fakincina objavljeno: 23. siječanj 2015. Dijeli objavljeno: 23. siječanj 2015. Opis situacije: Ženska osoba Ž dolazi na dogovoreno vrijeme sa muškom osobom P na dogovorenu kavu i izlazi iz auta i na parkingu kaže muškoj osobi P (međusobno se poznaju) slijedeće: čuj P imaš 7 dana da mi vratiš dug ili me više nije briga ja sam svoj dug nekom prodala. Tip šokiran krene prema svom autu i tada iz njezinog auta izlazi muška osoba (koju P ne poznaje) i tip mu kaže ejjjj te se P okrene misleći da če ga ovaj napasti, a tip izvadi mobitel i slika P i kaže mu sad te imam i na fotografiji i vidimo se. Uglavnom tip se ušokirao i preplašio u prvi mah i želi podneski kaznenu prijavu ali mislim da to nije dovoljno za kazneno djelo prijetnje. Zanima me da li ovdje ima elemenata za kaznenu prijavu prijevare po članku 139. st.1 i 2. Kaznenog Zakona? Ili ima elemenata kojeg drugog kaznenog djela? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 23. siječanj 2015. Dijeli odgovoreno: 23. siječanj 2015. Po mom mišljenju, ovdje nema ničeg kazneno-pravno relevantnog. Kazneno djelo prijetnje je kazneno djelo kod kojeg učinjene (izgovorene, napisane ili na drugi način prezentirane) prijetnje moraju biti takve da se objektivno mogu smatrati prijetećima odnosno opasnima po osobnu slobodu pojedinca. Dakle, sam osobni doživljaj žrtve je irelevantan, jer ljudi su različiti i različita je njihova impresija i reakcija na ponašanje drugih. Iz tog razloga, kazneno pravo uvijek traži taj objektivan pristup, jer je u konačnici najpravedniji. Među ostalim, prijetnja mora biti i konkretizirana. Ove riječi - cit. "imaš 7 dana da mi vratiš dug ili me više nije briga ja sam svoj dug nekom prodala" te "ejjjj i vidimo se", uz fotkanje nisu takve da ih se objektivno može smatrati prijetećima. Eventualno bi to moglo doći u obzir, u slučaju da je paralelno išla neka gestikulacija u vidu prelaska palcem preko vrata, aludirajući na klanje ili "pucanje" šakom u smjeru žrtve. Ali ako nema ni opisanih ili sličnih gesti, već je sve doista ostalo na ovim riječima - nema ničeg. Zasada, a što budućnost nosi, prijatelj će vidjeti. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
fakincina odgovoreno: 24. siječanj 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 24. siječanj 2015. Hvala na odgovoru G-man i ja sam bio istog mišljenja ali htio sam potvrdu toga. Po tvome mišljenu da li tu ima elemenata drugog kaznenog djela npr. uznemiravanje, zastrašivanje ili nešto slično? Npr. čl. 140 KZ nametljivo ponašanje? Jer mi je frend rekao da mu je zadnjih cca mjesec i pol dana često slala sms poruke da se nađu i pisala nebuloze. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 24. siječanj 2015. Dijeli odgovoreno: 24. siječanj 2015. Jedino što je još moguće, teoretski mislim - jeste nametljivo ponašanje iz čl. 140. KZ-a. Radi se o posve novom kaznenom djelu, za koje dosada još nema neke relevantne prakse viših sudova, a imaj na umu da se radi o djelu po čijoj žalbi odlučuje Županijski sud, kojih ima 15 u RH, pa je za vjerovati da će i praksa biti različita. Barem u ovom prvotnom razdoblju (cca 4-5 godina), dok se ne unificira. Teoretski govoreći, ovakvo neželjeno uspostavljanje kontakta potpada pod jedan od modaliteta djela, ali pritom su vrlo bitne i posljedice, a one su takve da kod žrtve izazivaju tjeskobu ili strah po vlastitu sigurnost ili sigurnost bliskih osoba. Ukoliko u tim SMS-ovima nema nekih ozbiljnijih, težih riječi (ne prijetećih, jer je to domena prijetnje), onda smatram da nema ni opisanih posljedica. A sad, ako frend smatra da bi se prijavom za nametljivo ponašanje mogao riješiti ove svoje "stalkerice", nek ju podnese. Ali, smatram da će se u postupak vrlo teško ići. Pogotovo ne u nedostatku ovih posljedica. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.