Jump to content

Darovanje roditelja djetetu u novcu


Dubranec

Preporučene objave

Molim vas da mi pomognete pravno riješiti situaciju koja se odnosi na darovanje moje majke meni u gotovini o čemu nismo sastavili nikakav dokumenat. Naime, živim u izvanbračnoj zajednici 20 godina. Muž i ja nemamo zajedničke djece, a on ima odraslu kćer (30 god.) iz prvog braka. Prije stupanja u izvanbračnu zajednicu ja sam imala nekretninu u osobnom vlasništvu neopterećenu ikakvim kreditima. Za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice majka mi je poklonila novac (90% od vrijednosti) za kupnju jedne druge nekretnine koja je uknjižena na moje ime 1/1.

Zanima me kakav dokument se može napraviti sada (dok mi je majka živa) da bih kasnije, ako bude trebalo, mogla dokazati da je ova nekretnina moje osobno vlasništvo, a ne bračna odnosno izvanbračna stečevina. Koliko znam darovni ugovor se odnosi na nepokretne stvari, a ne na novac.

Što ako muževa kći nakon smrti oca, osim njegove osobne imovine bude tražila i svoj dio iz bračne (izvanbračne) stečevine. Čime ću moći dokazati da je ta nekretnina kupljena poklonjenim novcem moje majke i iz tog razloga je i upisana na moje ime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

darovat se može i novac.

majka napiše izjavu da ti je darovala x svotu za kupovinu nekretnine. navede račun sa kog je digla novac i kada . napiše datu i potpiše. navede svjedoke (ako ih ima).

 

ili je pozajmila novac za kupovinu x nekretnine (napravite ugovor) uz upis hipoteke.

nasljednici nekretnine su u obvezi vratiti posuđeni novac da bi se brisala hipoteka.

 

ili vanbračni partner napiše i potpiše izjavu da je x stan tvoja osobna imovina kopljena novcem koji je dar od majke.

 

šta skupljaš nekretnine ako nemaš nasljednika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

-da li izjavu o darovanju majka treba napisati vlastoručno (ili može biti ispisana sa računala) i da li je treba ovjeriti kod javnog bilježnika,

-da li je dovoljan jedan svjedok ili više i da li svjedok može biti moja sestra, vanbračni partner (koji mogu biti zainteresirane strane u eventualnoj ostavini) ili netko "neutralan", npr. prijateljica

-izjava bi trebala nositi datum kad je bilo darovanje (prije 12 godina), da li se bez obzira na to može ovjeriti kod bilježnika sada

Sasvim se slažem s vašom zadnjom rečenicom, s poklonjem novcem sam kupila nekretninu da se sačuva vrijednost koju mi je majka poklonila jer je to bio dio njenog nasljedstva. Eto sad vidim da sam si napravila problem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija