Jump to content

uznemiravanje


leptirica123

Preporučene objave

[h=2]Pravna zastita od psihopate[/h]

Trebam pravnu pomoc, ne znam da li mi mozete pomoc, ali svaki savjet je dobro dosao. Interesuje me da li postoji nacin da se pravno zastitim od psihopate. Postoji osoba koja me vec godinu i pol dana ne ostavlja na miru. Primiri se mjeces - dva, a onda opet nastavi. Bili smo u nekoj vrsti veze, dok ja nisam saznala da je ozenjen, jer se lazno prestavljao. Prekinula sam tu vezu, ali od tad pocinje nocna mora. Prijetece poruke kako ce me sacekati u ulazu, kako ce mi napraviti pakao od zivota. Naravno, promijenila sam broj tel. nije me vise mogao dobiti na mobitel, pa je krenuo da zove na kucni telefon, gdje se lazno prestavio kao navodni prijatelj iz inostranstva i trazio moj broj tel. i pitao gdje radim. Sad zna i gdje radim, ali nije uspio dobiti br.tel. Naravno sad me strah da nece uraditi nesto nepromisljeno, da nece prosiriti nekakve lazi o meni, jer je vrlo spretan, tacno zna do koje mjere treba ici da ne prekrsi zakon. Ne znam kako da se oslobodim od te osobe. Nisam htjela iz nekih osobnih razloga da ga prijavim policiji u momentu kad su prijetnje pocele, sad znam da sam trebala to uciniti. Zove uvijek sa prikrivenog broja, ali ja znam da je to on. I vjerujem da broj sa kojeg zove nije na pretplatu. S' kojom tuzbom bi moga ici? koliko kosta pokretanje postupka? Da li imam osnove da ga prijavim za uznemiravanje? nemam dokaza. Da li bi ista mogla uciniti kako bi se zastitila od doticnog na legalan nacin?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo bi moglo predstavljati problem. Naime, spomenuto kazneno djelo progoni se po prijedlogu, koji mora biti podnesen u roku od 3 mjeseca od dana od kojeg ste saznala za kazneno djelo i počinitelja. Ja sam vas shvatio da se uznemiravanje dešava u sadašnjosti, a ove poruke stare oko godinu dana vas demantiraju.

 

Jedino ako imate friški ispis poziva, pa onda napomenete o sadržaju tih razgovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li postoji osnova za privatnu tužbu čovjeka koji nas maltretira sa svakojakim neutemeljenim porukama,par sms-ova, obavijesti na oglasnoj ploči, na kojoj je čak navedeno da je snimao, pa klevete za raznorazna nedjela (koje je iznio pred svjedocima...). Čak smo išli policiji prijaviti uznemiravanje, ali njihov razgovor s njim nije urodio plodom...

 

Hvala na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Verbalne delikte (uvrede, sramoćenja i klevete) morate sami progoniti privatnom tužbom.

 

Što se uznemiravanja tiče - pročitajte si čl. 140. KZ-a, i vidite što mora biti ostvareno da bi se radilo o tom kaznenom djelu, radi se o izazivanju tjeskobe i straha za vlastitu sigurnost i onu bliskih osoba. Možete podnijeti prijedlog za progon, pa nek sve ide u proceduru, ali ako nema ovog obilježja na strani žrtve, nema ni djela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, za ovo prvo imamo više dokaza.

 

A sad za ovo drugo, može li se pozvati na članak 140. nametljivo ponašanje - frajer je čekao da prijatelji izađu iz našeg stana, te ih je išao upozoravati da ne ostavljaju bicikle na stubištu, stalno stoji na prozoru kada nama netko dolazi i ostavlja odškrinurta vrata da čuje/vidi tko nam dolazi.

 

I da li se njegovo pismeno očitovanje da je snimao može upotrijebiti u članku 143. neovlašteno zvučno snimanje i prisluškivanje (koje bi se moglo primijeniti i na slučaj odškrinutih vrata?)

 

Isto tako je neovlašteno slikao bicikle u našem vlasništvu i slike stavljao na oglasnu ploču. (članak 144)

 

Čak za uvredu imamo temelj - članak 147

Pa čak i klevetu...

 

Znači za sve ide privatna tužba?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za verbalne delikte (uvreda, sramoćenje kleveta) ide privatna tužba.

 

Za čl. 140. eventualno možete pokušati podnijeti prijedlog za progon, ali ponavljam ono iz prethodnog posta - bez tjeskobe i straha za vlastitu sigurnost i onu bliskih osoba nema tog kaznenog djela.

 

Što se čl. 143. tiče, koga je točno snimao i gdje?

 

Čl. 144. se odnosi na snimanje osoba, ne stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Snimao je (zvučno i video) iz svog stana, zvuči glupo ali zalijevanje cvijeća na mom balkonu i to je i pismeno potvrdio. Na žalost za ovo drugo snimanje mojih roditelja (oni su vidjeli da snima s prozora), nemam nikakav dokaz osim njihovog iskaza.

 

Ovu tjeskobu i strah mogu potkrijepiti čirem na želucu koji sam dobila od nerviranja pri svakom dolasku doma i time što su me zaskočili na stubištu i za svašta optuživali (nakon čega sam ja zvala policiju da imam potkrijepljeno). Pa mi mogu montirati napravu za tlak i srce, pa vidjeti kaj se događa svaki put kad se približavam vlastitom domu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovaj balkon koji spominjete - je li otvoren ili zatvoren? Ako je otvoren, nema neovlaštenog slikovnog snimanja.

 

Podnesite prijedlog za progon za nametljivo ponašanje, pa neka stvar ide u proceduru.

 

Očito imate "pacijenta" za susjeda, kojem ste se nekako zamjerila, a kako on nema drugih zanimacija u životu, ispunjava ga na način da vas zaje.ava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Postoji covjek koji me konstantno maltretira, spletom okolnosti sam se doveo u tu situaciju, okolnosti kojih se doticem nisu vezane za nikakvo djelo kojeg bi se trebao bojati iznijeti ni pred kim, dugovi, sramiti , niti su kažnjive, vec su u pitanju samo međuljudski odnosi...doticna osoba me je pratila u stranu zemlju, istrgao mi je kljuc iz ruke od mog unajmljenog stana, poceo jesti hranu iz frizidera , nije htio stan napustit., maltretirati na razne nacine, odbijao razgovarati itd...prilikom pokusaja snimanja mi je istrgao kameru iz ruke nakon toga ja sam otisao slucaj prijaviti policiji, a on je meni tu kameru ispred policije vratio...policiji sam  u inozemstvu pokusao objasniti tu situaciju, ali nisam naisao na razumijevanje vec je doticna osoba s njima obavila samo obavijesni razgovor...nakon toga je ta osoba ostala jedan period zivjeti u toj drzavi, ponovno mi je upao u stan nije zelio izadi, shvatio je da mi policija nece pomoci, sa sobom je doveo brata koji mu je pomagao u malteretiranju( nije doslo do fizickog sukoba), neznam jel mi nesto tom prilikom ukrao, prilikom moje vecere u restoranu s prijateljicom, sjeo je za stol poceo jesti iz tanjura rukama hranu itd, prilikom ulaska u wc me je slikavao...nakon toga taj slucaj vise nisam prijavljivao policiji u inozemstvu jer san shvatio da od toga nema nista, nego da bi mogao dobiti jos samo vece probleme jer je covjek iste nacionalnosti kao i ja tjst. iz moje zemlje..siguran sam da ce mi ta osoba u buducnosti jos raditi probleme, pratiti me i uzenimaravati, cijela situacija me je dovela na rub zivcanog sloma..na ulici covjek seta pored mene nedajuci mi mira...u tome uznemiravanju mu pomazu njegovi prijatelji i clanovi obitelji...nakon sto sam promjenio zemlju i otisao u drugu stranu zemlju, covjek je dosao zamnom sa par prijatelja da bi me ponovno uznemiravao...slikao me prilikom odlaska u legalni bordel s prijateljima, te pokazivao i djelio slike itd...može li mi netko pomoći kako da reagiram u ovoj situaciji?

uređeno: od Mikimaus321123
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Poštovanje

Javljam vam se u nadi dobitka nekog savjeta,šta da radim al mislim da je za mene prekasno. Moj otac,teški je alkoholičar i nasilnik u obitelji,moji su roditelji rastavljeni ali on ne zeli otić iz naše kuće dok ga moja majka ne "isplati" da mu da pola svoje kuće,novce da mu da, a dobro zna da moja majka nema te novce jer smo jako siromašna obitelj. Ja vas molim neki savjet jer mi je razbio vrata dva ili triput već,mene jednu noć primio i bacio na moj krevet koji je skroz puknuo,pola godine sam spavao na strganom krevetu sve dok moj kum nije kupio novi,a moj otac ništa po tom pitanju nije napravio,bili smo na sudu al i dalje ništa od toga jer je moj otac i dalje tu kod nas živi,prije par mjeseci cijela kuća dolje je bila krvava,u dnevnom boravku do wc-a sve je bilo puno krvi,ne znam jel se to on pokušao ubit al znam samo da je jako nestabilan čovjek,mentalno,priča sam sa sobom,kad mislim na to da priča sam sa sobom mislim na to da zna napisat na svoja vrata od sobe "Dobro jutro dragi kako si spavao" ja vas molim,bilo tko trebam hitno neki savjet jer ja njega smatram kao mogući budući ubojica,traumatizira mene i moju sestru godinama,molim vas neki savjet ili će on nas ubit ili ću ja sam sebe jer sam mentalno iscrpljen...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

ja imam sličnu situaciju uznemiravanja i verbalnog vređanja od strane stanarke koja ima otsp, bila 5 god u zatvoru zbog droge ignoriram to već godinu dana i danas opet uvela sam alarme na prozore jer stanujem prizemno ni to ne pomaže pomagali smo joj nas par u zgradi koji imaju istu situaciju jedna je i pretučena policija ništa a meni je večeras prekipjelo i idem na policiju psihički sam na rubu a iam i muža invalida koji jadan izlazi samnom van jer me strah šta mi je činiti

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Tons je napisao:

Poštovanje

Javljam vam se u nadi dobitka nekog savjeta,šta da radim al mislim da je za mene prekasno. Moj otac,teški je alkoholičar i nasilnik u obitelji,moji su roditelji rastavljeni ali on ne zeli otić iz naše kuće dok ga moja majka ne "isplati" da mu da pola svoje kuće,novce da mu da, a dobro zna da moja majka nema te novce jer smo jako siromašna obitelj. Ja vas molim neki savjet jer mi je razbio vrata dva ili triput već,mene jednu noć primio i bacio na moj krevet koji je skroz puknuo,pola godine sam spavao na strganom krevetu sve dok moj kum nije kupio novi,a moj otac ništa po tom pitanju nije napravio,bili smo na sudu al i dalje ništa od toga jer je moj otac i dalje tu kod nas živi,prije par mjeseci cijela kuća dolje je bila krvava,u dnevnom boravku do wc-a sve je bilo puno krvi,ne znam jel se to on pokušao ubit al znam samo da je jako nestabilan čovjek,mentalno,priča sam sa sobom,kad mislim na to da priča sam sa sobom mislim na to da zna napisat na svoja vrata od sobe "Dobro jutro dragi kako si spavao" ja vas molim,bilo tko trebam hitno neki savjet jer ja njega smatram kao mogući budući ubojica,traumatizira mene i moju sestru godinama,molim vas neki savjet ili će on nas ubit ili ću ja sam sebe jer sam mentalno iscrpljen...

Poštovani Tons, da li se u međuvremenu situacija smirila?

, edita kliman je napisao:

ja imam sličnu situaciju uznemiravanja i verbalnog vređanja od strane stanarke koja ima otsp, bila 5 god u zatvoru zbog droge ignoriram to već godinu dana i danas opet uvela sam alarme na prozore jer stanujem prizemno ni to ne pomaže pomagali smo joj nas par u zgradi koji imaju istu situaciju jedna je i pretučena policija ništa a meni je večeras prekipjelo i idem na policiju psihički sam na rubu a iam i muža invalida koji jadan izlazi samnom van jer me strah šta mi je činiti

 

Živite u stambenoj zgradi? Na koji način vas spomenuta stanarka uznemirava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija