Jump to content

usmeni dogovor - jamac za kredit


dupin2607

Preporučene objave

Dobar dan,

molim vas za savjet!!

Situacija je sljedeca. Moj muz je u 8-om mjesecu 2013. godine u usmenom dogovoru pristao biti jamac za kredit, nazovimo ga prijatelju.

Dogovor je bio takav da mu treba samo max 6-8 mjeseci bit jamac, nakon toga ce mu ulogu jamca preuzet zarucnica koja bi tad trebala dobiti ugovor o stalnom radnom odnosu, dotad kao ne moze bit jamac.

U tom trenutku muz je vec bio u kreditu.

U medjuvremenu je tip raskinuo sa zarucnicom i moj muz mu je jos uvik jamac. "Prijatelj" je uredno placao kredit jedno mozda pola godine, a onda su pocele dolazit opomene.

Evo vec treci put muzu blokirana cijela placa radi otplate duga za "prijateljev" kredit.

On bi nam uredno donio cijeli iznos place koji je blokiran, sve do sad.

Ovaj mjesec jos nije donio sve.

Zanima me sljedece:

Da li se ista moze uciniti da se ubrza skidanje mog muza sa statusa jamca s obzirom da nemamo nista napismeno?

Sve se bazira na usmenom dogovoru kojem sam ja bila svjedok, ali ne znam moze li se mene uopce smatrat svjedokom s obzirom da sam ja supruga jednog od navedenih?

Saznali smo da on duguje novce na sve strane, (a i mi smo do grla, kad je rijec o dugovima) i sad nas je strah da kad ga sljedeci put blokiraju nece imat odakle vratit..

On uredno govori svaki misec da ce ga za koji dan skinit sa jamca, ali to za koji dan nikako da dodje.

Ima li ikakvog izlaza iz ove situacije ili da se pomirimo sa cinjenicom da smo do 2023 u strahu svaki mjesec oce li bit blokade ili ne??

Unaprijed vam se zahvaljujem na savjetima..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je. Suprug laže ili je prezentacija slučaja pogrešna. Temeljem čega bi banka teretila onda njega? Riječi korisnika kredita "da, on mi je jamac, skidajte njemu"?

 

Da se ovaj usmeni dogovor možda ne odnosi na zaručničino preuzimanje funkcije jamca? A glede čega se trebate upitati - kako ćete to dokazati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I banka je ta koja odlučuje tko uopće može jamčiti da će kredit biti uredno vračen. Mnogi su odbijeni jer nisu kreditno sposobni ili se nalaze na crnoj listi HROK-a. Sve se provjerava. Tako da to što je suprug rekao usmeno "prijatelju" da će mu biti jamac apsolutno ništa ne znači.

Sjednite s suprugom za stol i ozbiljno porazgovarajte, ili prošečite s njim do banke koja mu je blokirala račune.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Definitivno sam se krivo izrazila..

Usmeni dio dogovora se odnosi na ovaj dio sto se tice njegove zarucnice, tj. da mu moj muz bude jamac pola godine, malo vise mozda..

Oni su u banci naravno potpisali svu potrebnu papirologiju, ali i tu ima toliko puno nejasnoca koje ja jednostavno ne znam objasnit..mogu probat..

Muz mi je u tom trenutku,ponavljam, vec bio u kreditu..banka mu odobri status jamca bez obzira na cinjenicu sto rata njegovog kredita i kredita u kojem je jamac prelazi iznos njegove mjesecne place..znaci sad kad ovaj ne plati kredit tri miseca, blokiraju mog muza, skinu mu cili iznos place, a da mi svoj kredit ne mozemo platit..

To mi nije jasno kako je uopce moguce, zar mu po zakonu ne trebaju ostavit dvije trecine od place za zivit??

Dalje, rata tog kredita kojem je moj muz jamac je tolika da "prijatelj" otplacuje jedan dio na trajni nalog, a drugi dio donosi osobno u banku.. njegov poslodavac mu nije dozvolija vecu ratu jer mu po zakonu to ne moze omogucit..

Na cinjenicu da je moj muz vec u kreditu su samo zatvorili oci i da to nema nikakve veze..taj kredit je tom "prijatelju" odobrija njegov rodjak koji je direktor banke..uff, iznerviran se samo dok pisen..

Zanima me taj usmeni dio dogovora vise od icega.. sta je potpisao potpisao je, to je sad vec gotova stvar..

Da li ima ista sto se sad moze napravit za nekako rijesit situaciju..??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znala je banka sto posto jer su u istoj banci dignuta oba kredita, obojici je tekuci racun na koji primaju placu u toj banci i zena koja im je slagala papire za kredit je mom muzu izravno rekla nesto tipa: znamo da ste vi vec u kreditu, na to cemo malo zatvorit oci.. ipak nam direktor banke nosi isto prezime kao i podnositelj zahtjeva, ako me razumite..ako on odobrava kredit, nije na meni da se zamaram tim sitnicama poput vaseg vec postojeceg kredita..

Sljedeci korak ce nam biti otic popodne na pravni fakultet u Splitu, zatrazit pomoc oko podnosenja tuzbe (ako je vec moguce podnijeti tuzbu) u onoj njihovoj novootvorenoj udruzi za besplatnu pravnu pomoc ili kako se vec zove..

Hvala vam puno na savjetima i pomoci..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve se bazira na usmenom dogovoru kojem sam ja bila svjedok, ali ne znam moze li se mene uopce smatrat svjedokom s obzirom da sam ja supruga jednog od navedenih?

 

Debelo pristran svjedok.

 

večje postojala zaduženost po kreditu. banka je to znala ali zanemarila.

 

Irelevantno za usmeno obećanje preuzimanja jamstva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija