Jump to content

Naplata mentorstva - pripravnik volonter


mamamoo

Preporučene objave

Već sam po drugi put mentor pripravnicima, volonterima, u školi.Jedna od njih je postavila pitanje "A tko će to vama platiti?"...pa smo najprije otišli u tajništvo gdje mi je rečeno da "škola nema ništa s time".Nitko ništa ne zna.Ministarstvo lijepo navodi u Zakonu o polaganju stručnoga ispita da pripravnici - volonteri sve troškove sami snose.Iskreno, i meni je mentorstvo dato - kao gotov čin, nemam ništa protiv toga da se pomaže mladim kolegama, ali sam se počela vrlo jadno osjećati kao moram pitati nešto što se interpretira na bome različite načine...do toga da se smatra da mentori uzimaju naknadu (inače radi se o nešto ispod 600 kuna) a ne prijavljuju porez na dohodak.Dobila sam i savjet da, zlu ne trebalo, zatražim od pripravnica izjavu da nisam od njih ništa primala.Tko radi u školi zna da mentorstvo nije nešto za čim se ljudi trgaju, a kad poprimi ovakav neki epilog, još je čovjeku i gore.

Dakle, tražiti od pripravnice da sama plati?

Obaviti to na način uz neku potvrdu...javni bilježnik?

Kako to onda prijaviti?Sljedeće godine na poreznoj?

Hvala za mišljenje i odgovor!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da se mentorstvo kao takvo ne može "naplaćivati". Međutim, određene kompenzacije se mogu priznati.

 

Primjerice u pravosuđu, pravosudni dužnosnici-mentori imaju određeno oslobođenje (u postocima) u pogledu statistike koju su dužni svaki mjesec ispuniti. Bi li se takvo što moglo i kod vas primijeniti u obrazovanju - ne bih znao, nije mi poznat vaš radni proces. Možda da kontaktirate nadležno Ministarstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 25. Pravilnika "Volonteri sami snose i troškove stažiranja i troškove polaganja stručnog ispita, što se utvrđuje ugovorom o volontiranju."

Čl. 26. "Mentor koji radi s pripravnikom tijekom pripravničkog staža ima pravo na naknadu za rad.Predsjednik ičlanovi ispitnog povjerenstva za obavljanje poslovau vezi sa stručnim ispitom, odnosno za rad ispitnog povjerenstva imaju pravo na naknadu.Mjerila i iznos naknade iz stavka 1. i 2. ovogačlanka utvrđuje ministar prosvjete i športa posebnom odlukom"

 

Odluka..

 

http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=12974

 

Iz navedenog proizlazi da pripravnik plaća troškove proizašle stažiranjem, tako i naknadu mentoru, a to se uglavi u Ugovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o naknadi za obavljeno mentorstvo koje se traži putem tablice od MZOS u iznosu od 1.296,00 kuna (nisam siguran da li se radi o neto ili bruto iznosu) i to kad nije riječ o volonteru. Mentor ostvaruje pravo na naknadu ako je odradio minimalno 10 mjeseci s pripravnikom. Inače lova stiže na račun škole u prosjeku nakon godinu i pol dana, pa se isplaćuje mentoru. U predmetnom slučaju tajnica je trebala sročiti ugovor o volontiranju, što joj i piše u Pravilniku o polaganju stručnog ispita. Sve troškove snosi volonter.

Samo da napomenem da mentorstvo nije radna obveza mentora niti se mentor može zadužiti takvom obvezom, mentor sam odlučuje hoće li pristati na mentorstvo....

Kolegici preporučam da se za pametniji savjet obrati pravnici Hrvatske zajednice osnovnih škola a koja je plaćena da odgovara na ovakve nedoumice.

 

olivera@hzos.hr

 

A evo i slične teme....

 

http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/50936-Naknada-za-mentorstvo-pripravniku?highlight=mentorstvo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija