Jump to content

prekovremeni sati na službenom putu


agamemnon

Preporučene objave

bio sam tjedan dana na službenom putu u drugoj državi (u firmi koja je dio grupacije kojoj i mi pripadamo). svaki dan sam radio 12h, dakle, 4h prekovremeno. kad sam se

vratio uredno su mi isplaćene dnevnice za cijeli tjedan (5 radnih dana), ali me zanima da li sam ostvario pravo i na te prekovremene sate? osim toga moj poslodavac je potpisao sporazum s radničkim vijećem o preraspodjeli radnog vremena pa mi kaže da nemam nikakve prekovremene sate. da li je to stvarno tako? ili ipak imam pravo da u 1 godini dana te sate budem slobodan, bez obzira na isplaćene dnevnice i bez obzira što su mi svi radni dani isplaćeni u plaći? molim vas, odgovorite!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle agamemnone,

to sa prekovremenima i radom na terenu ide ide ovako:

Prema Zakonu o porezu na dohodak, dnevnice za službena putovanja u zemlji i inozemstvu isplaćuju se za putovanja iz mjesta u kojemu je mjesto rada ili iz mjesta prebivališta/uobičajenog boravišta radnika koji se upućuje na službeno putovanje u drugo mjesto (osim u mjesto u kojemu ima prebivalište ili uobičajeno boravište), a udaljenosti najmanje 30 kilometara, radi obavljanja u nalogu za službeno putovanje određenih poslova njegova radnog mjesta, a u svezi s djelatnosti poslodavca. Dnevnice za službena putovanja u zemlji i inozemstvu jesu naknade za pokriće izdataka prehrane, pića i prijevoza u mjestu u koje je radnik upućen na službeno putovanje.

Prekovremeni rad je rad iznad redovnog radnog vremena.

S obzirom da se radi o dvije potpuno različite kategorje, isplata jednog ne isključuje isplatu drugog. Kod prekovremenog samo treba vidjeti limite koji su postavljeni kolektivnim ugovorima s obzirom na broj mogućih prekovremenih sati.

Ovo će reći da imaš pravo naprekovremne sate li trebaš pogledati normtivne akte Društva u kojem radiš jer se oni znaju ralkovti ovisno od branše do branše (drugačije je ako si grđevinar ili prof. na seminaru).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija