Liliputanac objavljeno: 21. siječanj 2015. Dijeli objavljeno: 21. siječanj 2015. Pitanje u sferi teorije, Na jednom sudu je osoba XY oslobođena za kazneno djelo,a na drugom sudu (npr.u nekom drugom gradu) za potpuno identično kazneno djelo (identično u svakom mogućem pogledu!) druga osoba je optužena.Pretpostavka je da ni u jednom slučaju nije nastupila zastara. Da li se u žalbenom postupku optužena osoba može pozvati na oslobađajuću presudu osobe xy donesenu na drugom sudu?I da li je uopće pravno moguće da dođe do slučaja da se za neko u svakom pogledu identično kazneno djelo donesu dvije različite presude? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 21. siječanj 2015. Dijeli odgovoreno: 21. siječanj 2015. Je li ova druga optužnica potvrđena? Ako se doista radi o potpuno identičnom kaznenom djelu, takvo što u praksi se ne bi smjelo desiti. Očito je ovdje i pitanje mjesne nadležnosti upitno, pa imajući u vidu navedeno i ovisno o odgovoru na gore postavljeno pitanje, možda još nije kasno za isticanje prigovora mjesne nenadležnosti. S druge strane, ukoliko je ova prva presuda postala pravomoćnom, tada se radi o tzv. res iudicati (presuđenoj stvari), i to svakako treba istaknuti u ovom drugom postupku. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Liliputanac odgovoreno: 21. siječanj 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 21. siječanj 2015. Ne radi se o nečem konkretnom,zato sam i napisao da je moje pitanje u sferi teorije:-)) U svakom slučaju hvala na odgovoru. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 21. siječanj 2015. Dijeli odgovoreno: 21. siječanj 2015. U teoriji je takvo što moguće, ali u teoriji je zapravo sve moguće. Međutim, u praksi se ovo ne smije desiti. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
drot13 odgovoreno: 21. siječanj 2015. Dijeli odgovoreno: 21. siječanj 2015. Ako misliš na presedane (obvezujuće) tipa onih iz američkih zakona, kod nas toga nema. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 22. siječanj 2015. Dijeli odgovoreno: 22. siječanj 2015. Teško da bi se ovdje uopće i moglo govoriti o presedanu. Sve se lako provjeri, pogotovo kroz informatički sustav. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
drot13 odgovoreno: 22. siječanj 2015. Dijeli odgovoreno: 22. siječanj 2015. Ma mene obično pitaju nešto takvo baš u okviru tih presedana vidljivih u pravnim filmovima i serijama, pa sam pomislio da se možda cilja na nešto takvo. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 23. siječanj 2015. Dijeli odgovoreno: 23. siječanj 2015. Da, ovi američki filmovi i serije nemaju veze s realnošću našeg sustava, ali se ljudi "kače" na njih. Nekih dodirnih točaka ima, ali... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.