gubitak. Još ako ta osoba počne s nekim muljanjem i izmotavanjem... Razumljivo. Ali, ipak sam postupak biti će izvan vaše domene, i pokušajte ne unositi previše emocija u njega. Znam da je to puno lakše reći negoli napraviti, ali biti će daleko bolje po vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija