Jump to content

Pravo tehničkog osoblja u osnovnim školama


crosslex

Preporučene objave

Pozdrav,

radim u osnovnoj školi na radnom mjestu kuhara,

prema ugovoru radno vrijeme mi je 8 sati, međutim pošto se u školi radi u dvije smjene moje radno vrijeme je 2 tjedna u mjesecu od 6 do 17 sati a druga 2 tjedna od 6 do 16.

Iz ovoga je vidljivo da u prosjeku radim 55 sati više u mjesecu koji mi nikako nisu plaćeni.

osnova na platnoj listi mi je 168 sati u prosjeku ovisno o radnim danima.

Ravnatelj škole kaže da su mu ruke vezane i da mu ministarstvo ne dozvoljava zaposliti još jednu osobu.

prema pedagoškim normama jedan kuhar radi na broj od 70 kuhanih obroka ili 250 mlijećnih obroka. naknadno sam saznao da je škola registrirana u ministarstvu da poslužuje mlijećne obroke ,a stvarnost je drugačija jer se jelovnik bazira na 4 dana kuhanih obroka i jedan dan mlijećni.

broj djece koja se hrani u školi je 230 + 15-tak učitelja, što je i više nego dovoljno da se zaposli još jedna osoba i da se radi u smjenama.

 

kome se obratiti i kako riješiti ovaj problem???

koliko sam shvatio zakone ovdje ima materijala da se tuži i škola i ministarstvo, ali mislim da se u ovoj državi, boriti protiv države je čista utopija.

 

Molim savjet!!!

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, sukladno Pravilniku o djelokrugu rada tajnika te adm.-teh. i pom. poslovima norma za jednog kuhara iznosi "najmanje 70 objeda u obliku toplog obroka odnosno najmanje 270 mliječnih obroka dnevno".

Ako Vam je ikakva utjeha, skoro da i ne postoji škola koja ima dovoljan broj kuhara i tehničkog osoblja. Škola u kojoj radim ima 2 kuhara na 507 učenika i 70 zaposlenika, te jedva stignu pripremiti obroke , oprati i servirati za cca 300 učenika dnevno. Realnost je da postoji vladina zabrana daljnjeg zapošljavanja djelatnika, a iz krugova bliskih ministarstvu saznajem da će se u roku od 2 mjeseca na neki način postići dogovor u pogledu tzv. outsourcinga. Što se tiče činjenice da radite 4-5 prekovremenih sati svakodnevno, zakonski je dopušteno 50 sati TJEDNO, te prelazite navedenu granicu. Obzirom da je navedeno protuzakonito a posebice da nije plaćeno, pretpostavljam da imate nesposobnog ravnatelja i posebice tajnika. Uvijek se može otići u Ministarstvo kao što radi svaki sposoban ravnatelj. Nazvati SHU u Zagreb ili zatražiti savjet od Olivere Marinković, pravnice HZOŠ. Vaša situacija je već za zahtjevanje sudske zaštite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija