Jump to content

Zastara nužnog dijela


Teletabis Prodaja

Preporučene objave

Koji je vremenski period za zahtjevanje nužnog dijela?Nakon ostavinske nisam tražila svoj nužni dio.radi se o stanu majke koji je pripao sestri.Oporuko je majka njoj ostavila stan,a meni kućicu na selu.Vrijednost stana je 5 puta veća od kuće.S te osnove mogu li tražiti nužni dio ili isplatu razlike u vrijednosti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Valja istaknuti da pravomoćno rješenje o nasljeđivanju veže stranke koje su sudjelovale u ostavinskom postupku ukoliko im nije priznato pravo da svoj zahtjev ostvaruju u parnici.

 

Budući da ste bili sudionik,Vi ste već u ostavinskom postupku mogli istaknuti prigovor radi povrijede nužnog dijela, što niste učinili,glede čega takav zahtjev ne može te s uspjehom isticati niti sada, jer odluka ostavinskog suda,u odnosu na sudionike ostavinskog postupka, ima značaj presuđene stvari.(vidi odluku Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Rev 1519/98, od 16. V. 2001.objavljenu u Prilogu javnobilježničke komore 4 2013 | 82),

kao i odluku Županijskog suda u Varaždinu, Gž-1205/07-2, od 1. IV. 2008.

""Rješenje o nasljeđivanju u odnosu na tužiteljicu koja je sudjelovala u ostavinskom postupku i dala valjanu nasljedničku izjavu kojom je vlastoručnu oporuku priznala istinitom i pravovaljanom, ima značaj presuđene stvari.""

 

No,u vezi navedenog treba napomenuti da prema prihvaćenom stajalištu sudske prakse sudionici ostavinskog postupka mogu i poslije pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju tužbom tražiti stvar koja se vodila kao stvar ostavine ako se tužbeni zahtjev zasniva na pravu vlasništva ili na nekoj drugoj pravnoj osnovi nezavisnoj od nasljedstva, jer pravomoćno rješenje o nasljeđivanju veže stranke koje su sudjelovale u ostavini samo glede odluke o pravu nasljedstva i legata,što je istaknuto u odluci Županijskog suda u Varaždinu, Gž-183/09-2, od 2. IV. 2009.,no u vašem slučaju radilo bi se o nasljedno pravnom zahtjevu,pa bi se ishod parnice mogao naslutiti.

Rezume navedenog je da sudionik ostavinskog postupka zahtjev za vraćanje zbog povrede nužnog dijela mora postaviti u postupku ostavinske rasprave, jer nakon pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju nasljednik gubi to svoje pravo ostvarivati u posebnoj parnici. U tom smislu stajalište je i Vrhovnog suda Republike Hrvatske, br. Rev–252/94 od 29. svibnja 1997...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija